Akmenų parko idėją - ant visuomenės pečių

Akmenų parko idėją - ant visuomenės pečių

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija toliau sprendžia, kaip eksponuoti akmenis, per daugelį metų iškeltus iš uosto akvatorijos Kuršių mariose ir įplaukos kanalo.

Sudarytos skirtingų institucijų darbuotojų iniciatyvinės grupė pritaria tam, kad tas vaizdas, kaip dabar suversti akmenys, nėra gražus ir kad juos reikia kaip nors tinkamiau panaudoti. Galbūt jie galėtų atlikti mokslinę, meninę, praktinę funkcijas. Tačiau kol kas idėjų daug nesiūloma. Šis klausimas svarstomas gana vangiai. Uosto direkcija norėtų daugiau iniciatyvos iš menininkų, šie laukia pakvietimo, kad būtų skiriama lėšų kam nors organizuoti.

Siūloma skelbti ir architektūrinį konkursą, ir duoti užduotis studentams, padaryti kraštotvarkos analizę, pasidairyti, kas daroma su akmenimis kitose šalyse.

Pristatytas teritorijos Smiltynėje nuo pietinio molo iki miesto ribos, t. y. pakrantės sutvarkymo projektas. Jame siūloma akmenims suteikti praktinį pobūdį - tvirtinti marių krantą, įrenti takus, mokslinį - jie galėtų atskleisti uosto istoriją. Mokslininkai turėtų atrinkti moksliniu požiūriu vertingus akmenis. Beje, jie galėtų būti pritaikyti ir laisvalaikio praleidimui, ir atlikti tam tikrą meninę funkciją.

Architektų sąjungos atstovai siūlo į šį procesą įtraukti visuomenę, t. y. surengti kūrybines dirbtuves, kuriose būtų išsakomos ir fiksuojamos visos - netgi pačios netikėčiausios - idėjos. Tai nebūtų tik žmonių, atėjusių iš gatvės, pamąstymai. Būtų kviečiami pasisakyti, mokslininkai, istorikai, skulptoriai, dizaineriai ir kt. Būtų surengta mažytė šventė, kurios metu marga publika išsakytų savo nuomonę. Paskui, gavus visuomenės pritarimą, jau būtų svarstoma, ką ir kaip daryti toliau - tuomet į procesą įsitrauktų ir specialistai.

Kol kas vieta akmenims numatyta Smiltynės pakrantėje ir daugiausia dėmesio skiriama šiam variantui. Dar siūloma juos nuvežti į Sąjūdžio parką prie Jūrininkų prospekto, nes ten yra rieduliams numatyta vieta. Uosto direkcija žada pradėti tvarkyti aplinką ir keliuką, vedantį prie pietinio molo, dalis akmenų galėtų būti padėliota ir ten.

Uosto direkcija linkusi atskirti apsauginę akmenų funkciją, t. y. kad jie galėtų būti naudojami kai kuriose vietose krantams sutvirtinti. Pasak Uosto direkcijos infrastruktūros ir plėtos direktoriaus Vido Karolio, akmenys krantų apsaugos problemos neišspręs, nes jų per mažai. Šis klausimas bus sprendžiamas kalbantis su mokslininkais, tam bus skiriamos kitos lėšos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder