"Apie Lietuvą išgirdome tik prieš kelias savaites"

Svečių akimis

Neringoje sutikti vokiečiai Zuzana (Susanne) ir Andrejas (Andreas) prisipažino, kad pirmąkart išgirdo apie Lietuvą prieš kelias savaites, stebėdami per televiziją reportažą apie naująsias Europos Sąjungos nares. Tada jiedu ir nusprendę aplankyti paslaptingąją šalį. Užkalbinti "Vakarų ekspreso", jie mielai sutiko pasidalinti patirtais įspūdžiais.

"Labai džiaugiuosi aplankiusi Lietuvą, nes patyriau tikrai nuostabių akimirkų", - džiaugėsi Zuzana. Pora žinojo, kad tai buvusio sovietinio bloko respublika, ir manė rasianti prorusišką šalį, tad svečiai labai nustebo čia išgirdę kalbant ne rusiškai. Tai, jog lietuvių kalba yra viena iš seniausiųjų indoeuropiečių prokalbėje, maloniai juos pribloškė. "Pasirodo, mažas lopinėlis žemėlapyje gali slėpti tikrus lobius", - stebėjosi Andrejas.

Anot vokiečių poros, Vokietijoje turistams skirtose knygose galima rasti nedaug informacijos apie mūsų šalį. Daugiausia aprašomas gražus gamtovaizdis, pristatomi senovės paminklai. "Atrodė, kad tai lygumų šalis, kažkuo panaši į Šiaurės Vokietiją. Bet atradau unikalų gamtos kampelį - Neringos juostą, - džiaugėsi Zuzana. - Nors teko lankytis Afrikoje, Naujojoje Zelandijoje, Tailande, kur viskas pulsuoja egzotika, bet nieko panašaus dar neteko regėti", - teigė Zuzana.

Pora keletą savaičių nuomojosi namuką Preiloje, kad būtų kuo arčiau jūros. "Norėjosi truputį pailsėti tyloje, taigi pasirinkome patį tinkamiausią kampelį", - įsitikinusi Zuzana. Sužinoję, kad jau keletą metų Klaipėdoje vyksta "Vokiečių dienos", poilsiautojai sakė būtinai atvyksią ir kitąmet. Ir ne tik pasižiūrėti, kokie Vokietijos menininkai pristatys savo darbus. "Mielai dar pailsėsime Neringoje, tik gal šį kartą įsikursime Nidoje ar kur kitur, juk čia tiek daug gražių vietų", - poros planais dalijosi Andrejas.

Į Lietuvą vokiečiai važiavo autobusu. Sakėsi buvę nustebinti autostopininkų gausos. "Pas mus dabar tai retas reiškinys. Gal dėl to, jog žmonės Vokietijoje uždirba daugiau, bet daugelis pasirenka saugesnį ir komfortabilesnį keliavimo būdą", - pasakojo Andrejas. Pasiteiravus, ar Lietuva pasiruošusi tinkamai sutikti turistus, nudžiugome išgirdę, kad susisiekimo sistema vokiečiai tikrai patenkinti. "Kol kas neturėjome bėdų dėl transporto. Nesudėtingai ir gana greitai pasiekdavome tikslą", - džiaugėsi Zuzana.

Paklausti apie lietuvių tautinį charakterį, pašnekovai sakė, jog sutikti žmonės buvę labai draugiški. "Negalima sakyti, jog uždaro charakterio, bet ir ne atlapaširdžiai. Tai saviti, nuoširdūs žmonės", - pasakojo vokietė. Andrejas pripažino lietuvaites esant tikrai dailias. "Bet ne pačios gražiausios. Tik apkeliavęs visą pasaulį išdrįsčiau teigti atvirkščiai", - šypsojosi vaikinas.

Paprašius papasakoti, kas pirmiausia nustebino atvykėlius Lietuvoje, pašnekovai paminėjo daugumos vaikinų trumpai kirptus plaukus ir smailianosius batus. "Nors, reikia pripažinti, Vokietijoje rengiamasi labai panašiai. Tik pas mus kur kas daugiau spalvų", - sakė Zuzana.

Raimonda STRAZDAUSKAITĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder