Baigta Tiškevičių Kretingos dvaro rūmų rekonstrukcija

Baigta Tiškevičių Kretingos dvaro rūmų rekonstrukcija

Penktadienį žymima sėkmingo Kretingos muziejaus projekto įgyvendinimo pabaiga. Jį VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) vertina kaip vieną geriausių iš 1390-ies jau baigtų projektų.

Iš Europos regioninės plėtros fondo skirta beveik 5 mln. Lt parama Kretingos muziejui padėjo atstatyti Kretingos dvaro sodybos paminklinius pastatus – grafų Tiškevičių rūmus, vandens malūną ir ratinę.

„Visos veiklos buvo atliekamos labai atsakingai, tikslingai, sklandžiai ir laiku, įgyvendinta visa, kas buvo numatyta, todėl rezultatas – stulbinantis. Negaliu nepaminėti, kad didžioji projekto sėkmė yra Kretingos muziejaus siela – direktorė Vida Kanapkienė, nuoširdžiai besirūpinusi menkiausia detale,“ – džiaugėsi LVPA Turizmo projektų valdymo skyriaus vedėja Irma Poškutė.

Iki rekonstrukcijos Kretingos muziejų kasmet aplankydavo per 80 tūkst. lankytojų, tačiau dėl prastos infrastruktūros turistams nebuvo įmanoma pasiūlyti įdomesnių paslaugų.

Muziejui trūko ploto ekspozicijoms išplėsti bei naujoms įrengti, be ventiliacijos ir dėl prakiurusio stogo pelijo pastatų interjerų sienos. Turistai galėjo lankytis tik rūmų pastate, kiti pastatai, kurių išlikę per dvidešimt, buvo nenaudojami.

„Esame laimingi, kad pasisekė įgyvendinti svajonę atstatyti griūvančius paminklinius pastatus, kurie dešimtmečius nebuvo prieinami visuomenei,“ – neslėpė džiugesio Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė.

Direktorės pasakojimu, projekto metu buvo įrengtos net keturios skirtingos tematikos ekspozicijos: etnografijos „Saulės ratu“, archeologinė „ Krašto proistorė“, numizmatikos, dvaro istorijos ir kultūros bei atnaujinta garsaus Žiemos sodo botanikos ekspozicija „Nuo kaktusų kolekcijos iki bugenvilijos žiedų“.

Kretingos dvaro vandens malūne ir ratinėje įrengtos ekspozicijos

Entuziastinga Kretingos muziejaus direktorė tikisi sėkmingai įgyvendinti ir kitą turizmo projektą „Kretingos dvaro sodybos paminklinio pastato – ūkvedžio namo – renovacija ir pritaikymas turizmui“, kurio administravimo ir finansavimo sutartis su LVPA bus pasirašyta jau kitą savaitę.

Istoriškai bei architektūriškai vertingam paminkliniam pastatui – ūkvedžio namui su unikaliomis tradicinės Vakarų Žemaitijos dvarų sodybų akmens mūro sienomis bei įdomia sienine tapyba atgaivinti numatoma skirti 1,2 mln. Lt. iš Europos regioninės plėtros fondo.

Įgyvendinus šį projektą bus kompleksiškai turizmui pritaikytas kultūros paveldo objektas – Kretingos dvaro sodybos pastatų ansamblis, išskirtinis savo unikaliu Žiemos sodu, parku su trijų kaskadinių tvenkinių sistema, istoriniais želdiniais, mažosios architektūros elementais ir Astronominiu kalendoriumi su Saulės laikrodžiu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder