Vytautas Landsbergis: "Mūsų tikslas - padėti išlaikyti seniausią Europoje indoeuropiečių kultūrą"

Vytautas Landsbergis: "Mūsų tikslas - padėti išlaikyti seniausią Europoje indoeuropiečių kultūrą"

Lietuvos Sąjūdžio garbės pirmininkas, europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis, atidaręs keturioliktąjį Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio suvažiavimą, pažymėjo, jog susivienijimo tikslas - išlaikyti seniausią Europoje indoeuropiečių kultūrą.

"Mūsų tikslas - stiprinti Lietuvos valstybę, jos vientisumą ir nedalomumą, padėti išlaikyti ir įtvirtinti iškovotą Nepriklausomybę, seniausią Europoje indoeuropiečių kultūrą", - šeštadienį, minint Sąjūdžio 25-metį, kalbėjo V. Landsbergis.

Priminęs Sąjūdžio istoriją, europarlamentaras pažymėjo, jog būtent Sąjūdis pažadino Lietuvos žmonių dvasią, grąžino atsakomybės jausmą už savo tėvynės ateitį, įkvėpė darbo ir gyvenimo viltį.

"Daugybės pasiaukojusių tėvynainių pastangos prieš ketvirtį amžiaus per trumpą laiką Sąjūdį pavertė visos Lietuvos geros valios žmonių Sąjūdžiu", - pažymėjo V. Landsbergis.

ELTA primena, kad suvažiavime taip pat dalyvauja arkivyskupas Gintaras Grušas, Kovo 11-osios akto signatarai Algirdas Vaclovas Patackas, Kazimieras Motieka, kiti svečiai.

Po Sąjūdžio narių ataskaitų ir pasisakymų vyks jo pirmininko ir tarybos rinkimai, pareiškimų ir rezoliucijų priėmimas.

Vakare renginį vainikuos šventinis koncertas aikštėje prie Seimo rūmų.

Visus sąjūdiečius, Lietuvos atgimimo žygio dalyvius Sąjūdžio 25-ųjų metinių proga pasveikino Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

"Nepriklausomos valstybės kūrimas ir puoselėjimas - nesibaigiantis uždavinys. Prieš 25 metus iš pogrindžio išvaduotas vėliavas šiandien jau neša jaunoji karta: siekdama mokslo aukštumų, atstovaudama Lietuvai ir garsindama ją pasaulyje, imdamasi atsakomybės už valstybės, bendruomenės, šeimos reikalus.

Lietuvoje jau gimsta antroji nepriklausomų vaikų karta. Tačiau laisvė nėra duotybė ir savaime suprantamas dalykas. Mūsų pareiga įdiegti laisvės kainos svarbą, kaip tą darė mus jau palikę Sąjūdžio iniciatyvinės grupės šviesuliai Meilė Lukšienė ar Justinas Marcinkevičius. Pirmiausia - per meilę savo kraštui ir jo žmonėms", - teigiama Prezidentės sveikinime.

Premjero sveikinime Sąjūdžio jubiliejaus proga sakoma:

"Tada Mokslų Akademijoje susirinkę drąsūs ir išmintingi šviesuoliai paskelbė kovos už Lietuvos Nepriklausomybę žygio pradžią. Grūdas krito į išpuoselėtą dirvą. Sibiro lageriuose nenukankinta, partizanų kovose apginta, nuolat disidentų skelbiama ir sergstima Lietuvos laisvės idėja bemat užvaldė mūsų protus ir širdis. Taip gimė Sąjūdis - iki šiol neregėto šalyje masto judėjimas. Būtent tada iš liaudies tapome išdidžia, vieninga, ryžtingai pagrindinio tikslo siekiančia tauta".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder