Vydūnas laukia gamtos ir tautos pavasario

Vydūnas laukia gamtos ir tautos pavasario

"Žmogus gimsta šiam pasauliui, jeib žmogumi taptų, jeib jo žmoniškumas stiprėtų ir didėtų ir jis juo apšviestų, skaidrintų ir grožintų visą gamtą, visą pasaulį." Raštas ateities kartoms su šia Vydūno citata ketvirtadienį buvo įdėtas į simbolinę kapsulę ir užkastas skvere tarp Bokštų ir Puodžių gatvių, kur kitąmet iškils paminklas Vydūnui ir sužaliuos, sužydės nuostabus Vydūno vardu pavadintas sodas.

Simbolinės kapsulės užkasimo ceremonijoje dalyvavo paminklo pastatymu besirūpinančios VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra", Klaipėdos savivaldybės, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto atstovai, kiti šio projekto rėmėjai, žmonės, kuriems svarbus Vydūno atminimo įprasminimas Klaipėdoje.

Visi jie pasirašė raštą, įdėtą į kapsulę su priesaika: "Mes, žemiau pasirašiusieji, statome šį paminklą Vydūnui, didžiam lietuvių tautos dvasios gaivintojui ir žadintojui, puoselėdami jo idėjas, perduodami ateičiai priesaką mylėti ir branginti Lietuvą ir lietuviškumą per mūsų kalbą, kultūrą ir žmogiškumą".

Ilgas procesas

VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" direktorius, Vydūno gimnazijos vadovas Arvydas Girdzijauskas pasidžiaugė, kad jau surinkta apie 99 proc. lėšų paminklui įrengti ir užtikrino, kad pavasarį, galbūt minint Vydūno gimimo dieną kovo 22-ąją paminklas bus atidengtas.

"Pavasaris - atgimimo metas. Būtent atgimimo idėją norime akcentuoti statydami šį paminklą, nes ir Vydūnas buvo tauto atgimimo šauklys. Atgimimo linkime miestui ir valstybei", - sakė A. Girzijauskas.

UAB "Mūsų laikas" vadovas, pagrindinis paminklo Vydūnui mecenatas Rimantas Cibauskas priminė, kad idėja pastatyti paminklą didžiam lietuvių filosofui kilo prieš penkerius metus, ir pasidžiaugė, kad nors ilgas, bet prasmingas pocesas vyksta vydūniška dvasia, be konfliktų, pastaruoju metu lydinčių Lietuvoje statomus paminklus bei įrengiamas aikštes.

"Ieškodami vietos paminklui, spręsdami, koks jis bus, ieškome kontakto su vietos bendruomene, žmonėmis, skelbėme ne vieną konkursą. Džiaugiuosi, kad visos šios procedūros praėjo ir liko tik baigiamieji darbai.

Džiaugiuosi, kad šiemet, minėdami Vydūno 160-ąsias gimimo metines, jau galime pasidžiaugti kuriamu Vydūno sodu, kurio centre - ąžuolas, simbolizuojantis mūsų tautos stiprybę, kad liko tik baigiamieji skvero tvarkymo darbai, kad paminklas - jau išlietas ir vieta jam paruošta.

Manau, kad paminklas Vydūnui yra labai reikšmingas šiuo metu, kai didelė dalis tautos nusivylusi valstybe, nes Vydūno veikla buvo skirta tautos dvasiai ir sąmoningumui puoselėti", - pažymėjo R. Cibauskas ir pažadėjo, kad VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" darbai nesibaigs Vydūno paminklu ir sodu.

"Turime dar daug idėjų, skirtų Vydūno asmenybei ir kūrybai aktualizuoti. Viena iš jų - žygio nuo Klaipėdos iki Bitėnų kapinaičių, kuriose jis palaidotas, organizavimas", - užsiminė apie būsimus projektus R. Cibauskas.

Paminklas - jau išlietas

Ceremonijoje dalyvavęs vienas iš paminklo bendraautorių Arūnas Sakalauskas patvirtino, kad Kijeve jo kolegos Olesis Sydorukas ir Borisas Krylovas jau išliejo iš bronzos atskiras paminklo Vydūnui dalis. "Dabar tos dalys yra jungiamos. Po gero mėnesio paminklas bus baigtas ir po Naujųjų bus galima atgabenti į Klaipėdą", - sakė A. Sakalauskas.

Klaipėdos mero pvaduotoja Judita Simonavičiūtė, pažymėdama Klaipėdos savivaldybės nuopelnus tvarkant miesto viešąsias erdves, taip pat akcentavo vienybę ir bendradarbiavimą.

Simbolinę kapsulę ateities kartoms su Vydūno žodžiais ir ceremonijos dalyvių parašais į paminklo Vydūnui pamatą įleido (iš kairės) pagrindinis rėmėjas, verslininkas Rimantas Cibauskas, VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" direktorius, Vydūno gimnazijos vadovas Arvydas Girdzijauskas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas.

"Džiugu, kad Vydūnas ateina į tą vietą mūsų mieste, kurios yra vertas. Šalia skvero yra dvi mokyklos, bažnyčia, ligoninė. Būtent švietimas, dvasingumas ir sveikata yra tos sritys, kurioms Vydūnas skyrė visą savo gyvenimą, kurias stiprindami mes augsime", - sakė vicemerė ir dėkojo už visuomeninę iniciatyvą pastatyti paminklą bei paramą jai įgyvendinti.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus pacitavo Vydūno žodžius: "Svarbiausia tautos slėgimo priemonė yra peikimas, niekinimas, šmeižimas. To klausydamiesi peikiamos tautos žmonės lyg apnuodijami. Jų sąmonė tamsėja" ir palinkėjo visiems išgirsti šiuos žodžius šiandien, o ne po šimto metų.

Vydūno sodą įrengiančios UAB "VVARFF" generalinis direktorius Vilmantas Bučius paskutinis užmūrijo kapsulę su priesaika ateities kartoms.

"Man šis skveras išskirtinis savo dvasia. Vydūnas buvo ne materijos, o dvasios žmogus. Ir paminklas Vydūnui bus pakylėtas. Jis stovės pakylėtas virš vandens basas. Manau, kad paminklo idėja labai puikiai atitinka jo asmenybės dvasią. Skvere bus ir senovės elementų. Šviestuvai bus parko, senoviški. Skvere bus daug akmens, granito. Naudojant šias medžiagas betonavimo darbai turi būti atlikti preciziškai tiksliai, tad darbas - sudėtingas", - sakė pašnekovas.

 VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" vadovas Arvydas Girdzijauskas ir jo bendražygis, verslininkas Rimantas Cibauskas džiaugiasi, kad paminklas ir skveras Vydūnui - jau finišo tiesiojoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder