Apmokestino fotosesijas Palangos botanikos parke

Apmokestino fotosesijas Palangos botanikos parke

Jeigu rengiatės Palangos botanikos parke rengti vestuvinę fotosesiją, pasiruoškite papildomus 60 eurų už kiekvieną fotosesijos valandą. Tokį įkainį liepos pabaigoje nustatė mokestį už fotosesijas patvirtinusi Palangos savivaldybės taryba.

Vasara - vestuvių metas, tad pajūrio fotografams, dažnai vykstantiems fotografuoti į šį parką, naujas mokestis - tikra staigmena.

Per didelė kaina?

"Šiandien turėjau nuostabią fotosesiją Palangoje, kol neprivažiavo parko darbuotojas ir nepaprašė susimokėti 60 eurų už valandą. Raštą, kad fotosesija apmokestinama, parodė nuo šių metų liepos 20 dienos. Tai kas planuojat ten važiuoti, žinokit", - perspėjimą kolegoms feisbuke parašė viena fotografė.

Kita fotografė pasakojo, kad fotosesijos užsakovams patarė nemokėti, nes tai esą viešas miesto parkas, o prie įėjimo į parką nebuvo jokių įspėjimų, kad fotografuoti draudžiama ar yra mokama. Be to, esą, tai labai nemaloni staigmena vasaros viduryje, nes fotosesijos jau suplanuotos, o valandos kaina per didelė.

Vis dėlto buvo ir pritarusių apmokestinimo idėjai, tačiau ne mokesčio dydžiui - galbūt protingesnė kaina būtų 20 eurų už valandą.

"Noras veltui naudotis parko infrastruktūra darant iš to verslą, irgi nėra teisingas. Be to, dideli mokesčiai dažnai taikomi ne norint pasipinigauti, o norint sureguliuoti žmonių srautus. Ar nėra taip, kad tų "veselnykų" su fotografais šeštadieniais būna tiek, kad norintys tiesiog ramiai parke pasivaikščioti žmonės nebegali to padaryti? Be to, yra mindoma žolė, didėja šiukšlių kiekis ir t. t.", - svarstė kitas fotografų bendruomenės narys.

Taip pat, jų nuomone, klientas galės rinktis - ar mokėti pinigus ir fotografuotis parke, ar nemokėti ir fotografuotis prie jūros ar miške.

Nori sumažinti srautus

Palangos botanikos parko direktorius Valdas Pakusas "Vakarų ekspresui" sakė, kad buvo pasekta Užutrakio dvaro parko pavyzdžiu.

"Tokios iniciatyvos ėmėmės, kadangi tai viena iš priemonių suvaldyti jau pasidariusius nesuvaldomus atvykstančiųjų fotosesijoms srautus. Kaina, lyginant su Užutrakiu, pas mus yra perpus mažesnė. Užutrakyje fotosesijos valanda esant iki dešimties dalyvių kainuoja 60 eurų, jeigu daugiau žmonių - 150 eurų", - pasakojo V. Pakusas.

Pasak jo, 60 eurų valandinis fotosesijos įkainis buvo patvirtintas liepos 19 d. Palangos savivaldybės tarybos posėdyje. Jam politikai pritarė vienbalsiai.

Parko direktorius nurodė, kad informacija apie apmokestintas fotosesijas viešinama ir parko interneto svetainėje, apie tai jau skelbiama ir prie parko įėjimų informaciniuose stenduose.

Jis patikslino, kad apmokestinamos organizuotos didelės fotosesijos.

"Atėjus dviem draugėms pasifotografuoti telefonu ar fotoaparatu prie fontano ar gėlynų, prie rūmų nekainuos. Mes kalbame apie tas fotosesijas, kai atvyksta vestuvių dalyviai. Turime didžiulius antplūdžius tų lankytojų, kurių dauguma, kaip bebūtų gaila, negerbia parką prižiūrinčių asmenų darbo, parko turto, po savęs palieka krūvas šiukšlių, tuščių butelių ir viso kito. Būtent norint suvaldyti jau šiuo metu nebesuvaldomus srautus, buvo imtasi tokių priemonių", - sakė V. Pakusas.

Jis tikino, kad praėjęs šeštadienis buvo tiesiog pragariškas - darbuotojai pasakojo apie milžiniškus lankytojų srautus. Užfiksuotas momentas, kad vienu metu prie rūmų parke fotografavosi net dešimt vestuvininkų kompanijų, kurių kiekvienoje buvo po 20-30 žmonių. Taip pat, pasak pašnekovo, neretai svečiai garsiai leidžia įvairią muziką, trikdo kitus lankytojus. Pasitaiko, kad net atsiveža net klasikinių baldų, didelių vazonų, kuriuos tempia į parką.

"Nepamačius sunku įsivaizduoti, kad taip gali būti, bet taip būna. Reikia suprasti, kad tai yra istorinis parkas. Tai nėra miesto skveras ar koks nors stadionas. Siekiame, kad čia būtų ramaus poilsio vieta", - akcentavo V. Pakusas.

Planuojantieji savo šventines fotosesijas šiame parke raginami su parko administracija dėl laiko tartis ir už fotosesiją susimokėti iš anksto - tada bus išvengta galimų nesusipratimų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder