Poilsiautojai Nidos centre netrukus praras ramybę

Poilsiautojai Nidos centre netrukus praras ramybę

Atgijo viltis, kad Nidos centre antrus metus žiojinčioje duobėje po pusantrų metų iškils naujasis „Agilos“ kultūros centro pastatas.

Tikimasi, kad jau liepos 16 dieną šioje statybvietėje turėtų pradėti kaukšėti poliakalė.

Daugiau nei metams sustabdytus Nidos kultūros centro rekonstrukcijos darbus pratęs pakartotinį konkursą laimėjusi Vilniaus bendrovė „Gilesta“.

Ji už 6,358 mln. eurų svarbų Neringos kurorto objektą įsipareigojo pastatyti iki 2022 metų.

Dar apie 2 mln. eurų savivaldybei papildomai kainuos būsimojo kultūros centro įranga – kėdės, garso ir šiuolaikiškos scenos įrengimas.

Atgyjanti kultūros centro statyba yra džiugi žinia neringiškiams ir vietos savivaldybei, kurios administracijos pastatas yra priešais statybvietę.

Tačiau vidurvasarį pačiame kurorto centre prasidedantys triukšmingi darbai vargu ar pradžiugins Nidos poilsiautojus.

Liko duobė ir projektas

Naujas rangovas darbus pradeda jau paruoštoje statybvietėje – senąjį „Agilos“ pastatą nugriovė ir statybinį laužą išvežė iš pradžių kultūros centrą pasišovusi pastatyti bendrovė „Irdaiva“, kuri pernai rudenį buvo pakeitusi pavadinimą į „Active Construction Management“.

„Gilestai“ nebereikia sukti galvos ir dėl techninio pastato projekto, kurį parengė ankstesnis rangovas.

Bet nugriautas pastatas ir apie 160 tūkst. eurų kainavęs projektas – tai viskas, ką Neringos savivaldybei pavyko išpešti iš „Irdaivos“, kuri už 8,643 mln. eurų buvo įsipareigojusi ne tik pašalinti senąjį, bet ir pastatyti naują kultūros centrą.

Sutartį teko nutraukti

Daugiau nei prieš dvejus metus sutartį su bendrove „Irdaiva“ pasirašiusi savivaldybė puoselėjo viltį naują pastatą turėti jau 2021 metų vasaros sezonui, nors pagal sutartį rangovas galėjo užtrukti iki spalio.

Tačiau prasidėjus savivaldybės nesutarimams su rangovu dėl atsiskaitymo už padarytus darbus sutartis buvo nutraukta, o pavadinimą pakeitusi „Irdaiva“ netrukus bankrutavo.

Darbus įvertino brangiau

Pernai vasarį prasidėjęs senojo „Agilos“ pastato griovimas vyko labai sparčiai ir gegužę jau buvo ketinama montuoti pamatus.

Tačiau po savivaldos rinkimų pasikeitusios Neringos savivaldybės administracijos vadovams kilo abejonių, ar rangovas nėra pabranginęs griovimo darbų.

Savivaldybės pasamdyti auditoriai nustatė, kad „Irdaiva“ deklaravo išvežusi gerokai daugiau statybinio laužo, nei jo iš tiesų galėjo būti.

Neatitiko ir statybos bendrovės skelbti bei tikrieji skaičiai, kiek iš savivaldybės išvažiavo sunkvežimių su statybiniu laužu.

Tai nebuvo sunku nustatyti, nes visos mašinos fiksuojamos Alksnynės kontrolės poste.

Negana to, dar pavasarį paaiškėjo, kad rangovas gerokai brangiau ruošiasi montuoti polinius pamatus.

Apie 170 tūkst. eurų už pastato nugriovimą sumokėjusi savivaldybė, auditoriams rekomendavus, rangovų pageidaujamų sumų nebemokėjo. „Irdaiva“ savo ruožtu sustabdė darbus ir iš objekto išsivežė visą techniką.

Dirba ir teisėjai, ir FNTT tyrėjai

Sustojus statybai savivaldybė prieš metus nutraukė sutartį, o ginčas persikėlė į Klaipėdos apygardos teismą.

Bendrovės „Active Construction Management“ bankroto administratorius prašo iš savivaldybės priteisti beveik 550 tūkst. eurų už senojo pastato griovimą.

Taip pat siekiama prisiteisti 1,1 mln. eurų už negautą grynąjį pelną nutraukus sutartį.

Dėl galimo rangovo sukčiavimo tebevyksta ir ikiteisminis tyrimas.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba šiuo metu aiškinasi, kodėl, pagal pateiktus užsakovų ir rangovų skaičiavimus, nesutampa statybinio laužo kiekis ir jį išvežusių automobilių skaičius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder