„Auska“ gali tapti muziejumi ar senelių namais

„Auska“ gali tapti muziejumi ar senelių namais

Prezidentine vila vadinama „Auska“ netukus gali tapti Palangos nuosavybe. Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus sako, kad džiūgauti ar aktyviai planuoti darbus, kuo taps šis legendinis pastatas, dar ankstoka, visgi išdrįso pasvarstyti, kaip jis galėtų tapti matomas visuomenei. Iki kitų metų išskirtine vila dar gali mėgautis poilsiautojai, tačiau ateityje unikalus pastatas turėtų tapti atviras visiems.

Dabartiniai keturių žvaigždučių vilos „Auska“ šeimininkai svečius vilioja pasimėgauti prabangia viešnage pastate, įsikūrusiame ant Baltijos jūros kranto, kur ramybę saugo didžiulis parkas ir rami aplinka. Milžiniškame pastate nėra daug kambarių, užtat galima pasimėgauti ramybe, dviem uždarais baseinais su natūraliu jūros vandeniu, pirtimi, yra ir teniso bei krepšinio aikštelės. Be to, prabangiame viešbutyje įkurtas žiemos sodas.

Malonumas nėra labai pigus – ne sezono metu apsistoti galima maždaug už 200 eurų, vasaromis kainos šokteli kur kas aukščiau.

Muziejui prilygstančio pastato laukia pokyčiai, mat Vyriausybė ėmė spręsti, kokia ateitis šiai vilai geriausia – ieškoti būsimo naujo šeimininko ar išsaugoti unikalų pastatą ir prikelti jį naujam gyvenimui.

Palangos meras Š. Vaitkus neslepia, kad kurortas išreiškė norą dėl milijonų neaukoti unikalios vietos. Meras dalijasi, kad šiuo metu, jo žiniomis, Vyriausybė jau apklausė keturių ministerijų ir prezidentūros atstovus, ar nereikėtų šio pastato paskirti visuomenės poreikiams, – galbūt juo susidomėtų kuri nors iš šių institucijų.

„Buvo apklausta, galbūt pastatas reikalingas kuriai nors institucijai, pavyzdžiui, kaip reabilitacijos objektas. Atsakymai buvo neigiami. Liko arba parduoti, arba, kaip mes ir prašėme, kad neprivatizuotų, o būtų galima atiduoti savivaldybei, kuri galėtų išsaugoti šį unikalų objektą ant jūros kranto, – dalijasi Š. Vaitkus. – Neseniai vyko Vyriausybės pasitarimas, kur buvo priimtas sprendimas, kad pirmiausia pastatą reikia išbraukti iš privatizuojamų objektų sąrašo. Turbūt sprendimas dar nepriimtas, tačiau greitai tai įvyks. Tada turėtume gauti pasitarimo protokolą ir rengtume taryboje sprendimą priimti turtą.“

Meras sako, kad viena iš priežasčių, kodėl siekiama išsaugoti pastatą, – kad jo privatus investuotojas nenugriautų ir ant jūros kranto neatsirastų daugiabučių ar privačių namų kvartalas, mat Lietuvos pajūrio juosta nėra itin didelė.

„Ką ten galime daryti... Galime kalbėti, kai bus perduotas objektas, bet pamąstymų yra įvairių. Mes padarytume galimybių studiją ir pažiūrėtume, ko labiausiai reikia; svarbu turėti omenyje, kad, perėmus savivaldybei, negali būti komercijos. Tai turi būti socialinis projektas arba koncesijos sutartis“, – atvirauja Palangos meras ir neslepia, kad jei pavyks gauti pastatą, bus siekiama išsaugoti unikalų Lietuvos formos baseiną ir jį padaryti prieinamą miesto gyventojams bei svečiams.

Svarsto rengti senjorų namus

Meras sutiko pasidalyti mintimis, kas visgi laukia 1979 metais pastatytos vilos „Auska“, jei ji taps Palangos nuosavybe. Sovietmečiu į vilą atvykdavo ilsėtis aukšto rango pareigūnų, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, viloje buvo rengiami išskirtiniai aukščiausio lygio susitikimai. Čia ilsėjosi ir prezidentas Valdas Adamkus, vyko trijų Baltijos valstybių prezidentų susitikimai.

Š. Vaitkus sako, kad pastatą reikėtų rekonstruoti, surasti investuotojų, kurie pateiktų, kaip geriausia jį pritaikyti. Tokiu atveju būtų galima kviesti koncesininką, kuris dalyvautų pastato priežiūros bei rekonstrukcijos darbuose. Išnuomojus pastatą 25 metams jis sulauktų investicijų, o valstybės nuosavybė išliktų.

„Mūsų pamąstymu, galbūt toje vietoje būtų galima įrengti senjorų namus. To Palangoje labai trūksta. Turime savo senjorų namus, kur žmonių eilės. Jei toks variantas koncesininkui netiktų, galvojame ir apie įvairias meno erdves. Taip pat galima čia atvežti vaikus, kurie jūros nėra matę. Konkrečių pamąstymų dabar nėra, tačiau kai gausime nuosavybės teisę, tada, išanalizavę situaciją, ko labiausiai reikia, ir padarysime“, – „Delfi“ sako Palangos meras.

Nors milžiniško pastato išorė, anot Š. Vaitkaus, turi būti rekonstruota, kad atitiktų šiuolaikinius poreikius, visgi yra nemažai detalių, kurias būtina išsaugoti.

„Pavyzdžiui, viloje yra Lietuvos formos baseinas. Jis ir dabar veikiantis, ten tiekiamas jūros vanduo. Taip pat yra labai gražių šviestuvų, kurie tikrai turi išlikti. Bet tokiame pastate nieko nepadarius leisti kokią nors veiklą... Na, 28 kambariai nesulauks investuotojų. Reikia leisti pastatą padaryti šiuolaikišką, tačiau unikalūs dalykai turi būti išsaugoti ateities kartoms, o, svarbiausia, kad pastatas nebūtų parduotas“, – tvirtina meras.

Išskirtiniam pastatui priklauso ir kone 22 hektarų teritorija, tad, anot Š. Vaitkaus, daugiabučių ar privačių namų statytojams toks kąsnelis atrodo labai viliojantis. Visgi Palangos dvasią gyvenamieji pastatai naikintų, o pajūris taptų kone privačia valda. Tokio likimo „Auskos“ vilai ir Baltijos pajūriui meras sako nelinkintis, juolab kad čia atvyksta daug žmonių, o Lietuvos pajūrio juosta ne tokia ir ilga.

„Nereikia tvorų. Tokių unikalių vietų Lietuvoje jau nėra“, – sako Š. Vaitkus ir svarsto, kad išsaugojus tokį objektą juo gali susivilioti ir užsienio investuotojai.

Šiuo metu sovietmečiu pastatyti anuomet prabangūs poilsio namai „Auska“ priklauso valstybei. Sovietmečiu viloje tebuvo įrengta dešimt prabangių kambarių. Vila išnuomota privačiai įmonei, kuriai leista rekonstruoti pastatą, tad po pertvarkymo „Auskoje“ svečiams apgyvendinti pritaikyti jau 28 kambariai.

Pastatas įtrauktas į aukcione parduodamų valstybės nekilnojamųjų turto objektų sąrašą. Turto banko duomenimis, „Auskos“ kompleksą sudaro 4,5 tūkst. kv. metrų pagrindinis pastatas ir kiti statiniai: teniso kortai, sargo namelis, kelios pavėsinės.

2011 m. kovą šis turtas buvo išnuomotas UAB „Ambra investicijoms“, sutarta, kad bendrovė kasmet valstybei už nuomą mokės 400 tūkst. litų (apie 117 tūkst. eurų). Nuomos sutartis baigiasi 2021 m. balandį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder