Dešimtosios M. L. Rėzos premijos teikimo iškilmės

Dešimtosios M. L. Rėzos premijos teikimo iškilmės

Pirmasis šių metų šeštadienis prasidėjo jubiliejinės, dešimtosios, Martyno Liudviko Rėzos kultūros ir meno premijos teikimu.

Renginį pradėjusi žurnalistė Raimonda Ravaitytė-Meyer paskelbė, kad, minint Lietuvos valstybės šimtmetį, jubiliejinė premija skirta juodkrantiškiui skulptoriui, pedagogui Albertui Danilevičiui. Žmogui, kuriam nereikia priminti, kad jis yra lietuvis.

Netikėta iškilmių įžanga tapo A. Danilevičiaus pasaulį pristatančio režisierės Inesos Kurklietytės filmo premjera.

PREMIJOS laureatas Albertas Danilevičius ir meras Darius Jasaitis.

"Filmas nekurtas premijos teikimo proga. Jis kurtas metus ir joks filmas, joks meno kūrinys negali iki galo išsakyti, kas iš tikrųjų yra mūsų Albertas", - kalbėjo I. Kurklietytė, pabrėžusi, kad šis filmas yra tik štrichai, tai yra tos emocijos, kurios buvo išgyventos kartu.

Iškilmių metu A. Danilevičius buvo lyginamas su pirmosios premijos laureatu, Neringos garbės piliečiu Eduardu Jonušu ir net įvardintas kaip jo darbų tęsėjas. Simboliška, kad jubiliejinės premijos laureato biografiją pristatė E. Jonušo žmona ir bendražygė muziejininkė ir E. Jonušo namų sergėtoja Vitalija Teresa Jonušienė. Ji pastebėjo, kad atvykusiam gyventi į Kuršių neriją A. Danilevičiui buvo labai svarbu rasti santykį su šia vietove.

"Per beveik ketvirtį amžiaus menininkui pavyko prisijaukinti Kuršių neriją - asketišką, minimalistinę žemę. Jis suvokė, kad čia svarbi darna su aplinka, kad bet koks brutalus įsiveržimas sugriaus nuo amžių nusistovėjusią harmoniją. Ne kartą yra teigęs, kad svarbiausia jam - kompozicija, formos poezija", - kalbėjo V. T. Jonušienė.

Menininkas kuria skulptūras iš akmens, medžio, metalo, nendrių, smėlio ir ledo, o jo darbų daugiausia Nidos ir Juodkrantės gyvenvietėse.

"Prasminga tai, kad premija teikiama bažnyčioje. Šiandien jau teko girdėti žodžius, kad viskas yra duota iš aukščiau. Tiems, kurie gavo šią premiją, duota misija prisiliesti prie kitų, išmokyti kurti, atskleisti kitus ir patiems kurti. Albertas yra to įrodymas. Pažįstame ne vieną žmogų, kurie dėka Alberto paėmė pirmą kartą teptuką į rankas. Džiaugiuosi, kad tokie žmonės kaip jis įžiebia liepsną, ugnį savo buvimu", - įteikdamas premiją kalbėjo Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Neringos savivaldybės tarybos sprendimu Martyno Liudviko Rėzos kultūros ir meno premija A. Danilevičiui skirta už Kuršių nerijai ir Mažosios Lietuvos (Prūsų Lietuvos) kultūros tradicijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybišką veiklą, už išliekamąją vertę turinčius šiuolaikinio meno kūrinius, etninės kultūros paveldo puoselėjimą, kultūros ir meno iniciatyvas, populiarinančias Kuršių neriją ir prisidedančias prie kultūrinio turizmo plėtros, edukacinę veiklą.

"Ačiū, kad nusprendėte man skirti Liudviko Rėzos premiją. Bijau, kad netyčia persistengiau ir sukūriau klaidingą jums įspūdį. Dėl to labai atsiprašau, manau, kad yra daug asmenybių, kurios tikrai tokios premijos yra vertos. Tiems, kam atrodo, kad aš klystu, pasakysiu, kad veikiau aš ne vienas. Pirmiausia dėkui Dievui, kad sukūrė mano programėlę ir leido šiam pasaulyje atsidurti mamytės ir tėčio glėbyje", - tokiais padėkos žodžiais savo kalbą pradėjo premijos laureatas ir išvardijo būrį žmonių, kurie jį vedė gyvenimo, kūrybos keliu, prisidėjo prie idėjų įgyvendinimo.

Plungėje gimęs A. Danilevičius akmens apdirbimo mokėsi Telšių taikomosios dailės technikume, o po to Vilniaus dailės akademijoje baigė skulptūrą. Su šeima iš Vilniaus menininkas į Juodkrantę persikėlė gyventi 1994-aisiais.

A. Danilevičius yra Gintaro įlanką puošiančių nendrinių ugnies skulptūrų simpoziumo iniciatorius ir dalyvis. Taip pat Pajūrio apsauginio kopagūbrio bei Smėlio skulptūrų simpoziumų iniciatorius, Juodkrantės pamario akmens skulptūrų simpoziumo dalyvis (sukurtos skulptūros "Debesys - krantas", "Lela"), smėlio skulptūrų simpoziumo iniciatorius.

Įsimintini A. Danilevičiaus darbai: tvorelės ir pakyla Naglių gamtos rezervate, "Neringos krėslas" Tylos slėnyje, memorialinė lenta ant Thomo Manno namo, antkapiniai paminklai dailininkams Eduardui Jonušui etnografinėse Nidos kapinėse, Vaclovui Kaminskui Juodkrantės kapinėse, knygų nameliai-švyturiai Nidoje ir Juodkrantėje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder