Ar išties Neringoje negerbiami mirusieji?.

Ne per seniausiai "Vakarų ekspreso" redakcija gavo išties jaudinantį laišką. Jame mūsų dienraščio skaitytojas senas neringiškis ponas Kazimieras su širdgėla rašo, jog Neringos valdžios žmonės negaili nei laiko, nei pinigų miestui gražinti, tačiau tuos, kurie visą šį grožį savo rankomis sukūrė, neretai paprasčiausiai pamiršta.
Ypač, rašo p. Kazimieras, jį, o ir kitus kurorto senbuvius žeidžia Neringos vadovų nepagarba amžinojo poilsio išėjusiesiems, tai, kaip jie palydimi paskutinėn kelionėn. "Paprasčiausiai į tą patį sunkvežimį, kuris surenka šiukšles, dedamas karstas, ir... kortežas paruoštas. Visi Neringos "karaliukai" turi brangius ištaigingus lengvuosius automobilius, o tam vargšui Neringos veteranui liko tik sunkvežimis. Nejaugi negalima visai Neringai nupirkti vieną katafalką, kad mirusieji amžinojo poilsio būtų palydimi kaip pridera? Nejaugi paprastas žmogus, visą amžių triūsęs savo miesto labui, nė to nenusipelnė?" - klausia "Vakarų ekspreso" skaitytojas.

Pasak gerb. direktoriaus, Lietuvoje jau kadais nusistovėjo tokia praktika, kad ritualinių paslaugų teikimu užsiima privačios firmos. Pagrindinis jų uždavinys - pasirūpinti, kad mirusiojo artimieji patirtų kuo mažiau su artimo žmogaus laidotuvėmis susijusių rūpesčių. Tokios firmos, pasak A. Burkšo, turi visus velioniui deramai pašarvoti reikalingus reikmenis, tarp jų ir katafalką.
Antra vertus, sakė A. Burkšas, laidojimo paslaugų teikimas, kad ir kaip tai kai kam gali pasirodyti žiauru, - taip pat verslas. Kaip ir kiekvienas privatus verslininkas, taip ir šioje gan specifinių paslaugų teikimo sferoje dirbantys žmonės vadovaujasi rinkos dėsniais, kurių pagrindinis - pasiūla turi atitikti paklausą. Šiuo požiūriu Neringai, turinčiai viso labo apie 2,5 tūkst. gyventojų, išties nepasisekė.
Pasak A. Burkšo, per visus 2001 metus Neringoje buvo užregistruoti tik 49 mirties atvejai. Nidos kapinaitėse pernai buvo palaidota 17 žmonių. A. Burkšas įsitikinęs, kad būtent dėl to joks privatininkas nesiryš steigti Neringoje ritualines paslaugas teikiančios firmos - ji čia, pristigusi veiklos, paprasčiausiai bankrutuotų.
A. Burkšas neneigė, kad tiek Neringos savivaldybė, tiek jo vadovaujama bendrovė turi ne vieną lengvąjį automobilį, tačiau jie yra naudojami išimtinai darbo reikalais ir - svarbiausia - kasdien. Tuo tarpu katafalko, turint omenyje nedidelį Neringos gyventojų skaičių, prireikia palyginti retai, todėl "Neringos komunalininkas" iki šiol nesiryžo įsigyti šios nemažus pinigus kainuojančios transporto priemonės.
Pasak A. Burkšo, Juodkrantėje velioniui į kapines nugabenti naudojami du "Ford Transit" markės mikroautobusai, kurių vienas išties yra bortinis, Nidoje tam pritaikyta automobiliams nutempti naudojama mašina. Šioms transporto priemonėms papuošti pernai buvo nupirkti gražūs kilimai.
Neringa turi dvejus puikiai įrengtus laidojimo namus Nidoje ir Juodkrantėje. Prieš keletą metų už velionio pašarvojimą juose būdavo imamas simbolinis mokestis, tačiau šiuo metu Neringos valdybos sprendimu ši paslauga neringiškiams yra teikiama nemokamai. Nereikia mokėti ir už transporto paslaugas. Jei velionio artimieji pageidauja, sakė A. Burkšas, "Neringos komunalininkas" jiems iki kapinių pavėžėti skiria ir autobusą, beje, irgi nemokamai.
"Tie, kam yra tekę tvarkyti su laidotuvėmis susijusius reikalus privačioje firmoje, - sakė "Neringos komunalininkas" vadovas, - be abejo, žino, kiek už tokias paslaugas tenka pakloti pinigų. Todėl manau, kad p. Kazimieras, kaltindamas Neringos vadovus nerodant deramos pagarbos mirusiajam, nėra absoliučiai teisus. Tikiuosi, jog taip kaip jis mąsto labai nedidelė dalis Neringos žmonių."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder