Ar ir Platelių ežeras į Varnius bus perkeltas?

Ar ir Platelių ežeras į Varnius bus perkeltas?

Jau senokai žiniasklaidoje sklando žinia, kad žadama naikinti Žemaitijos nacionalinį parką, o gal rengiamasi jį net perkelti į… Varnius. Ši žinia labiau panaši į dabar taip mėgstamas linksniuoti netikras naujienas, tačiau kai ji išskrenda iš paties aplinkos ministro Kęstučio Navicko lūpų… plateliškiams yra dėl ko sunerimti. Nors jie sako, kad tokia parko baigtimi sunku patikėti. Kodėl? Ogi net trečiosiose pasaulio šalyse nenaikinamos saugomos teritorijos, ypač tokios vertingos, kaip mūsiškė. Tad jeigu taip nutiks Lietuvoje, ministras K. Navickas tikrai pateks į juoduosius pasaulio aplinkosaugininkų sąrašus.

Gal plungiškiai ir be reikalo įtarūs, tačiau daugėja įsitikinusiųjų, jog be povandeninių srovių šis, kol kas slepiamas, projektas nebūtų stumiamas į priekį. Kas tas povandenines sroves drumsčia? Ne tik Žemaitijos nacionalinio parko darbuotojai, miestelio gyventojai, bet ir kai kurie mūsų rajono vadovai intrigomis įtaria Telšių rajono valdžios bei Varnių regioninio parko administracijos grietinėlę. Anksčiau ar vėliau bus reorganizuojamos ir saugomos teritorijos. Kai taip nutiks, administracijos liks tik prie nacionalinių parkų. Ar tik ne ši priežastis telšiškius ir varniškius verčia griebtis įvairių gudrybių?

Nebūtų nieko naujo, jeigu kol kas niekuo nepagrįsti įtarimai pasitvirtintų. Telšiškiai jau seniai bando pasiglemžti kuo daugiau regionui skirtų lėšų ir kitų gėrybių, aiškindami tuo, kad jie – apskrities centras. Cha cha, apskrities centras… be apskrities, kuri jau seniai panaikinta ir dauguma Plungės rajono įstaigų, pavyzdžiui, policija, prokuratūra, teismas, priklauso Klaipėdai. Deja, ten, kur kvepia pinigais, nei tikslumo, nei logikos reikia. Aiškiau netapo ir po to, kai aplinkos ministras kelis kartus pakartojo frazę: „Reikia atkurti istorinę teisybę.“ Kokią teisybę?

Vertėtų prisiminti Žemaitijos nacionalinio parko įkūrimo istoriją. Sovietiniais metais buvo nuspręsta, jog kiekvienas regionas turi turėti savo nacionalinį parką. Tąkart kilo klausimas, kur jis turėtų būti – Varniuose ar Plateliuose? Varniai viliojo istorija, archeologijos turtais, tačiau šis kraštas – labiau agrarinis, todėl Varnių buvo atsisakyta. Plateliai jau tuomet žavėjo savo kraštovaizdžiu ir didžiuliais gamtos turtais. Būtent tai ir lėmė, kad buvo pasirinkti Plateliai.

Per tuos dešimtmečius gamtos turtų parko teritorijoje gerokai padaugėjo ir jie daug kartų įvairesni negu buvo tuomet. Ir kaip Varniai besistengtų, jie gali nugvelbti tik nacionalinio parko titulą, bet ne Dievo ir gamtos sukurtus turtus, kuriuos pagausino čia dirbantys žmonės. Vienas plateliškis sakė: „Tegul visus ministrus varniškiai paperka, bet Platelių ir kitų ežerų į kibirą susipylę neišsineš. Neišsineš ir augalais turtingų miškų bei pievų. Tik gaila, kad jų intrigos dėl baimės prarasti savo kėdes gamtai padarys daug žalos.“

„Žemaitis“ apie tai kalbėjosi su Žemaitijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotoju Giedriumi Norvaišu. Jo klausėme, ar tikrai parkas gali prarasti savo statusą? Pavaduotojas sakė, kad oficialaus pokalbio su plateliškiais nebuvo, bet jis pats kalbėjosi su ministru. „Teko būti ministerijoje, nes norėjome įkurti gamtos mokyklą, tad susitikau ir su ministru K. Navicku. Jis pasakė, jog Lietuvoje yra nemažai tokių mokyklų, tad daugiau jų kurti neverta. Kai pasiteiravau, kiek tiesos sklindančiose kalbose apie tai, kad mūsų parkas bus perkeltas į Varnius, ministras ir man pasakė tą pačią frazę – reikia atkurti istorinę teisybę. Kokia ta teisybė – nepaaiškino.“ Paklaustas, ar visas šis šurmulys galėjo kilti dėl Varnių regioninio parko slaptų intrigų, pavaduotojas sakė to nežinąs. Esą kaimynai to nepripažįsta, bet jis paminėjo, kad santykiai tarp jų ir Varnių parko kolektyvo šiuo metu itin santūrūs.

Ar neatėjo metas visą tą kuždesių, spėliojimų ir gandų makalynę iškelti į paviršių ir iš ministro bei jo svitos gauti tikslius atsakymus: ar tikrai planuojama Plateliuose naikinti nacionalinį parką ir jį įkurdinti Varniuose, kas šio „genialaus“ sumanymo autorius ir kokią istorinę teisybę bandoma tuo atkurti? Jeigu tai – reorganizacijos pradžia, tada paprašyti savo planus ne po paklode slėpti, o paskelbti viešai, kad visuomenė žinotų, galėtų diskutuoti ir pareikšti savo nuomonę. Nacionaliniai parkai – ne Aplinkos ministerijos, o visų Lietuvos žmonių turtas, tad ponams valdininkams būtų privalu išgirsti ir jų nuomonę.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder