Vyriausybė – prieš 2 tūkst. eurų išmoką sulaukus pilnametystės

Vyriausybė – prieš 2 tūkst. eurų išmoką sulaukus pilnametystės

Vyriausybė pasisakė prieš siūlymą sulaukus pilnametystės visiems piliečiams išmokėti per 2 tūkst. eurų.

Ministrų kabineto trečiadienį patvirtinoje išvadoje pažymima, kad dar praėjusioje kadencijoje „darbiečių“ pateiktas siūlymui įgyvendinti nėra galimybių – preliminariai tam kasmet reikėtų apie 68 mln. eurų.

„Nurodytam tikslui – sudaryti palankesnes sąlygas pilnametystės sulaukusiems asmenims pradėti savarankišką gyvenimą – nebūtina priimti naujų teisės aktų, nes jam pasiekti jau yra įgyvendinamos kitos teisinio reguliavimo priemonės: pilnametystės sulaukę asmenys remiami sudarant jaunimui palankias sąlygas, įgyvendinant paramos priemones kvalifikacijos įgijimo, tobulinimo bei užimtumo skatinimo srityse, numatytas Jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimo plane“, – aiškina išvadą rengusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Išvadoje taip pat minima, kad jaunimas turi galimybę gauti paramą būstui įsigyti.

Prieš Seimo rinkimus registruota pataisa „darbiečiai“ Valentinas Bukauskas, Kęstutis Daukšys ir Valdas Skarbalius pasiūlė nuo 2018 metų kiekvienam vaikui, kuriam sukako 18 metų, skirti 55 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinę išmoką. Šiuo metu ji siektų 2090 eurų. Projekte numatyta, kad ši išmoka galėtų būti panaudota studijų ir neformaliojo švietimo išlaidoms padengti, mokymosi priemonėms įsigyti, socialinėms reikmėms, baldams, buitinei, vaizdo ir garso technikai, namų apyvokos reikmenims, asmeniniam kompiuteriui įsigyti, mokamų sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų išlaidoms apmokėti, būstui, mokesčiams, žemės sklypui įsigyti ar kitoms reikmėms suderinus su savivaldybės administracijos vadovu ar jo įgaliotu asmeniu.

Vyriausybė taip pat pateikė išvadą dėl „darbiečių“ frakcijos praėjusioje kadencijoje pateikto siūlymo išmokas mokėti visiems vaikams, nepriklausomai nuo tėvų pajamų. Anot Ministrų kabineto, siūlomos nuostatos galėtų būti svarstomos rengiant 2018 metų biudžeto projektą, o 2017 metais to įgyvendinti nėra galimybių.

„Iš esmės pritariame, bet siūlome šiuo metu nesvarstyti“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pagal Seime pateiktą siūlymą, vaikui iki dvejų metų būtų mokama 0,9 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio suma (34,2 euro) per mėnesį, o nuo dvejų metų iki pilnametystės – 0,75 BSI dydžio išmoka (28,5 euro). Šiuo metu išmokos už vaikus yra mažesnės ir mokamos atsižvelgint į šeimos pajamas. Už vaikus iki dvejų metų mokama 28,5 euro, nuo dvejų iki septynerių metų – 15,2 euro, o vaikai iki 18 metų yra remiami, tik jeigu auga gausiose šeimose, tačiau šios išmokos mokamos atsižvelgiant į tėvų pajamas – jos neturi viršyti 153 eurų vienam asmeniui.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder