Automobilių statymas – miesto skaudulys

Automobilių statymas – miesto skaudulys

Didelė dalis Lietuvos miestų kovoja su automobilių statymo problema, Gargždai – ne išimtis. Žmonės skundžiasi, kad siaurose gatvelėse abiejose pusėse statomi automobiliai, kad prasta daugiabučių kiemų būk­lė, juose trūksta vietos. „Beveik visi miestai kovoja su automobiliais ir siekia juos iškelti iš miesto centro. Miestai kuriami žmonėms, o ne automobiliams“, – teigė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Statybos ir kelių priežiūros skyriaus vedėjas Algirdas Ronkus.

Užkertamos gatvės

Norint automobilius iškelti iš miesto, reikia sudaryti sąlygas statyti už jo ribų. Siaurose gatvelėse gyventojai palieka automobilius ant šaligatvių, taip trukdydami pėstiesiems. Kai kurie skundžiasi, kad nuosavų namų gyventojai nestato automobilių savo kiemuose. Nusprendėme patikrinti, ar tai tiesa.

Perėję kelias gatves pamatėme daug automobilių šalikelėse, bet kiemuose jų buvo dar po kelis. „Mes savo gatvę juokaudami vadiname avilių gatve, nes namuose įsikūrę ne po vieną šeimą. Aš asmeniškai problemos nematau, nes mes įvarome mašiną tarp medžių. Galbūt kiek sudėtingiau, kai žmonės kitoj pusėj gatvės pasistato. Nežinau, kokie sprendimo būdai turėtų būti, kad tiktų visiems“, – sakė Gėlių gatvės gyventoja Jūratė.

Kokių priemonių imtis tokiais atvejais, niekas nežino. „Kad būtų uždraustas stovėjimas, galbūt turėtų būti gauti skundai, surinkti gyventojų parašai, nebeįmanoma pravažiuoti ir visokios kitokios kliūtys trukdyti saugiam eismui“, – kalbėjo Klaipėdos rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Donatas Lukas. Jis taip pat primena apie galimus pavojus: „Jeigu gatvėje mašinos paliekamos abiejose pusėse, tada tikrai pavojinga, nes iš už automobilio gali išeiti žmogus, išbėgti vaikas. Tokios situacijos gali baigtis ir tragiškai.“

Kelio ženklų „Stovėti draudžiama“ ar „Sustoti draudžiama“ įrengimas apsunkintų situaciją, tačiau tai vienas iš būdų sumažinti šalikelėse paliekamų automobilių kiekį. „Jie įrengiami atsižvelgiant į gyventojų ar įmonių, įstaigų pageidavimus. Tokie prašymai svarstomi Saugaus eismo komisijoje“, – sakė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Daiva Beliokaitė.

Valdžios pamirštas kiemas

Daugiabučių namų gyventojams neretai automobilius tenka statyti ant vejos. Taip atsitinka dėl kelių priežasčių: žmonės turi daugiau nei po vieną automobilį, neremontuotas daugiabučių kiemas arba tam skirtas mažas plotas.

„Problema tikrai yra. Žmonės stato, kur nori, jeigu neuždėčiau akmenimis kai kurių vietų, tai greičiausiai įvažiuotų ir į balkoną“, – aprodydamas Pušų g. 41-ojo daugiabučio kiemą kalbėjo šio namo gyventojas Justas. Jis sakė matantis vienintelę išeitį – sutvarkyti kiemą, kuriame daug duobių, o vietoj žolyno įrengti automobilių stovėjimo aikštelę. Daugiabučio gyventojai prašymą sutvarkyti kiemą pateikė jau prieš metus, tačiau atsakymo dar negavo. „Valdžia apsistojusi toli nuo mūsų, nemato, kokia čia situacija, todėl jiems ir nėra svarbios mūsų problemos“, – piktinosi Justas.

„Pavasarį pateikėme prašymą, nuolat bendraujame su Savivaldybe, tačiau aiškaus atsakymo, ar darys ką nors, nežinome. Nutarėme, kad kiemas ir pačių gyventojų padarytas keliukas bus tvarkomi panaudojant pusę asmeninių lėšų, pusę Savivaldybės skiriamų“, – kalbėjo daugiabučio namo savininkų bendrijos „Bangelė“ pirmininkas Stasys Strakšas.

Klaipėdos rajono savivaldybė tvirtina, kad projektas parengtas ir kiemas bus tvarkomas. „Šiuo metu jau yra paskelbtas konkursas, ir greitai turėtumėme žinoti nugalėtoją“, – sakė A. Ronkus.

Kurs naujas

Stovėjimo aikštelių problemą pripažįsta ir A. Ronkus: „Automobilių stovėjimo vietų prie senųjų miesto daugiabučių nepakanka. Kai buvo statomas miestas, prie penkiaaukščio namo kieme stovėdavo 3–4 automobiliai, šiuo metu beveik kas antras butas turi po 2–3 mašinas. Suplanavimas kiemuose toks, kad norint patenkinti gyventojų prašymus visas žalias zonas turime paversti asfaltuotomis automobilių stovėjimo aikštelėmis. Toks variantas tikrai ne visus tenkintų.“

Gargžduose ketinama padaryti kelias automobilių aikšteles, taip sumažinant daugiabučių gyventojams sukeliamus nepatogumus. „Šiuo metu projektuojamos ir planuojamos įrengti prie J. Janonio g. 13, 15, 17 namų ir ties tos pačios gatvės 38 daugiabučiu. Dalis aikštelių bus pradėta rengti šiemet“, – tvirtino A. Ronkus.

„Kiemo remonto darbus inicijuoja pati bendrija, tačiau gali prisidėti ir Savivaldybė, Taryba sprendžia ir dėl lėšų skyrimo. Taip pat, jei daugiabučio renovaciją inicijuoja patys gyventojai, Savivaldybė pagal atskirus prašymus prisideda prie kiemų sutvarkymo“, – sakė D. Beliokaitė.

Pagal Kelių eismo taisykles automobilius draudžiama statyti ant vejos, šaligatvio (išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo būdą nurodantys kelio ženklai, arba transporto priemonė nurodyta leidime, išduotame prekiauti viešoje vietoje renginių metu).

Už stovėjimą neleistinoje vietoje skiriama bauda nuo 30 Eur iki 90 Eur. Jeigu asmuo nėra baustas, jam taikoma pusė minimalios baudos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder