Patirtimi pasidalijo Lietuvos kultūros sostinės

Patirtimi pasidalijo Lietuvos kultūros sostinės

Jau artėjančiais 2021-aisiais Neringa taps Lietuvos kultūros sostine. Šį titulą kartu su jo simboliu - gintariniu medžiu - ji perims iš Trakų.

Festivalio "Tek saulužė ant maračių" išvakarėse abiejų savivaldybių atstovai susitiko Neringoje. Susitikimui vadovavo Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudeliene ir Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Lietuvos kultūros sostinės metus Trakai pradėjo praėjusių metų gruodžio pradžioje, o didžiausiu iššūkiu tapo pasaulį palietusi koronaviruso pandemija bei šalyje įsigaliojęs karantino režimas, pakoregavęs renginių programą. Tai paskatino Trakus ieškoti galimybių persikelti į virtualią erdvę. Taip kilo idėja sukurti bendrą visų kultūros sostinių almanachą - internetinę svetainę, kuri galėtų būti perduodama. Tokiu būdu Lietuvos kultūros sostinių istorija būtų kaupiama vienoje vietoje. Susitikimo metu pastebėta, kad Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras "Agila" jau kuria Neringos kultūrinei programai skirtą interneto svetainę, tačiau svarstyta, kad ji galėtų būti sinchronizuota ar jos nuorodos integruotos į Trakų rajono savivaldybės jau sukurtąją. Susitikimo metu Trakų atstovai pristatė savo kultūrinius renginius ir projektus, o Neringos - vykstantį pasiruošimą artėjantiems metams.

Lietuvos kultūros sostinės tradicija atsirado kaip "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" dalis, tačiau jau beveik dešimt metų veikia kaip savarankiškas kasmetinis projektas. Jo tikslas - skatinti Lietuvos regionų gyventojų kultūrinį aktyvumą ir kūrybingumą, plėtoti kultūrą, meną, kūrybines iniciatyvas bei kultūros prieinamumą. Konkursą Lietuvos kultūros sostinės vardui pelnyti kas trejus metus skelbia Kultūros ministerija. Neringa Lietuvos kultūros sostinės titulą perduos Alytaus miestui.

 

Svarstytas Neringos žvejams svarbus klausimas

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis nuotoliniu būdu dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje, kuriame buvo svarstomas Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo Nr. XIII-2166 2 priedo pakeitimo įstatymo projektas.

Pakeitimu siūloma, kad nuo objektų, kurių gamybos pajėgumas - iki 150 kg žuvų per parą, sanitarinės apsaugos zonos dydis būtų 6 metrai. Posėdžio metu pateiktas Aplinkos ministerijos siūlymas, kad iki 50 kilogramų išvis nebūtų taikoma apsaugos zona - tvarką nustatytų pati savivaldybė, t. y. kokiomis dienomis ir valandomis galima žuvis rūkyti. Tokiam siūlymui komitetas pritarė.

Neringos savivaldybės mero D. Jasaičio teigimu, šių pakeitimų svarstymas be galo svarbus tradiciniam žuvų rūkymo procesui išsaugoti, be kurio Neringa prarastų dalį savo išskirtinumo.

UŽ TRADICIJĄ. Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje meras Darius Jasaitis gynė ilgametę Neringos ir Kuršių nerijos tradiciją.

Neringos savivaldybės nuotr.

 

Kur Nidoje statyti automobilius?

Vykstant Taikos gatvės rekonstrukcijai, Nidos gyventojai savo svečių automobilius raginami nukreipti į dvi ilgalaikio stovėjimo aikšteles.

Nemokamai automobilius Nidos svečiai gali statyti aikštelėje, esančioje Kuršių g. 2 (pirmasis įvažiavimo kelias į Nidą) ir G. D. Kuverto g. 13 (antrasis įvažiavimo kelias į Nidą).

Gyventojų ir svečių patogumui taip pat įrengtos apylankos, skirtos greta Taikos gatvės esantiems objektams pasiekti. Du laikini privažiavimai suformuoti esamų ir šiuo metu miškininkų naudojamų kelių vietoje. Vienas privažiavimo kelias veda į BĮ "Paslaugos Neringai" teritoriją, kitas - į E. A. Jonušo gatvę. Siekiant saugoti aplinką, šie keliai sutvirtinti naudoto asfalto granulėmis, prieš tai įsitikinus, ar jos atitinka norminių dokumentų keliamus reikalavimus. Laikinas sprendimas priimtas atsižvelgiant į Lietuvos automobilių kelių direkcijos rekomendacijas.

Suformuotomis apylankomis galima pasiekti kurortu besirūpinančią biudžetinę įstaigą "Paslaugos Neringai", apgyvendinimo paslaugų teikėjus, Nidos meno koloniją, elektromobilių įkrovimo vietas. Apylankos sudaro tinkamas sąlygas sklandžiai ir operatyviai judėti greitosios medicininės pagalbos, priešgaisrinės apsaugos, gelbėjimo tarnybos, policijos ir kitam specialiajam transportui.

Renginiai Neringoje

Birželio 25 d., šiandien, 19 val. Vasaros knygyne, viešbučio "Jūratė" verandoje, pokalbis su rašytoja Gabija Grušaite apie knygas ir rašymą. Moderuos leidyklos "Lapas" įkūrėja Ūla Ambrasaitė. Bus kalbama apie rašymo rutiną vasarą, skaitymo malonumą ir kitomis temomis.
Birželio 26 d., penktadienį, prasideda nemokamos jogos mankštos Nidos ir Juodkrantės centriniuose paplūdimiuose. Darbo dienomis mankštos vyks du kartus per dieną - ryte nuo 8 iki 9 val. ir vakare nuo 19 iki 19.45 val. Šeštadieniais, sekmadieniais ir švenčių dienomis - tik rytais nuo 8 val. Mankštos vyks iki rugpjūčio 25 d.
Birželio 26 d., penktadienį, 18 val. Liudviko Rėzos kultūros centro koncertų salėje (L. Rėzos g. 54C-9) Arvydo Baryso dokumentinio filmo "Visos tarmės gražiausios" pristatymas. Dalyvaus filmo kūrėjai: režisierius, operatorius, prodiuseris Arvydas Barysas ir Lietuvių kalbos instituto mokslininkė dr. Dalia Kiseliūnaitė. Projektas "Kails": Prūsų (Mažosios) Lietuvos kultūra ir istorija", II dalis. Projektas iš dalies įgyvendinamas Lietuvos kultūros tarybos lėšomis.
Birželio 26 d. 19 val. Vasaros knygyne, viešbučio "Jūratė" verandoje, susitikimas su autore, gide Gabija Lunevičiūte. Gabija papasakos ne tik daug Vilniaus istorijų, bet ir apie gido darbą, senąją Nidą ir jos gyventojus.
Birželio 27 d., šeštadienį, 19 val. Vasaros knygyne, viešbučio "Jūratė" verandoje, susitikimas su Marija Drėmaite, viena iš "Neringos architektūros gido" sudarytojų. Susitikimo su skaitytojais metu Marija Drėmaitė atsakys į susirinkusiųjų klausimus, taip pat įdėmiau pažvelgs į Neringos architektūrą sovietmečiu - modernizmo architektūros sluoksnį.
Birželio 30 d., antradienį, 19 val. Kuršių nerijos istorijos muziejuje (Pamario g. 53) 7-ojo kultūros almanacho "Dorė" sutiktuvės. Dalyvaus sudarytojai, autoriai, straipsnių herojai. Pertraukose tarp pokalbių gros Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeonistas Motiejus Dudnikas (mokytoja Marytė Markevičienė).
Kiekvieną antradienį ir šeštadienį 19.30-20.30 val. Neringos meno mokyklos salėje (Pamario g. 4) vyksta garso terapijos seansai. Jie atviri visiems ir nemokami. Būtina išankstinė registracij el. paštu [email protected]. Mažiausias rekomenduojamas dalyvio amžius - 12 metų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder