Birutės parkas suka laiką atgal

Birutės parkas suka laiką atgal

Palangoje esantis Birutės parkas šį rudenį pagaliau atsikratė statybinės technikos ir lankytojus pasitinka gerokai pasikeitęs.

Po metus trukusių parko rekonstrukcijos darbų, kurie dar nebaigti, jau galima grožėtis išvalytu, sutvarkytu ir akį vėl traukiančiu tvenkiniu. Visiškai naujai atrodo ir didysis parteris priešais Gintaro muziejų: pastatyti nauji gėlių pilonai, suoliukai, dekoratyvinės vazos. Kitais metais planuojami darbai buvusių grafų Tiškevičių teniso kortų vietoje netoli tvenkinio: šioje erdvėje ketinama numatyti kamerinius renginius.

Rekonstruojant vieną gražiausių Lietuvoje parkų jau investuota apie 7 mln. litų Europos Sąjungos ir Palangos savivaldybės skirtų lėšų. Dar apie 3,5 mln. litų reikia norint 2016 metais baigti visą teritorijos sutvarkymo projektą.

Grafų itin mėgta ledainė. 1907 m./LŽ archyvo nuotrauka

Fontano staigmena

Palangos botanikos parko direktorius Valdas Pakusas LŽ teigė, kad šiuo metu Birutės parke laikrodžio rodyklės tarsi sukamos atgal, gręžiamasi į XIX amžiaus pabaigos ir XX amžiaus pradžios laikus. „Po truputį baigiamas antrasis parko rekonstrukcijos etapas, jis finišuos kitais metais. Esminiai parko pokyčiai – senųjų erdvių ir objektų atkūrimas. Stengiamasi sugrąžinti parkui pirminį, grafų Tiškevičių laikus menantį vaizdą. Šiemet laiku baigti rekonstrukcijos etapą sutrukdė nenumatyti darbai didžiojo parterio fontane“, - LŽ sakė jis. Mat tikėtasi, jog fontanui rekonstruoti užteks tik kosmetinių darbų. "Paaiškėjo, kad ten vamzdynas sutrūkinėjęs. Po rekonstrukcijos fontane vietoj vieno bus trys purkštukai, jie bus paslėpti tarp akmenų piramidžių“, - sakė jis.

Didžiajame parteryje, kuriame yra fontanas, jau baigta tvarkyti visa aplinka. Parko lankytojams atsivėrė nauji vaizdai su specialiai pastatytais metaliniais gėlių pilonais, aplink kuriuos pasodinti vijokliai ir rožynai. Atnaujinti ir takai.

Tvenkinys vėl masina

Prieš metus Birutės parko rekonstrukcija griovė daugelio vestuvininkų planus fotosesijoms, mat visų pamėgtas dar grafų Tiškevičių laikais iškastas tvenkinys buvo nusausintas ir virtęs dumblynu. Dabar jame vėl spindi vanduo, ir žmonės noriai fotografuojasi ant medinių lieptelių.

„Tvenkinio dugne specialiai įrengtos antifiltracinės ir filtracinės dangos, sutvarkyti ir krantai. Pastatėme ir valčių prieplauką: tokią, kokia buvo Tiškevičių laikais. Galbūt vasarą bus galima nuo jos persėsti į valtį ir pasiirstyti po tvenkinį“, - pasakojo parko direktorius. Paklaustas, ar išvalytame tvenkinyje ketinama įveisti egzotiškų žuvų, V. Pakusas papurtė galvą. „Jame ir taip yra žuvų. O auksinių žuvelių ar dekoratyvinių karpių, karosų apgyvendinti neketiname dėl vandens paukščių, nuolat gyvenančių tvenkinyje. Atskrenda ir kormoranų, jie išgaudo visą mailių“, - pažymėjo jis.

Ledainės rūsys-šaldiklis./Deniso Nikitenkos nuotrauka

 

Unikali ledainė

Vis dėlto įdomiausi darbai laukia ateityje: tai senųjų statinių atkūrimas arba jų restauravimas. Kone labiausiai intriguojantis objektas – buvusi grafų ledainė greta tvenkinio. Ji buvo įrengta ant kalvelės pietiniame tvenkinio krante, tai - medinis statinys su smailiu stogeliu.

Buvusios ledainės vietą dabar galima lengvai atsekti pagal likusį unikalų rūsį-šaldiklį. Einant pietine tvenkinio pakrante, netoli jo pabaigos kairėje pusėje lankytojai išvysta tarsi „hobito namelį“: pačiame kalne – raudonų plytų arka ir durys, vedančios į patalpas po žeme. Tiškevičių laikais elektrinių šaldytuvų nebuvo, todėl žmonės sugalvojo, kaip šaldyti produktus natūraliu ledu. Birutės parke darbininkai užšalusiame tvenkinyje žiemą iškirsdavo didelius ledo luitus ir juos sudėdavo į patalpas po minėta kalva. Rūsyje-šaldiklyje ledas išsilaikydavo visą vasarą.

Ten buvo laikomi ir valgomieji ledai, o ant kalvos viršaus stovėjo grafų pamėgta ledainė. „Ją norime atstatyti ir vėl vaišinti žmones ledais, o žiemą – arbata. Tai bus pagal ikonografiją atkurtas apie 40 kv. metrų ploto statinys, kavinukė, ir jos paskirtis – ne muziejinė, o viešojo naudojimo“, - planais dalijosi V. Pakusas.

Į pietus nuo ledainės, dabar užžėlusioje erdvėje, kadaise buvę grafų lauko teniso kortai. Jų neketinama atkurti, tačiau erdvę išvalyti ir pritaikyti renginiams. „Taip pat bus restauruotas sodininko namelis prie pagrindinių parko vartų. Savo eilės laukia ir Lurdas, ir Birutės kalno papėdė: ten iškirsime dalį medžių, kad žmonėms nuo kalno atsivertų geresnis vaizdas į jūrą“, - teigė parko vadovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder