Aplinkosaugininkų reidui žūklės mėgėjai pasiruošė

Aplinkosaugininkų reidui žūklės mėgėjai pasiruošė

Šeštadienį visoje Lietuvoje vyko aplinkosaugininkų reidai. Inspektoriai tikrino, kaip žvejai pasiruošė aktyviam poilsiui – ar turi žvejo leidimą bei pagal naują įstatymą privalomus smaigus.

Aplinkosaugininkų ir neetatinių savanorių pagalbininkų vizito neišvengė ir apie pusantro tūkstančio ant Kuršių marių ledo įsikūrusių žvejų, intensyviai gaudančių mažas, bet visų mėgstamas žuveles – stintas. Didžiulė minia ant marių ledo suvažiavo ne tik iš Klaipėdos ir jos apylinkių, bet ir iš tolimiausių Lietuvos kampelių, pavyzdžiui, Varėnos. Ant ledo netrūko ne tik vyrų, bet ir moterų, net vaikų.

„Čia gi tikras poilsis, vyrai atsineša maisto, sėdi, bendrauja, o jų moterys tuo tarpu lieka namuose ir turi nudirbti įvairius darbus. Aš darau atvirkščiai – vyrą palieku namie ir ištaikiusi laisvą minutę atlekiu pažvejoti. Kur čia ištversi, kai pro langą matau, kas darosi ant ledo“, - pasakojo šalia marių gyvenanti ir žvejoti ant ledo dažnai ateinanti pensininkė.

Aplinkosaugininkai per pusdienį patikrino beveik tūkstantį žvejų ant Kuršių marių ledo. Vos penkiolikai surašyti pažeidimų protokolai.

Dauguma žvejų mėgėjų aplinkosaugininkų vizitui buvo pasiruošę. Beveik visi turėjo ir daug diskusijų sukėlusius smaigus. Vyrai ruošdamiesi žvejybai parodė savo išradingumą – tie, kurie smaigų nenusipirko, pasigamino savus iš medienos, varžtų, atsuktuvų ir pan. Tų, kurie smaigų neturėjo, aplinkosaugininkai nebaudė - tiesiog įspėjo, mat įstatymas įsigaliojo neseniai, reikia duoti laiko žvejams apsiprasti. Smaigų neturėjo apie dešimtadalis žvejų.

Tiesa, ne visi žvejai buvo patenkinti naująja tvarka. „Nusipirkau tik todėl, kad buvo pasakyta, jog jų reikia, o neturintiems grės baudos. Nesu iš tų kvailių, kurie lipa ant plono ar pavojingo ledo. O ant tokio, koks yra dabar, tikrai neįlūši. Manau, kad tie smaigai - dar vienas būdas pagelbėti kažkam pasipelnyti“, - sakė nepatenkintas žvejys.

Dar labiau nepatenkinti buvo tie, kurie ant ledo atkeliavo be žvejo mėgėjo bilieto. Pastariesiems buvo surašyti protokolai, vėliau bus paskirtas įspėjimas arba bauda nuo 25 iki 200 litų. Daugelis tikino nepastebėję, jog terminas baigėsi ar pamiršę bilietą namuose. Tiesa, pastariesiems leista leidimus pristatyti kitą savaitę ir įrodyti, jog tikrai tokius turi. Leidimas žvejui mėgėjui kainuoja 50 litų metams. Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Vitalio Marozo teigimu, žvejai aplinkosaugininkų reidui ruošėsi, mat daugelis turėjo nusipirkę laikinus vos dvi dienas galiojančius leidimus.

Aplinkosaugininkai tikrino ne tik tai, ar žvejai turi leidimus žvejybai bei smaigus, bet ir tai, ar jie neviršija didžiausio leistino kabliukų skaičiaus. Kiekvienas žvejys, gaudantis stintas, gali turėti kelias meškeres, tačiau ant jų esančių kabliukų skaičius negali viršyti 12. Už smaigų neturėjimą ar kabliukų skaičiaus viršijimą gali būti skiriama tokia pati bauda kaip ir už žvejo bilieto neturėjimą.

“Kiekvienas ant Kuršių marių ledo žvejojantis asmuo kasdien pagauna mažiausiai po kilogramą stintų, neretais atvejais ir gerokai daugiau. Šiuo metu jų ant ledo yra apie pusantro tūkstančio. Pagalvokite, kiek tonų stintos pavieniai žmonės išgaudo per kelias dienas”, - sakė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder