Preila minėjo savo jubiliejų

Preila minėjo savo jubiliejų

Preilos bendruomenė 175-ąją gyvenvietės įkūrimo sukaktį minėjo surengdama fotonuotraukų parodą, pasakojančią apie laikotarpį, kai čia kūrėsi šiandieniai jos gyventojai.

Viena iš parodos iniciatorių, žurnalistė Raimonda Ravaitytė-Meyer pasakojo, kad vienas jauniausių Neringos kaimų (jaunesnė tik Pervalka), gali didžiuotis ne tik savo istorija, bet ir šiandiena. Preila visos Kuršių nerijos mastu yra unikali tuo, kad yra išlaikiusi senąjį posesinį užstatymą - kaimišką architektūrą. Šia prasme ji yra visos Kuršių nerijos ekskliuzyvas. Išskirtinę gyvenvietės istoriją pasakoja ir Preilos-Pervalkos bendruomenės namuose pristatyta paroda.

"Pradedam gimtadienį paroda, kuri yra pirmoji Preilos pokarinio laikotarpio paroda. Istorija, kai atvažiuojam mes, naujakuriai, nepaprastai pamilę šį kraštą", - pasakojo R. Ravaitytė Meyer.

Parodą sudaro apie 150 nuotraukų iš preiliškių šeimų archyvų. Tai nuotraukos iš Teodoros Liobienės, Staselės Smolskienės, Liudmilos Andrejevos, Raisos Kazlauskienės, Onos Reginos Trimailovos, Violetos Plaktonienės ir kitų preiliškių šeimų albumų.

Parodos atidarymo metu prisiminamais dalijosi daugiausiai nuotraukų parodai pristačiusi Angelė Pocevičienė. Preilos girininku keturis dešimtmečius dirbęs Vladas Ignas Lakavčius pasakojo apie didžiausius iššūkius, su kuriais teko susidurti puoselėjant Kuršių nerijos miškus - tai ir milžiniški audrų padariniai, didieji gaisrai bei vadinamasis Neringos apsėmimas, kai po vandeniu buvo dingęs krašto kelias.

"Numeris vienas buvo mokykla, numeris du - žvejai, o trečiojoje vietoje - miškininkai", - pamena Vladas Ignas Lakavičius.

Šypsnį daugeliui kėlė nuotrauka, kurioje kartu su Liudmila Andrejeva užfiksuotas vos kelerių metų preiliškis Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis. Parodos dalyvius sveikinęs meras prisiminė, kad prie dvidešimt penkerius metus teko dalyvauti ir Preilos 150-ajai sukakčiai skirtuose renginiuose. Kaip ir tuomet, taip ir šiemet, Preilos jubiliejus minėtas pačių gyventojų iniciatyva ir tai džiugina labiausiai.

"Išgirstos istorijos sugrąžino trisdešimt metų atgal, kai kartu su nuotraukose esančiais žmonėmis teko žvejoti, sodinti mišką. Šis laikotarpis buvo įvairus, dažnai kupinas iššūkių, kuriais bendruomeniškai dalinomės. Šiandien dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie Preilos šventės", - kalbėjo Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Renginio metu Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos atstovai pasižadėjo, kad įstaigos Preilos filiale nuo šiol bus kaupiamas gyvenvietės istorijos archyvas, o netolimoje ateityje teks galvoti ir apie knygos išleidimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder