Be gailesčio kramtomi paplūdimiai ir milijonai

Be gailesčio kramtomi paplūdimiai ir milijonai

Palangos paplūdimys prieš poilsio sezoną buvo papildytas 420 tūkstančių kubinių metrų smėlio. 2011 metais smėlio atvežta už 14 milijonų litų, o šįmet – dar beveik už 6 milijonus. Šiemet paplūdimio pildymo smėliu projektas buvo užbaigtas, tačiau ar tikrai? 

Skaitytojai vis dažniau pastebi jūros vandens išgraužtas išgraužas ir vis mažėjančią paplūdimio zoną, skelbia grynas.lt.

Smėlio atvežimo projektą organizavęs Aplinkos ministerijos Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys teigia, jog susidariusi situacija – visiškai normali, nes paplūdimyje supiltas smėlis „tai ne pastatytas namas“.

Išgraužos bus užpiltos

„Tai yra natūralūs procesas. Apie tai, kad gali susiformuoti išgrauža specialistai kalbėjo dar tada, kai darbai buvo tik vykdomi. Visos šios išgraužos bus užlygintos kai baigsis vasaros sezonas. Nėra čia jokios tragedijos. Smėlis bus paimtas iš Ražės upelio žiočių“, - teigė L. Budrys.

L. Budrys taip pat teigia, jog pasiruošiamųjų darbų prieš prasidedant vasaros sezonui vis tiek reikės.

„Kiekvienais metais bus vykdomi paplūdimio tvarkymo darbai. Tik tokių kiekių smėlio, kurį reikėjo iškasti iš jūros, vežti tiek kilometrų – tokie darbai nebus atliekami. Mes jau ir nebeturime lėšų samdyti visą tą labai brangią techniką. Taigi smėlis bus imamas iš Ražės upelio, nes kiekvienais metais jo žiotis užneša smėliu“, - pasakojo Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorius.

Vasarą tvarkyti galimybių nemato

„Nusprendėme, kad kol pats vasaros sezono įkarštis, nėra galimybių kažką tvarkyti. Bet kai tik jis baigsis – viską išlyginsime, - grynas.lt teigė L. Budrys. - Ir smėlis juk ne į dangų išgaravo. Jūra nuplovė smėlį į priekrantę, bet atiduos atgal į paplūdimį. Nereikėtų jaudintis, juolab, kad mes niekaip negalime suvaldyti krantų judėjimo. Čia juk ne pastatyta namas. Galime tik džiaugtis, kad nors ir dirbtinis paplūdimys puikiai apsaugo kopas. Be jo ne tik nebūtų kur ilsėtis ir kaitintis, bet gal jau ir dalies kopų nebūtų likę.“

Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorius taip pat patvirtino, jog prasidėjus naujam finansiniam periodui (nuo 2015 m.), kai vėl bus leista teikti projektus ir gauti Europos Sąjungos finansavimą, bus prašoma lėšų kopoms saugoti, žabtvorėms įrengti, bei smėlio papildyti ne tik Palangos, bet ir Kuršių Nerijos paplūdimius.

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder