Atrask savo kraštą: didžiausia Lietuvoje tuja

Atrask savo kraštą: didžiausia Lietuvoje tuja

Šilutės rajone esantis Kintų miestelis žinomas ne tik dėl senų žvejybos tradicijų. Čia galima pasigrožėti aplinka ir pamatyti įspūdingą gamtos paminklą - didžiausią tują Lietuvoje ir, manoma, vieną didžiausių Europoje.

Šilutės turizmo informacijos centro duomenimis, miestelio bažnyčia buvo pastatyta 1705 m., ją perkėlus iš Ventės rago. Bažnyčios altorius buvo puoštas vietos meistrų pjaustytomis lentomis. Įvairūs išpjaustyti dirbiniai puošė ir žvejų namus, atsispindėjo jų laivų vėtrungėse. Teigiama, kad netoli Kintų gyveno pirklys, žvejybos inspektorius Vilhelmas Berbomas, kuris XIX a. pabaigoje įvedė Kuršių marių žvejų laivų žymėjimą vėtrungėse.

Su Kintais susijęs ir dar vienas žymus žmogus - ketverius metus miestelio mokykloje dirbo filosofas, rašytojas Vilhemas Storosta-Vydūnas. Šiandien Kintuose yra įkurtas Vydūno kultūros centras, prie jo įrengtas muziejus, meno galerija.

Įdomu pasižvalgyti ir Kintų uostelyje. Atvažiavus pasitinka grafičiu papuoštas pastatas, nuo kurio takas veda prie marių. Šią vietą pamėgę ir kaituotojai, yra įsikūręs Kintų kaitų klubas.

Kintus supa net 600 ha ploto miškas. Nuo marių miško takeliais galima pasiekti patį miestelį. Manoma, kad Kintų miškas buvo pasodintas norint sustabdyti pustomą pakrančių smėlį. Miškas eina maždaug kilometro juosta palei marias į šiaurę nuo Kintų ir siekia Vilhelmo (Klaipėdos) kanalą. Miške dominuoja pušys, beržai, eglės ir kiti medžiai, tačiau yra ir retesnių rūšių, pavyzdžiui, raudonasis ąžuolas, veimutinė pušis. Kai kurių Kintų miške augančių pušų amžius gali siekti apie 200 metų.

Kintuose auga ir didžiausia Lietuvoje didžioji tuja (Thuja plicata). 2012 m. matavimo duomenimis, jos aukštis buvo 19,5 metro, o lajos skersmuo - daugiau nei 10 metrų. Tačiau ji vis dar auga. Pavyzdžiui, 2004 m. jos aukštis buvo 18,2 metro, taigi, galima manyti, kad dabar medžio aukštis jau yra perkopęs 20 metrų.

VAIZDAS. Pro tujos šakas priėjus prie kamienų, atsiveria tikras šakų labirintas.

Manoma, kad ši Kintuose auganti tuja yra antra pagal dydį Europoje - aukštesnis medis užfiksuotas tik Šveicarijoje.

Kokio amžiaus yra Didžioji Kintų tuja, tik spėliojama, nes ji yra dvikamienė, todėl pagal rieves nustatyti amžiaus nepavyksta. Šios rūšies medžiai gyvena apie 1 000 metų.

LAIVELIAI. Sutvarkytame Kintų uostelyje švartuojami ir laiveliai, pavyzdžiui, bendrovės "Germanika" darbuotojų atkurtas kurėnas.


Spėliojama, kad ši tuja galėjo būti pasodinta pastačius girininkijos pastatą (apie 1902-1912 m.). Nuo 1986 m. ši tuja yra pripažinta gamtos paminklu.

Norintiems aplankyti šį įspūdingą medį reikėtų automobilį statyti prie Kintų pagrindinės mokyklos ir eiti pėsčiomis miško takeliu. Nors medis yra arčiau Uosto gatvės, ten yra privati teritorija ir pasiekti kelionės tikslo nepavyks.

BAZĖ. Nuo 2018 m. veikia Kintų kaitavimo (jėgos aitvarų) bazė.


PIEŠINYS. Dailininko iš Ekvadoro Edgar Lituma Soto Kintuose sukurtas grafitis - vienoje pusėje atspindimi ekvadorietiški, kitoje - lietuviški simboliai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder