Rekonstrukcijos darbai palies Nidos centrinę dalį

Rekonstrukcijos darbai palies Nidos centrinę dalį

Šių metų rudenį planuojama pradėti Nidos centrinės dalies rekonstrukcijos darbus, kurie performuos teritorijos viešosios erdvės elementus, takus ir žaliuosius plotus. Nidos centrinė dalis taps labiau pritaikyta gausiems pėsčiųjų srautams.

Numatoma tvarkyti teritorija yra apribota Naglių, Taikos gatvių, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" bei Naglių g. 29 pastatų komplekso.

Įgyvendinant rekonstrukcijos darbus bus ne tik atnaujinama danga, bet ir naikinami teritorijoje esantys laiptai, paaukštėjimai - jie bus išlyginti, suformuojant tolygų nuolydį bei sudarant sąlygas laisviau ir saugiau judėti žmonėms, turintiems negalią.

Centrinė Nidos gyvenvietės zona bus padalyta į kelias erdves - centrinę aikštę, alėją, stoties skverą, švyturio taką. Šias erdves formuos žaliosios poilsio zonos - vadinamosios salos, suformuotos iš apželdintų plotų. Kiekviena sala susidės iš kiek iškilusių apželdintų elementų su mediniais suolais aplinkui.

Pirmoji sala bus sukurta priešais Neringos savivaldybės pastatą, apglėbiant esamas pušis. Teritorijoje priešais Savivaldybės pastatą taip pat numatomas grindinio fontanas. Žvaigždžių šlovės takas iškeliamas į pamarį ties skulptūra Vytautui Kernagiui atminti.

Ramesniam poilsiui skirta antroji sala bus suformuota priešais Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" pastatą, apglėbiant esamus medžius - kaštoną ir ąžuolą. Trečioji sala numatyta tarp prekybos centro pastato ir autobusų stoties. Čia bus sukurta laukimo zona, susitikimų erdvė.

Ketvirtoji sala, atskirianti pėsčiųjų zoną nuo automobilių stovėjimo aikštelės, bus suformuota priešais restoraną "Kuršis". Čia žalieji plotai, skirtingai nuo kitų salų, nebus pakelti.

Žalia zona, įrėminta pakeltomis atraminėmis sienutėmis, ant kurių vietomis bus įrengti mediniai suolai, formuojama aplink Savivaldybės pastatą bei Naglių g. 25 sklypą.

Nidos gyvenvietės centrine dalimi einančių Taikos ir Naglių gatvių grindinio danga bus pakeista iš asfalto į trinkelių. Tokiu būdu bus siekiama pabrėžti centro zoną, o pėsčiųjų dangos tęstinumas mažins gatvių kuriamas ribas. Važiuojamąją dalį nuo pėsčiųjų atskirs nedideli stulpeliai.

Naglių ir Taikos gatvių važiuojamosiose dalyse numatomas dviračių eismas, grindinį pažymint 1,5 m pločio zonomis abiejose gatvių pusėse. Pėsčiųjų zonoje dviračių eismas nenumatomas. Ties kiekvienu patekimu į šią zoną bus įrengtos dviračių laikymo vietos (iš viso - 102).

Įgyvendinus rekonstrukciją, bendras automobilių stovėjimo vietų skaičius nekis (numatomos 49 vietos). Bus šiek tiek mažinama automobilių aikštelė priešais Savivaldybę bei performuojama priešais restoraną "Kuršis".

Nidos centrinės dalies II etapo statybos rangos sutartis, atsižvelgiant į viešojo pirkimo rezultatus, pasirašyta su UAB "Gilesta". Rangovui jau yra perduota statybvietė, rangos darbai bus pradėti parengus darbo projektą. Sutarties kaina - 2 177 785,11 euro su PVM. Darbų atlikimo terminas - 18 mėnesių. Planuojama, kad Nidos centrinės dalies rekonstrukcijos darbai prasidės nuo restorano "Kuršis" pastato.

 


Taikos gatvės rekonstrukcija: eismo pokyčiai

Nuo šios savaitės Nidoje numatomi eismo pokyčiai, susiję su Taikos gatvės rekonstrukcijos darbais.

Transporto priemonių eismas bus atnaujintas pirmojoje rekonstruojamos gatvės atkarpoje - nuo krašto kelio (trečiojo įvažiavimo į Nidą) iki įvažiavimo į E. A. Jonušo gatvę. Visiškai stabdomas - nuo E. A. Jonušo gatvės iki bažnyčios pastato.

Gatvės atkarpoje nuo bažnyčios pastato iki Neringos savivaldybės situacija dėl transporto priemonių eismo kol kas išlieka tokia pati, tad patekti į greta esančius daugiabučių kiemus bei Kopų gatvę galimybė išlieka. Apie būsimus ribojimus bei numatomas apylankas gyventojai, kaip ir iki šiol, bus informuoti iš anksto.

Kaip ir buvo numatyta, Taikos gatvės rekonstrukcijos darbai paspartinti sumažėjus lankytojų srautams. Įgyvendinus gatvės rekonstrukciją bus atskirti motorinių eismo priemonių, dviratininkų ir pėsčiųjų srautai. Dviračiams skirtas dvipusis takas bus įrengtas dešinėje gatvės pusėje (žvelgiant nuo krašto kelio Smiltynė-Nida). Nuo važiuojamosios dalies jį skirs bortelis. Kairėje gatvės pusėje išliks pėsčiųjų takas - jis bus suremontuotas pakeičiant dangos konstrukciją. Takai ir šaligatviai pritaikomi specialiųjų poreikių turintiems žmonėms. Gatvės trasoje yra reljefo šuolis - kopagūbris. Siekiant nenukasti kopagūbrio, jam įveikti numatoma įrengti visus metus veikiantį keltuvą. Įgyvendinamus rekonstrukcijos darbus papildys mažosios architektūros elementai.

Rekonstruojamos Taikos gatvės atkarpos ilgis - 1,72 km. Ties Neringos savivaldybės pastatu rekonstrukcijos projekto sprendimai jungiasi su jau parengtu Nidos visuomeninio centro sutvarkymo projektu.


Nidos bendruomenės namuose - nemokamos mankštos

Nuo spalio 5-osios, pirmadienio, prasideda nemokamos Neringos savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis finansuojamos mankštos.

Užsiėmimai vyks Nidos bendruomenės namuose adresu: Kopų g. 2/Taikos g. 17, Neringa, pirmadieniais ir trečiadieniais 17.45 val.

Informacija dalyviams: rekomenduojama atvykus (kai nesportuojama) dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones); turėti sportinę aprangą, kilimėlį, geriamojo vandens; asmenys, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymiai (karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas) nepriimami; pasireiškus viršutinių kvėpavimo takų ligų požymiams (karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) būtina palikti užsiėmimų vietą; rekomenduojama konsultuotis karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susitarti su savo šeimos gydytoju dėl konsultacijos; mankštų metu prašome laikyti saugaus 1 metro atstumo, nesibūriuoti. Mankštas ves kūno kultūros pratybų trenerė Jovita Dagė, tel. 8 654 36961.



Informacija dėl balsavimo namuose

Informuojame, kad visi Neringos savivaldybės gyventojai, kurie dėl savo sveikatos būklės negalės rinkimų dieną (2020 metų spalio 11 d.) atvykti į balsavimo patalpas balsuoti Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose, turi teisę balsuoti namuose.

Prašome tokius rinkėjus ar jų artimuosius iki 2020 metų spalio 8 d. kreiptis į apylinkių komisijų pirmininkus ir pranešti apie savo ar artimojo norą balsuoti namuose.

Kopų Nr. 1 (Nidoje) apylinkės komisijos pirmininkė - Vitalija Motuzaitė, tel. 8 684 32569.

Smėlio Nr. 2 (Juodkrantėje) apylinkės komisijos pirmininkė - Sonata Vaitonienė, tel. 8 689 88858.

Pušų Nr. 3 (Preiloje ir Pervalkoje) apylinkės komisijos pirmininkas - Laurynas Vainutis, tel. 8 614 13343.

Vykstant balsavimui namuose rinkėjai prašomi pasiruošti iš anksto - dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), turėti savo rašymo priemonę.


Parengti Juodkrantės krantinės želdinių projektiniai pasiūlymai

Visuomenė kviečiama susipažinti su Juodkrantės krantinės želdinių projektiniais pasiūlymais, kurie numato teritorijos apželdinimą nuo senojo uosto šiaurėje iki tako į Raganų kalną pietuose.
Projektinių pasiūlymų pristatymas vyks penktadienį, spalio 2 d., 17 val. Liudviko Rėzos kultūros centre (L. Rėzos g. 8B).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder