Atidaryta Algimanto Žičkaus paveikslų paroda

Atidaryta Algimanto Žičkaus paveikslų paroda

Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje atidaryta klaipėdiečio Algimanto Petro Žičkaus paveikslų paroda "Gyvenimo akimirka".

Iš viso šio tautodailininko, baldų konstruktoriaus, medžio drožėjo, tapytojo kolekcijoje arti 100 paveikslų, tačiau autorius parodai atrinko 28 savo kūrinius.

Vienuose paveiksluose jis atspindi prisiminimus iš egzotinių kelionių, kituose vaizduoja figūrines žmonių kompozicijas, trečiuose - akimirkas iš kaimo gyvenimo, kurio neatsiejama dalis - arkliai.

Į parodos atidarymą susirinko gausus būrys žinomų veidų, tarp kurių - buvę Klaipėdos merai Rimantas Taraškevičius ir Benediktas Petrauskas, buvęs Klaipėdos miesto tarybos pirmininkas, Seimo narys, psichologas Vytautas Čepas, aktorė Nijolė Sabulytė, Klaipėdos sporto tarybos pirmininkas Liudvikas Mileška, praeityje garsus krepšininkas Vladas Baltuška ir dar būrys A. Žičkaus bendražygių sportininkų. Juk A. Žičkus yra gerai žinomas sportininkas, ne kartą skynęs laurus Europos ir pasaulio veteranų krepšinio čempionatuose.

Daugelis į parodą susirinkusių klaipėdiečių stebėjosi, kad tokius meno kūrinius kuria žmogus, kuris yra baigęs ne meno, o technikos srities mokslus.

"Reikia pastebėti, kad Algimanto Petro Žičkaus tapyba yra vienaplanė, gana dekoratyvi, o piešiniai gana drąsūs, laisvi ir apibendrintos formos. Sunku būtų pripažinti, kad kai kurie jo paveikslai yra nutapyti savamokslio", - sakė parodos atidarymo iškilmes vedęs menotyrininkas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Petras Šmitas.

A. Žičkus visą gyvenimą dirbo vadovaujamą darbą (vyr. inžinieriumi fabrike "Briedis", direktoriaus pavaduotoju AB baldų susivienijime "Klaipėda", viceprezidentu koncerne "Vakarų statyba", technikos direktoriumi AB "Klaipėdos nafta"), tačiau nuo meno niekada nenutolo - dar 1979 m. buvo priimtas į tuometinę Lietuvių liaudies meno draugiją (dabar - Lietuvos tautodailės sąjunga). Nuo 1980 m. jis šešerius metus buvo Žemaitijos skyriaus valdybos nariu.

A. Žičkus laisvu nuo darbo metu konstravo įvairius baldus ir juos puošė savitais drožinių ornamentais, kartušais. Surengė dvi savo medžio dirbinių parodas.

Jo namai pilni paties rankomis padarytų baldų, kruopščiai dekoruotų įvairiais reljefais. Tai veidrodžių rėmai, stalų tekintos kojos, kėdžių kojos ir atramos, spintų kraštai, indaujų durys, židinio medinė apdaila, laiptų turėklai, laikrodžių korpusai ir kt. Jo tautodailei būdingi dekoro bruožai: simetriškumas, aiški ornamento struktūra.

Algimanto Petro Žičkaus paveikslų paroda "Gyvenimo akimirka" Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos antrajame aukšte bus eksponuojama iki rugsėjo 25 dienos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder