Ar dėl skundų Savivaldybė nepraras milijonų?

Ar dėl skundų Savivaldybė nepraras milijonų?

Vis dar auga įtampa dėl mažųjų laivų prieplaukos Pakalnės upėje statymo. Projektas „Žvejybos infrastruktūros įrengimas Rusnės prieplaukoje, Pakalnės upėje“ nepajuda iš mirties taško, nes tęsiasi teisminiai procesai. Įpusėjus spalio mėnesiui, jau turėjo būti pateiktas pirmasis projekto įgyvendinimo mokėjimų prašymas. Deja, savivaldybės Administracijos vadovų prašymu, šis terminas atidėtas. Beje, teismai ir nesantaika tarp vietos verslininkų jau nusidriekė nuo Klaipėdos apygardos teismo iki Lietuvos apeliacinio teismo. Ar pavyks įgyvendinti projekte numatytus darbus už 6 mln. litų? Primename, kad objekto statybos darbai turėtų būti atlikti iki 2015 m. rugsėjo 1 d.

Susiklosčiusią situaciją mums sutiko pakomentuoti Šilutės rajono savivaldybės Administracijos direktorius Sigitas Šeputis.

Rugsėjo mėnesio pradžioje, kuomet turėjo būti paskelbtas statybos darbų rangovas, įgyvendinsiantis Rusnės prieplaukos projektą, gauta žinia apie tai, jog sustabdyta viešųjų pirkimų procedūra dėl UAB „Kavesta“ ir AB „Kauno tiltai“ apskundimo teismui. Pastarųjų įmonių vadovai liko nepatenkinti Šilutės rajono savivaldybės administracijos sprendimu, kad, rengiant viešųjų pirkimų konkursą dėl mažųjų laivų prieplaukos Pakalnės upėje statymo ir dalyvaujant trims rangovams, UAB „Kavesta“ su AB „Kauno tiltai“ buvo iš anksto pašalintos.

Dalyvauti viešųjų pirkimų konkurse liko du kandidatai: UAB „Hidrostatyba“ su UAB „Litkom“ ir UAB „Šilutės polderiai“. Konkursą laimėjo UAB „Šilutės polderiai“, pasiūliusi tinkamiausią rangos darbų kainą. UAB „Hidrostatyba“ su UAB „Litkom“ Savivaldybės administracijai pasirodė „neįkandamos“ dėl pasiūlytos per itin aukštos darbų įgyvendinimo kainos.

Prašo grąžinti į eilę

Ieškinyje į teismą besikreipusios įmonės AB „Kavesta“ su AB „Kauno tiltai“ prašo grąžinti jas į viešųjų pirkimų konkurse dalyvaujančių kandidatų eilę bei pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Dėl antrojo prašymo Klaipėdos apygardos teisme neužtruko įvykti ir teismas. Deja, teismo sprendimu, prašymas dėl laikinųjų apsaugos priemonių pritaikymo buvo atmestas. Per 7 apskundimo termino dienas UAB „Kavesta“ su AB „Kauno tiltai“ kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, kad būtų panaikintas Klaipėdos rajono apygardos sprendimas.

Telefonu kalbintas UAB „Kavesta“ direktorius Kęstutis Špelveris nebuvo geranoriškai nusiteikęs suteikti informacijos. Sakydamas, kam klausiame, jei ir taip viską žinome, K. Šepleris išjungė telefoną.

Į antrąjį skundą jau Lietuvos apeliaciniam teismui Šilutės rajono savivaldybės Administracijos vadovai parašė atsiliepimą. Anot S. Šepučio, jau šią savaitėje turi įvykti pagreitintas teismas rašytinio proceso tvarka.

Ar prisiteis padarytą žalą?

Administracijos direktorius, paklaustas apie teisminių procesų vilkstinę, atviravo, jog viliasi, kad skundas ir šįkart bus Apeliaciniame teisme atmestas.

„Jei Apeliacinis teismas atmes UAB „Kavesta“ ir AB „Kauno tiltai“ skundą, kuo aš ir noriu tikėti, mes dar tą pačią dieną pasirašysime sutartį su UAB „Šilutės polderiai“ vadovybe. Tuomet iškart prieplaukos statymo darbai būtų pradėti vykdyti“, - sakė S. Šeputis.

Administracijos direktorius patvirtino ir gautą žinią, jog spalio 24 d. įvyks teismas Klaipėdos apygardos teisme dėl pateikto ieškinio, kuriuo kaltinama Šilutės rajono savivaldybės administracija, jog neteisėtai pašalino UAB „Kavesta“ ir AB „Kauno tiltai“ iš konkurso dalyvių. Pasak Administracijos direktoriaus, nukentėjusysis (šiuo atveju UAB „Kavesta“ ir AB „Kauno tiltai“, - aut. pastaba) prašo jį grąžinti į viešųjų pirkimų konkurso dalyvių eilę.

Kaip atviravo S. Šeputis, jis nemano, kad bus įvykdytas šis prašymas, nes UAB „Kavesta“ siūlo 32 proc. mažesnę kainą už sąmatinę skaičiuojamąją darbų kainą.

„Juk sąmatoje numatyti darbai už 6 mln. Lt, o UAB „Kavesta“ siūlo darbus atlikti už 4 mln. Lt. Mažinat įkainius iškyla grėsmė, jog gali būti atlikti nekokybiški darbai“, - sakė Administracijos direktorius.

S. Šeputis patvirtino ir dar vieną žinią, jog UAB „Šilutės polderiai“ gavo teismo sutikimą dalyvauti kaip trečiasis asmuo spalio 24-ąją įvyksiančiame Klaipėdos apygardos teisme.

„Galbūt UAB „Šilutės polderiai“ ruošiasi iškelti civilinę bylą ir pareikalauti iš UAB „Kavesta“ bei AB „Kauno tiltai“ grąžinti padarytą žalą. Nes, kaip žinoma, turėję vykti prieplaukos statybos Rusnėje darbai yra sustoję daugiau kaip du mėnesius“, - sakė Administracijos direktorius.

Tačiau kiek kitokią informaciją telefonu „Žinios1.lt“ portalui pranešė pats UAB „Šilutės polderiai“ direktorius Arūnas Jagminas. Anot pašnekovo, kada įvyks teismas Klaipėdoje, jis dar nežinantis. Šiuos klausimus, susijusius su teisminiai procesais, sprendžia įmonės nusamdytas advokatas. A. Jagminas pripažino, kad dėl užsitęsusių bylinėjimųsi jo vadovaujama įmonė patyrė žalą, kurios dydį šiuo metu sunku nustatyti. Paklaustas, ar UAB „Šilutės polderiai“, pasiprašiusi teisminiuose procesuose dalyvauti kaip trečias asmuo, neketina prisiteisti nuostolius už padarytą žalą, A Jagminas sakė, jog yra ir žmogiškumo faktorius, todėl tokių veiksmų imtis kol kas neketina.

Dirbs iš peties net ir šaltuoju metu

Anot S. Šepučio, jei bent iki Naujųjų metų teisminiai procesais bus baigti, Rusnės prieplaukos statybos darbus pavyks įgyvendinti laiku. Statybos darbams neturėtų sutrukdyti nei žiemos šalčiai, nei potvyniai. Be abejonės, norint įgyvendinti projektą, rangovui reikės stipriai pasitempti.

Kaip sakė Administracijos direktorius, Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovai buvo užsiminę, jog, reikalui esant, yra galimybė pratęsti projekto įgyvendinimo darbų terminą dviem mėnesiams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder