Žmonės pasisakė. Ar išgirs valdžia?

Žmonės pasisakė. Ar išgirs valdžia?

Vakar prie Seimo ir Vyriausybės mitingavo apie 2 tūkst. bandančių politikus atvesti į protą ir raginančių nepritarti naujajam socialiniam modeliui, kuriam įsigaliojus dirbančių žmonių teisės būtų dar labiau siaurinamos. Tai bene didžiausias mitingas po 2009 m. sausio 16-osios protesto prie Seimo prieš konservatorių ir liberalų „naktinę reformą“. Tiesa, tąkart mitingas baigėsi riaušėmis, o vakarykštis protestas praėjo be jokių incidentų.

Daugybė reikalavimų

Iš visos Lietuvos keliasdešimčia autobusų atvykę protestuotojai buvo apsiginklavę plakatais „Baudžiavai darbe - ne!“, „Maksimalios darbo laiko savaitės ilginimui iki 60 valandų - ne!“, „Darbo kodekso liberalizavimas - kelias į vergovę“, „Atleisim Seimą per 3 dienas“. Vienas plakatas buvo asresuotas žinomam finansininkui: „Nausėda, aš tavęs noriu, nes socialinė atskirtis nėra tik vizualus efektas. Paskambink“, „Profesija: mokytojas, socialinė padėtis: būras“ ir t.t.

Mitinguotojai pasisakė prieš darbuotojo atleidimą įspėjus prieš 3 dienas, darbo užmokesčio ir išeitinių išmokų ir įspėjimo terminų mažinimą, maksimalios darbo laiko savaitės ilginimą iki 60 valandų, terminuotų darbo sutarčių įvedimą nuolatinio pobūdžio darbui, atostogų už darbo stažą panaikinimą, darbo stažo pensijai gauti ilginimą penkeriais metais ir t.t.

Nukentės visi

„Vakaro žinių“ mitinge kalbinta bendrosios praktikos slaugytoja Ukmergėje dirbanti Jolanta mano, kad tokiam socialiniam modeliui, koks yra svarstomas, dar neatėjo laikas.

„Jis mokslininkų kurtas trejus metus, bet manau, kad mūsų darbdaviai tam dar nesubrendę. Viskam reikia laiko. Labiausiai nepatinka tai, kad mažinamos darbuotojų socialinės garantijos, mažinama profesinių sąjungų įtaka“, - dėstė Jolanta.

Ji turi nuomonę, kodėl mokslininkai, kurdami socialinį modelį, labiau gynė ne darbuotojų, o verslo interesus.

„Manau, kad viską lėmė pinigai. Tikiuosi, kad pinigai Seime nesuveiks. Galbūt esu naivi, bet tikiuosi, kad Seime yra protingų, mąstančių žmonių, norinčių gyventi Lietuvoje, gerbiančioje žmogų. Jei Seimui rūpi gyventojai, Lietuvos žmonės, jis tokiam socialiniam modeliui nepritars. Juo labiau kad gal atkreips dėmesį į mitinge išdėstytus reikalavimus. Turi vykti dialogas, nėra kur skubėti. Jei visos pusės sutars, gal tas socialinis modelis net bus naudingas. Priešingu atveju dirbantiems žmonėms Lietuvoje bus sukurtos nepalankios darbo sąlygos, jaunimas emigruos, o tai pakenks mokesčių sistemai, kartu sveikatai, švietimui ir kitoms sritims“, - įspėjo ukmergiškė.

Gal rinkimai privers atsitokėti

„Labiausiai dirbantiems žmonėms nepatinka tai, kad ketinama darbo savaitę pailginti nuo 40 iki 60 valandų. Aiškinama, kad dėl to pakils algos. Bet aš tuo abejoju. Sako, kad ne visi dirbs po 60 valandų, tai tik maksimalus darbo savaitės dydis. Tačiau kas gali garantuoti, kad konkretus darbdavys nevers tiek dirbti? Pas mus viską norima sugriauti, o reguliavimo mechanizmai nesukurti. Tikriausiai kas pinigus sumokėjo, tas ir muziką užsakė, todėl sukurtas toks socialinis modelis, kuris būtų naudingas tik verslui. Gerai, kad netoli Seimo rinkimai. Manau, vien dėl to politikai iš dalies atsižvelgs ir į darbuotojų interesus“, - vylėsi Kėdainių cukraus fabriko pamainos viršininku dirbantis Eduardas.

Jo teigimu, įmonėse, kuriose sudarytos kolektyvinės sutartys, kai kurie socialinio modelio niuansai nebūtų skausmingi.

Kaip išgyventi?


Pasvalyje pardavėja-kasininke dirbanti Ksaverija guodėsi, kad ir esant dabartinėms sąlygoms išgyventi dirbančiam žmogui yra itin sunku.

„Mes norime gyventi, o ne egzistuoti. Gaunu minimalią algą, o iš tos mano minimalios algos dar kažkodėl atskaičiuojami pinigai parduotuvės nuostoliams padengti. Negana to, norima įteisinti, kad darbdavys be priežasties galėtų iš darbo atleisti įspėjęs vos prieš tris dienas. Galėtų atleisti tuos, kurie neįtinka dėl tiesos ieškojimo. Kaip paskui per tris dienas surasti kitą darbą ir kaip gyventi jo neturint, kai dar ir išeitines žada sumažinti?“ - su ašaromis akyse kalbėjo ponia Ksaverija.

Vidurinio sluoksnio naikinimas


Lietuvių kalbos mokytoja Zita iš Visagino baiminasi, kad vidurinis sluoksnis Lietuvoje iš viso išnyks.

„Vyksta nesuprantami dalykai: sakoma, kad, darbdaviui leidžiant atleisti darbuotoją apie tai jį įspėjus prieš tris dienas, pakils algos, augs ekonomika. Netikiu. Be to, protestuojame ir prieš tai, kad dirbantys žmonės iš vidurinio sluoksnio nebeturės galimybės auginti vaikų, nes jiems nebebus socialinių garantijų, nebebus saugoma darbo vieta. Vadinasi, vaikai gims tik pas turčius ir tuos, kurie gauna socialines pašalpas. Bet bijau, kad verslas nugalės. Taip, oficialiai pinigais jie remti partijų nebegali, tačiau manau, kad yra neoficialių rėmimo bangelių“, - teigė mokytoja.

Nori permainų, bet ne tokių

„Negalima panaikinti garantijų dirbantiems žmonėms, kad Lietuvoje ekonomika vystytųsi. Aišku, mes už pokyčius, mes norime, kad atsirastų naujų darbo vietų, didėtų darbo užmokestis, stiprėtų socialinis dialogas, bet ar gali tai būti tokia kaina? Ar tikrai gali būti? Aš galvoju, kad ne, todėl parengtas įstatymas nelaukia socialinių partnerių nuomonės, pozicijos, o buvo atiduotas ir nuvežtas į Seimą ir paliktas Seimo nariams negavus Trišalės tarybos išvadų. Ar mes norime tokio socialinio dialogo, kad vien tiktai kažkieno jėgos sprendimai būtų lemiami? Turbūt ne“, - į susirinkusiuosius iš tribūnos kreipėsi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Kilogramai parašų

Protestuotojus palaikė latvių, vokiečių, skandinavų svečių delegacijos, dalyvavo Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinė sekretorė Bernadeta Segol (Bernadette Segol), irgi rėžusi kalbą iš tribūnos ir sulaukusi didelių ovacijų, nes pažadėjo Lietuvos gyventojams padėti iškovoti didesnę minimalią algą. Taip pat ji pareiškė: jei darbo savaitė Lietuvoje būtų pailginta, ji taptų pati ilgiausia visoje ES.

Trys mitinguotojai Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei nunešė dėžes, pripildytas lapais su žmonių, pasisakančių prieš naują socialinį modelį, parašais. Jų surinkta net 80 tūkst.

Po pasisakymų mitinguotojai, prie kurių prisijungė ir keli šimtai praeivių, ilga kolona skanduodami Gedimino prospektu pajudėjo Vyriausybės link, kur jai grąžino šios parengtą socialinį modelį. Menamas modelis buvo vežamas karučiais, uždengtas baltu audeklu.


Algimanta PABEDINSKIENĖ, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė:

„Norėčiau labai aiškiai pasakyti, kad socialinis modelis nėra tiktai Darbo kodeksas, ir šiandien labai apgailestauju, kad profesinės sąjungos kalba tik apie Darbo kodekso nuostatas. Puikiai žinote, kad tai yra kompleksas, visas paketas įstatymo projektų, kurie vienas kitą papildo, - ir socialinio draudimo, ir pensijų, ir užimtumo. Mes turėtume pirmą kartą galbūt taip aiškiai ir kompleksiškai pasižiūrėti į mūsų socialinę sistemą, apsaugą“, - kalbėjo ministrė.

Pasak jos, visi socialinių partnerių pasiūlymai, išsakytos skirtingos nuomonės pateks į komitetus ir bus jas galima įtraukti į Darbo kodeksą.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder