Temidė apgynė juodkrantiškius

Temidė apgynė juodkrantiškius

Dėl teisės gyventi sąžiningai įsigytuose pastatuose kovojančių juodkrantiškių nuogąstavimai pasitvirtino. Vienos teismo pamokos juos su nepilnamečiais vaikais į gatvę iš namų vejantiems verslininkams neužteko. Tačiau Temidė ir vėl stojo niekuo dėtų žmonių pusėn. UAB Verslo investicijų projektų centro ir jos bankrotą administruojančios bendrovės „Valeksa" teiginiai, kad Juodkrantės gyventojai dėl to žalos nepatirs, įvertinti kaip neįtikinantys, nenuoširdūs ar net tuščiažodžiai.

Klaipėdos apygardos teismas išnagrinėjo bankrutavusio Verslo investicijų projektų (VIP) centro, administruojamo bendrovės „Valeksa", skundą dėl šių metų birželį priimto Klaipėdos apylinkės teismo sprendimo. Patikslintu ieškiniu prašyta iš namų iškeldinti beveik dvi dešimtis Juodkrantės gyventojų, tarp kurių yra ir nepilnamečiai vaikai.

Tačiau ir aukštesnės instancijos teismas VIP centro ir „Valeksos" skundo netenkino. Jis paliko galioti bendrovėms nepalankų Klaipėdos apylinkės teismo verdiktą. Jame aiškiai konstatuota, jog ieškinys yra neįrodytas ir nepagrįstas. VIP centras taip pat įpareigotas žmonėms atlyginti per 1310 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Apeliacinės instancijos teismas patvirtino juodkrantiškių teiginius, kad VIP centras ir „Valeksa" mato tik pusę teismo taikytos dvišalės restitucijos. Skundo netenkinusi Temidė aiškiai pasisakė, jog teismo sprendimą privaloma vykdyti visa apimtimi, o ne tik tomis dalimis, kokiomis pageidauja atskiros bylos šalys.

Pasak nugriauti pasmerktame name gyvenančios Salomėjos Rubinienės, žmonės patys išsikraustytų, jei būtų grąžinti už namus sumokėti pinigai. Tačiau, moters teigimu, restitucija yra neįmanoma. VIP centras už parduotus pastatus pinigus gavo, bet bankrutavo ir jokio turto neturi. Bendrovės skolos siekia kelis milijonus eurų. Banko paskolas būstui Juodkrantėje įsigyti ėmę ir iki šiol palūkanas mokantys žmonės yra tik trečios eilės kreditoriai. Ir teismas konstatavo, kad VIP centro finansinė situacija patvirtina faktą, jog restitucija, pagrįstai tikėtina, ateityje nebus įvykdyta.

Apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija VIP centro ir „Valeksos" teiginius, kad nugriovus statinius ir prisiteisus žalos atlyginimą, pinigai būtų panaudoti visų kreditorių, tarp jų ir juodkrantiškių kreditiniams reikalavimams tenkinti, įvertino, kaip deklaratyvius - neįtikinančius, nenuoširdžius ir tuščiažodžius. VIP centras negali užtikrinti, jog iš valstybės prisiteis per 1,2 mln. eurų ir atsiskaitys su kreditoriais. Tačiau net ir priteisus minėtos žalos atlyginimą niekas negali pasakyti, kokia tai bus suma ir kokia jos dalis tektų namų netekusiems Juodkrantės gyventojams.

Verslininkų požiūrį į šiuos žmones puikiausiai iliustruoja teismui išdėstytas argumentas, kad į gatvę išmestų šeimų nepilnamečiai vaikai nepražūtų, nes jų gyvenamąja vieta turėtų pasirūpinti Vaiko teisių apsaugos tarnyba.

Tarp žemės ir dangaus juodkrantiškiai gyvena beveik 15 metų. Lemtingu jiems tapo 2009 metų teismo sprendimas, tris legaliai ant Kuršių marių kranto VIP centro pastatytus bei parduotus pastatus pavertęs nelegaliais ir įpareigojęs juos nugriauti. Ir nesvarbu, kad valstybinės institucijos pastatų statybos leidimus išdavė ir jais naudotis leido, o juodkrantiškiai juos sąžiningai įsigijo.

„Valeksos" vardas pajūryje labai garsiai ir ne iš pačios geriausios pusės skamba ne tik dėl pastarosios istorijos. Bendrovės uostamiesčio filialo direktorius Darius Daubaras apkaltintas ir kartu su bendrais teistas už didžiausio šalyje kyšio - per 1,6 mln. eurų - reikalavimą. „Valeksos" pavadinimą yra gerai įsidėmėję ir naujame penkių aukštų name butus nusipirkę klaipėdiečiai. Statytojams bankrutavus, jiems patiems teks pasirūpinti, jog pastatas būtų užbaigtas statyti, ištaisytas statybininkų paliktas brokas. „Valeksos" atstovai žmonėms tik siūlo kreiptis į teismą ir užimti vietas kreditorių sąraše. „Valeksa" figūravo ir Palangoje esančio viešbučio „Pajūris" perėmimo ir pardavimo istorijoje. Neva teisė į daugiau nei milijono eurų vertės turto reikalavimą parduota vos už apie 10 tūkst. eurų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder