2019 metais Palangoje vyks prestižinis pučiamųjų čempionatas

2019 metais Palangoje vyks prestižinis pučiamųjų čempionatas

Palangoje 2019 metais vyks prestižinis pučiamųjų muzikos renginys – Europos varinių pučiamųjų orkestrų čempionatas (European Brass Band Championship – EBBC). Ši žinia, girdint tūkstantinei publikai, oficialiai paskelbta šeštadienį Lille (Prancūzija) vykusiame gala koncerte.

Sprendimą būtent Palangoje rengti šį pasaulinį pripažinimą pelniusį renginį priėmė Europos varinių pučiamųjų orkestrų taryba (EBBA). Jai Lille mieste Palangos infrastruktūrą pristatė kurorto meras Šarūnas Vaitkus, Savivaldybės tarybos narys Donatas Elijošius bei Kultūros ir jaunimo centro vadybininkas, pasirengimo EBBC 2019 koordinatorius Nerijus Stasiulis.

„Dėl galimybės Palangoje surengti šį prestižinį renginį dialogas su Europos varinių pučiamųjų orkestrų taryba vyko jau seniai. Pirmieji susitikimai surengti dar tuomet, kai Palanga neturėjo modernios Koncertų salės. Tačiau jau pirmųjų susitikimų metu užtikrinome, jog čempionatui reikiamą infrastruktūrą tikrai turėsime, ir šį pažadą įvykdėme – buvusios vasaros estrados vietoje išdygusi moderni koncertų salė duris publikai atvėrė prieš pusę metų. Ar naujasis pastatas atitinka keliamus reikalavimus bei ar kurortas turi reikiamą tokio aukšto lygio renginiui infrastruktūrą, susisiekimo galimybes, dar lapkritį vertino į Palangą atvykę Europos Brass Band asociacijos tarybos nariai. Tąkart Palanga jiems paliko puikų įspūdį. Ir nors sprendimo dėl teisės rengti šį prestižinį renginį teko palaukti keletą mėnesių, vis dėlto laukiamas atsipirko su kaupu ¬– prestižinis pučiamųjų čempionatas 2019 metais vyks būtent Palangoje“, – džiaugėsi kurorto meras Š. Vaitkus.

Teisės rengti ši festivalį Lietuvoje siekta maždaug dešimt metų, didžiausias pastangas tam dėjo Lietuvos varinių pučiamųjų orkestrų asociacija (LBBA). Pirmiausia bandyta čempionatą pritraukti į Panevėžį, tačiau šių tikslų įgyvendinti nepavyko. Nuo 2011, kai pradėta aktyviai galvoti apie Palangos senosios vasaros estrados rekonstrukciją į modernią, akustiškai tinkamą aukšto lygio atlikėjams Koncertų salę, pradėta diskutuoti apie Palangos tinkamumą rengti šį čempionatą, nes viena iš būtinų sąlygų, norint pretenduoti į Europos Brass Band čempionato šeimininkų vardą – puiki, itin aukštus muzikinius reikalavimus atitinkanti koncertų salė.

Kaip kandidatė rengti Europos varinių pučiamųjų čempionatą, Palanga pirmą kartą oficialiai buvo pristatyta 2013 metais – tuomet pretenduota šį pasaulinį pripažinimą pelniusį renginį kurorte surengti 2016 m., nes pagal Koncertų salės statybos planus buvo aiški darbų pabaigos data. „Tačiau EBBA turi nelaužomą taisyklę, kad net nesvarsto galimybės minėtą čempionatą mieste, kuriame tinkamos dar salės dar nėra, ar ji nėra akustiškai patikrinta. Tada beliko pretenduoti į galimybę čempionatą surengti artimiausiais „laisvais“ metais – 2019 m. ar 2020 m., – pasakojo N. Stasiulis. – Apsisprendus siekti šios galimybės 2019-aisiais, Palangos salės statybos progresas ir eiga intensyviai pristatinėti EBBA atstovams: 2014 m. – Škotijoje, 2015 m. – Vokietijoje, šią savaitę – Prancūzijoje. EBBA atstovai nekart lankėsi Palangoje ir vertino Koncertų salės akustines galimybes, pateikė savus pastebėjimus, kur dar reiktų kai kurių papildomų patobulinimų. Šio ilgo proceso rezultatas – šiais metais Lille mieste vykusiame renginyje buvo paskelbta, kad pradedamas sutarties derinimo etapas su Palanga. Tai reiškia, kad principinė teisė rengti EBBC 2019 Palangoje yra suteikta, beliko išspręsti juridinius ir organizacinius klausimus. Beje, siekiant šio renginio šeimininkų vardo, palangiškiams labai padėjo LBBA“.

Pasak Palangos miesto savivaldybės tarybos nario, Turizmo, sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojo Donato Elijošiaus, teisė būtent Palangoje rengti Europos varinių pučiamųjų orkestrų čempionatą yra labai svarbi ne tik kurortui, bet ir visai šaliai. „Dėl galimybės rengti Europos varinių pučiamųjų orkestrų festivalį kasmet rungiasi daug miestų, ir tai nestebina – šio renginio metu į miestą atvyksta apie 20 orkestrų, jų „palaikymo komandų“. Iš viso šis renginys pritraukia apie 7 tūkst. svečių iš 17 Europos valstybių. Tarp jų – ir žurnalistai, kurie žinią apie renginį, o kartu ir apie miestą – šeimininką paskleidžia savo šalyse. Palangai kaip kurortui tai yra labai svarbu. Kukliai skaičiuojant, kad vienas svečias nakvynei ir maistui per vieną dieną Palangoje išleidžia 50 eurų, šio festivalio dalyviai ir svečiai miesto turizmo sektoriuje išleistų mažiausiai 2 mln. eurų. Tad festivalio nauda yra visapusiška – ir teigiamo įvaizdžio formavimui, ir žinomumo didinimui ir ekonomikai“, – kalbėjo D. Elijošius.

Europos varinių pučiamųjų čempionatas yra seniausias žanrinis renginys pasaulyje, Palangoje bus surengtas jau 42-asis čempionatas. Kad tai – prestižinis pučiamųjų muzikos renginys, patvirtina ir faktas, kad, pavyzdžiui, šiais metais bilietai į renginį buvo parduoti per 4 valandas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder