Vyriausybė turėtų pritarti siūlomam skalūnų apmokestinimui

Vyriausybė turėtų pritarti siūlomam skalūnų apmokestinimui

Vyriausybė posėdyje turėtų pritarti Aplinkos ministerijos parengtiems naujiems įstatymų projektams dėl skalūnų žvalgybos ir gavybos apmokestinimo.

Aplinkos ministerija svarstymui Vyriausybei pateikė Skalūnų dujų žvalgybos, gavybos apmokestino įstatymo projektus, ir šie klausimai bus svarstomi trečiadienį posėdyje.

"Trečiadienį Vyriausybės posėdyje šitiems įstatymo projektams bus pritarta", - neabejojo Ministras Pirmininkas.

A. Butkevičius sako, kad valdžios atstovai išnagrinėjo situaciją Rumunijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Lenkijoje - ten, kur vyksta skalūnų žvalgybos darbai.

"Kai kurie politikai buvo ir nuvykę į šitas šalis, susipažino su ten esančia teisine baze. Teko jiems pabendrauti ir su visuomene, kuri pritarė, kad žvalgybos ir gavybos darbai tose šalyse būtų vykdomi. O mes Vyriausybėje artimiausiu metu pritarsime baziniams mokesčių tarifams", - interviu LRT radijui antradienį sakė Premjeras.

Pasak Vyriausybės vadovo, tradiciniams angliavandeniliams siūloma nustatyti 12 proc. bazinį mokesčio tarifą, atsisakant diferencijavimo pagal gavybos vietą ir metinę gavybos apimtį.

Netradiciniams angliavandeniliams, t. y. skalūnams, siūlomas 15 proc. bazinis mokesčio tarifas. Siekiant pritraukti investicijas į skalūnų žvalgybą ir gavybą, siūloma taikyti nulinį bazinį mokesčio tarifą skalūnams trejus metus nuo leidimo išgauti šiuos išteklius išdavimo datos, bet ne ilgiau nei iki 2020 m. sausio 1 d.

Papildomai dar siūloma 90 proc. šių išteklių mokesčio įskaityti į valstybės biudžetą, o 10 proc. - palikti savivaldybėms, kurių teritorijose išgaunami skalūnai, kad ir pačios savivaldybės būtų suinteresuotos investicijų pritraukimu į jų rajonus.

Po to, kai šiems įstatymų projektams bus pritarta Vyriausybėje, jie keliaus į Seimą.

"Manau, kad, Seime prasidėjus tų teisės aktų svarstymui, jiems irgi bus pritarta. Ir kai šie įstatymai bus priimti, mes skelbsime viešąjį konkursą", - sakė A. Butkevičius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder