Žaibo iškrovą patyrusi klaipėdietė laiko save antrą kartą gimusia.

Liepos 16 d. M. Mažvydo al. 9-ojo namo gyventoja Petronėlė Šabaršova, per buto langą išklausiusi koncerto prie Arbatos namų, tradiciškai išėjo pasivaikščioti į Skulptūrų parką. Čia ji sutiko kaimynę Jadvygą Sėlėnienę ir dar vieną pasivaikščiojimų bei pasisėdėjimų parke draugę ponią Stasę. Kai pradėjo lyti, visos trys skubėjo namo. Tačiau iš trijulės juos pasiekė tik ponia Stasė, kuri ir paskambino greitajai. Jos žaibo iškrova nekliudė. O štai ponia Petronėlė teigė kelioms minutėms ir sąmonę praradusi. Kai atsipeikėjo, jai labai skaudėjo krūtinę. Ji rankomis pradėjo, pasak jos, skausmą braukti žemyn. Vienu momentu ji nebejuto kojų. Vakar ponia Petronėlė stebėjosi, kodėl ją laiko reanimacijos palatoje, jei ji visai gerai jaučiasi.
Tačiau medikai buvo kitos nuomonės. Petronėlė vakar apie vidurdienį buvo pervežta į kardiologijos skyrių. Ar streikuojanti širdis žaibo išlydžio pasekmė, ar tai nuolatinis negalavimas, medikai aiškinsis.

Žaibo iškrovos pasiskirtymas nelabai aiškus

Pagal viską atrodo, kad moterys vis dėlto nebuvo tiesiogiai paveiktos žaibo iškrovos. Jos didžioji dalis suėjo medin. Moterys gal labiau buvo išgąsdintos, nei trenktos žaibo. Bet tai kol kas tik spėjimas. Perkūnijos neišgąsdinta ir iškrovos nepaliesta ponia Stasė sugebėjo nubėgti namo kviesti greitosios, kai jos draugės buvo perverstos ant minkštos žemės. Atskubėjusiųjų dviejų greitukių medikai gaivino ir vieną, ir antrą moterį. Tačiau lemtis buvo mielaširdinga tik vienai iš jų. Petronėlė Šabaršova mano, kad ši patirta nelaimė - jos antroji gimimo diena.

Žaibas, besikėsinatis į žmonių gyvybes, mieste?

Tai iš tiesų labai retas įvykis. Greitosios pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Federavičiūtė, šioje tarnyboje dirbanti kelis dešimtmečius, teigė bent jau neprisimenanti, kad Klaipėdoje greitosios medikai būtų buvę kviesti žaibo trenktiems miestelėnams. Aplinkinių gyvenviečių ir kaimų gyventojams yra tekę patirti žaibo iškrovas, o miestiečiams (ir dar pačiame miesto centre) - ne.
Bet, matyt, nebūna taisyklių be išimčių. Nes tą pačią liepos 16-ąją dieną besitrankantis perkūnas ir žaibai baimės įvarė ir 92 m. kaunietei. Jos žaibo iškrova nepaveikė niekaip, tačiau nutrenkė daugiaaukščio buto, kuriame ji gyvena, balkoną. Vadinasi, ir mieste mes nebegalime jaustis saugūs, kai trankosi perkūnai. Antra vertus, gal nebesirūpinama namų žaibolaidžiais. Ir žaibai renkasi sau aukas - medžius ir žmones.

Liaudies išmintis

Kai jau žaibai taikosi į žmones ir mieste, verta prisiminti liaudies išmintį, o gal tiksliau - fizikos dėsnius, kaip vengti žaibų iškrovų, kai perkūnas ir viesulai ar uraganai užklumpa gamtoje. Negalima kiurksoti nei upėje, nei ežere, nei upėje. Jūs bet kuriuo atveju galite tapti žaibolaidžiu, o tai reiškia - nutrenktas vietoje.
Negalima stovėti po medžiu, perkūnas trenks į jį, nukentėsite ir Jūs. Gal panašiai nutiko su tomis dviem klaipėdietėmis moterimis.
Kad žaibų neprisiviliotume į namus, patartina išjungti visus elektrinius prietaisus.
Gal šios skaudžios nelaimės akivaizdoje susilauksime ir daugiau patarimų iš profesionalų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder