Vyriausybė nutarė keisti įstaigų darbo laiką,.

tačiau savivaldybės tam prieštarauja

Trečiadienį Lietuvos savivaldybių asociacijos valdyba svarstė Vyriausybės nutarimą "Dėl valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų valstybės tarnautojų darbo laiko nustatymo pakeitimo". Pagal šį nutarimą visiems savivaldybių institucijų valstybės tarnautojams ir kitiems darbuotojams nuo spalio pirmosios keičiamas darbo laikas. Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio siūloma dirbti nuo 8.30 iki 17.30 val., penktadienį - nuo 8.30 iki 16.15 val. Savo nutarimą vyriausybė motyvuoja tuo, jog visoms Lietuvos įmonėms, įstaigoms bei organizacijoms pradedant darbo dieną aštuntą valandą vykstantys darban piliečiai susiduria su transporto kamščių problema.
Lietuvos savivaldybių asociacijos valdyba šiam nutarimui nepritarė. Oficialiai pareikšta, jog šis nutarimas nebuvo derintas su savivaldybėmis, prieštarauja Vietos savivaldos pagrindų įstatymui ir Europos vietos savivaldos chartijai.
Tuo tarpu valstybės institucijų bei įstaigų vadovai nei protestuoja prieš šį nutarimą, nei komentuoja: nutarimas priimtas, reikia vykdyti.
"Vakarų ekspresas" pasiteiravo Klaipėdos apskrities savivaldybių merų, Klaipėdos savivaldybės darbuotojų bei kitų valstybės institucijų vadovų, kaip jie vertina šį Vyriausybės nutarimą.

Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius:

- Be jokios abejonės, šio nutarimo sprendimui įtakos turėjo situacija Vilniaus mieste. Kiek yra tekę ir pačiam matyti, vilniečiai turi daug problemų rytais vykdami į darbą. Klaipėdoje kritinės padėties nėra, tačiau vis tik nuo pusės aštuntos ryto esama transporto priemonių spūsties. Žinia, Vyriausybės nutarimą vykdysime, nors pritariu Savivaldybių asociacijos valdybos nuomonei, kad savivaldybės turėtų pačios apsispręsti, kaip joms organizuoti savo darbą. Tačiau manau, kad vis dėlto visų savivaldybių darbo laikas turėtų būti vienodas.

Klaipėdos rajono meras Ričardas Vaitiekūnas:

- Man, kaip Savivaldybių asociacijos valdybos nariui, teko dalyvauti trečiadienį vykusiame posėdyje, kuriame minimam Vyriausybės nutarimui buvo kategoriškai nepritarta. Visų pirma, transporto "kamščių" motyvas tiktų tik Vilniui, Kaunui bei Klaipėdai, tačiau, pavyzdžiui, ponas Taraškevičius taip pat šio nutarimo nepalaiko. Susidarė įspūdis, kad savąjį nutarimą palaiko tik Vyriausybė, ir jis sukurtas specialiai sostinei. Kitoms savivaldybėms Vyriausybės valia tiesiog primetama - nei derinta, nei svarstyta su niekuo nebuvo. Mes (Savivaldybių asociacijos valdyba - aut. past.) siūlome Vyriausybei leisti savivaldybėms taikyti lankstesnį darbo grafiką ir pačioms nuspręsti, ar pradėti darbą 7.30 - kodėl nepaankstinus, kas dažnai kitose valstybėse daroma: saulė juk anksti teka,- ar lygiai aštuntą, ar 8.30.

Šilutės rajono meras Arvydas Jakas:

- Šis Vyriausybės nutarimas - tiesiog absurdiškas, nes nepritaikytas mūsų - mažųjų savivaldybių - darbo laikui bei sukels daugybę problemų. Pradėti darbą nuo pusės devynių aktualu tik Vilniui, tuo tarpu nutarimas primetamas visai Lietuvai. Tikrai nemanau, kad bus geriau, jeigu darbo pabaiga nusikels į vėlesnį laiką. Normaliose valstybėse daroma atvirkščiai: įstaigos pradeda dirbti anksčiau, kad vakare žmonės galėtų gerai pasiilsėti.

Skuodo rajono meras Liudvikas Žukauskas:

- Galime suprasti vilniečius, kuriems išties aktualus transporto kamščių klausimas, kyla problemų rytais vykstant į darbą. Tačiau mes šiuo nutarimu esame nepatenkinti. Ketiname remtis antruoju šio nutarimo punktu, kur paliekama teisė patiems apsispręsti dėl darbo laiko, ir nežadame nieko keisti.

Palangos miesto meras Pranas Žeimys:

- Neturiu teisės komentuoti, privalau vykdyti tiek Seimo priimtus įstatymus, tiek ir vyriausybės nutarimus. Kadangi nutarimas priimtas, Savivaldybės administratorius priims įsaką nuo spalio pirmosios keisti darbo laiką taip, kaip Vyriausybės nuspręsta.

Kretingos rajono meras Valerijonas Kubilius:

- Palaikau Savivaldybių asociacijos valdybos nuomonę ir pats šį nutarimą vertinu neigiamai. Kol kas neteko sutikti nė vieno tiek Savivaldybės, tiek kitų biudžetinių įstaigų darbuotojo, kuris būtų patenkintas dėl keičiamo darbo laiko - juk po darbo namo vos ne naktį grįžti reikės. Tačiau nutarimą vykdyti privalu. Belieka tikėtis, kad Vyriausybė atsižvelgs į beveik absoliučios daugumos savivaldybių nuomonę ir nutarimą pakeis. O iki to laiko - mėnesį ar kiek reikės - teks dirbti taip, kaip nutarta.

Neringos meras Stasys Mikelis:

- Vyriausybės nutarimą vertinu teigiamai. Mano nuomone, tiek valstybinėms įstaigoms, tiek savivaldybėms darbo pradžią reikėjo perkelti į devintą valandą. Kai 1998 metais buvo keičiamas laikas, tarkim, ta pati panorama kaip buvo pusę devintos vakare, taip ir liko, o įstaigos ir pradėjo dirbti, ir darbą baigė valanda anksčiau. Tamsiuoju metų laiku juk naktį į darbą išeidavom, naktį ir grįždavom. Dabar bent jau ryte šviesą išvysti bus galima. Ir Savivaldybėm ateinantiems žmonėms turėtų būti patogiau, kai valdininkai dirbs pusvalandžiu anksčiau.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Voldemaras Ratkevičius:

- Vadovauju valstybinei įstaigai, todėl visus Vyriausybės nutarimus vertinu teigiamai. Nuo spalio pirmosios mes keičiame darbo laiką, kaip ir nurodyta: pradėsime dirbti 8.30, baigsime 17.30 val. Savo ruožtu ketiname peržiūrėti vidaus darbo taisykles bei sustatyti slenkantį grafiką, kad kiekviename iš aštuonių Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos padalinių bet kuriuo metu - ir per pietų pertrauką - atėjęs klientas galėtų išspręsti savąsias problemas.

Valstybinio socialinio draudimo (Sodra) fondo valdybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Vidmantas Rudzevičius:

- Darbo laiką bei visas informacines nuorodas keisime tada, kai gausime valdybos nurodymą. Kol kas jo dar neturime (kalbėjomės rugsėjo 26 d. - aut. past.). Paprastai tokius nurodymus gauname paskutinę dieną.

Klaipėdos miesto savivaldybės švietimo skyriaus viršininkė Laima Numgaudienė:

- Galima sakyti, jog Klaipėdos miesto švietimo įstaigos aplenkė Vyriausybės nutarimą. Dar pernai visose įstaigose mes darėme apklausą teiraudamiesi, ar mokinius, jų tėvus bei mokytojus tenkina darbo laiko pradžia. Tokia pat apklausa daryta ir šiemet. Esama dviejų priežasčių, dėl kurių respondentai nenorėjo, kad pamokos mokyklose prasidėtų vėliau nei aštuntą ryto. Pirmoji - aštuntą ryto pradedantys darbą tėvai, ypač turinčius jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikus, pageidauja kartu išeiti iš namų, dažnai pradinukus patys palydi mokyklon. Antroji - jeigu pirma pamaina pradėtų darbą vėliau, kada gi baigtų pamokas antroji, juolab kad esama nurodymo, kad pamokos privalo baigtis iki septintos valandos vakaro. Kai kuriose mokyklose, kuriose dirbama viena pamaina, jau nuo rugsėjo pirmosios pamokos prasideda ir nuo 8.30 ir nuo 8.10, 8.15 bei 8.20 val. Žinia, jeigu tėvų darbo laikas keisis, vėl gali kilti problemų.

Klaipėdos apskrities viršininkė Virginija Lukošienė:

- Klaipėdos apskrities viršininko administracijos darbo laikas nuo spalio pirmosios keisis, kaip ir numatyta Vyriausybės nutarime. Man asmeniškai niekas nesikeičia, nes bet kokiu atveju į darbą atvykstu anksčiau. Nors, dera pripažinti, kad ne tik Vilniuje, bet ir Klaipėdoje būdavo problematiška aštuntai valandai atvykti darban: šiandien man pačiai kelionė nuo namų iki darbovietės atėmė net pusvalandį, tuo tarpu, kai nėra spūsčių, tam užtenka dešimties minučių. Klabant apie Savivaldybių asociacijos poziciją tenka priminti, kad jeigu jos nekeis darbo laiko, jų darbuotojams gali kilti problemų bendraujant su valstybinėmis institucijomis, kurios dirbs laikydamosis Vyriausybės nutarimo. Manau, kad šis nutarimas turi būti priimtinas ir eiliniams piliečiams - pratęsus valstybinių įstaigų darbą jiems atsiras papildomo laiko po savųjų darbų atkakti įstaigon ir bandyti išspręsti kilusias problemas.

Vyriausybės atstovas Klaipėdos apskrityje Vygantas Žala:

- Trečiadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo dar kartą svarstytas nutarimas dėl valstybės ir savivaldybių institucijų darbo laiko pakeitimo, nes didžioji dauguma Lietuvos savivaldybių merų tam prieštarauja teigdami, jog darbo laiko pakeitimas aktualus tik sostinei. Esama nuostatos - tiesa, dar dokumentais neišreikštos,- leisti savivaldybėms pačioms apsispręsti. Tuo tarpu valstybinės įstaigos nutarimą vykdys, ir manau, kad ypač ten, kur vyksta piliečių priėmimai, darbo laiko pakeitimas atneš naudos, nes juk ne visi gali bet kuriuo laiku išeiti iš darbo, kad galėtų savuosius reikalus tvarkyti valstybinėse institucijose. Ir tikrai nemanau, kad valdininkams esama didelio skirtumo, kada darbą pradėti ar baigti - pusvalandžiu anksčiau ar vėliau.
Atsižvelgiant į Savivaldybių asociacijos valdybos poziciją bei Vyriausybės nuostatą nemanau, kad griežtai bus "kertama" nuo spalio pirmosios visoms savivaldybėms. Drįstu prognozuoti, kad per mėnesį pozicijos bus peržiūrėtos bei leista dėl darbo laiko apsispręsti savivaldybių taryboms.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder