Seimo Pirmininkę džiugina rinkėjų aktyvumas, bet liūdina balsų papirkinėjimas

Seimo Pirmininkę džiugina rinkėjų aktyvumas, bet liūdina balsų papirkinėjimas

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė teigiamai vertina, kad šiuose Seimo rinkimuose ir patariamajame referendume dėl naujos atominės elektrinės statybos šalyje rinkėjai dalyvauja aktyviai, tačiau liūdina faktas dėl galimo balsų papirkimo.

Sekmadienio rytą Seimo Pirmininkė su vyru Gediminu atvyko balsuoti į Vilniaus Jeruzalės vidurinėje mokykloje esančią Fabijoniškių apygardos Rugių rinkimų apylinkę. Parlamento vadovei kelias minutes su kitais rinkėjais teko laukti eilėje prie balsavimo kabinos.

Pasak I. Degutienės, šiuose rinkimuose pastebimas didesnis nei anksčiau rinkėjų aktyvumas. Tai esą liudija išankstinio balsavimo aktyvumas.

"Lyginant su kitomis rinkimų kampanijomis (...), džiaugiuosi tuo, kad yra didelis rinkėjų aktyvumas - tai parodė išankstiniai rinkimai. Todėl labai džiaugiuosi, kad mūsų jaunimas, studentai aktyviai balsavo", - žurnalistams sakė Seimo Pirmininkė, valdančiosios Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų partijos vicepirmininkė, pasiteiravus, kaip vertina rinkimų kampaniją.

Kita vertus, nemaloniu dalyku parlamento vadovė pavadino tai, kad yra informacijos dėl rinkėjų papirkimo.

"Nemalonu tai, kad iš įvairių vietų gauname žinių, ir konkrečiai VRK gauna, kad yra rinkimų kampanijoje pagal įstatymą nurodyta, kad negali būti pažeidimų, o tų pažeidimų tikrai šį kartą yra pakankamai nemažai", - aiškino I. Degutienė, patikslinusi, kad kalba apie balsų papirkimą. Esą taip demokratinėje valstybėje nesielgiama.

Seimo Pirmininkė sakė besitikinti, kad Lietuvos žmonės teisingai ir protingai apsispręs, ir paragino juos ateiti į rinkimus bei išreikšti savo poziciją.

Kalbėdama apie dabartinės - konservatorių - koalicijos padarytas klaidas, I. Degutienė pabrėžė jokiai politinei jėgai nelinkinti vos atėjus į valdžią sutikti krizę, kas buvo jiems.

"Ne tiktai valdžia, bet, pirmiausia, Lietuvos žmonės prisidėjo prie to, kad ta krizė yra iš dalies įveikta", - kalbėjo I. Degutienė.

Pasiteiravus, ko tikisi iš naujo Seimo, I. Degutienė teigė, kad šiuo metu sunku atsakyti, bet produktyvumas turėtų būti prioritetas.

"Viskas priklausys nuo to, kaip pasielgs Lietuvos žmonės, ir turbūt apie tai bus galima kalbėti jau ryt ryte, kai žinosime, kokios partijos, kokios politinės jėgos galimai bus Seime. Tada bus aiškiau, nes taip, kaip ne vienais rinkimais, šį kartą labai daug dalyvavo ir politinių partijų, ir vienmandatėse apygardose tikrai labai daug žmonių. Norėtųsi, kad tas Seimas būtų ir išmintingas, ir mažiau emocijų, daugiau konkrečių darbų. Tikrai norėtųsi, kad Seimas būtų darbingesnis, mažiau tuščių kalbų - daugiau naudingų darbų Lietuvai", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė nebuvo linkusi komentuoti, su kuo įsivaizduojamos koalicijos. Esą tai dar ankstyvas klausimas, apie kurį konkrečiau bus galima kalbėti pirmadienį, kai bus žinomi preliminarūs rinkimų rezultatai.

Seimo rinkimuose ir referendume turi teisę dalyvauti 2 milijonai 579 tūkstančiai 466 Lietuvos piliečiai, turintys rinkimų teisę.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder