Vydas Gedvilas parlamentų pirmininkus ragino geriau informuoti ES piliečius apie jų teises ir pareigas

Vydas Gedvilas parlamentų pirmininkus ragino geriau informuoti ES piliečius apie jų teises ir pareigas

Reikia išklausyti piliečius, išgirsti jų problemas, rūpesčius ir lūkesčius bei geriau juos informuoti apie jų teises ir pareigas, susijusias su Europos Sąjungos (ES) pilietybe, Kipro sostinėje Nikosijoje vykstančioje ES parlamentų pirmininkų konferencijoje pabrėžė Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas.

Konferencijoje ES parlamentų pirmininkai diskutavo apie Sutarties dėl stabilumo, koordinavimo ir valdysenos (Fiskalinės sutarties) 13 straipsnio įgyvendinimo galimybes. Šiame straipsnyje pasakyta: "Europos Parlamentas ir susitariančiųjų šalių nacionaliniai parlamentai kartu nustato Europos Parlamento atitinkamų komitetų atstovų ir nacionalinių parlamentų atitinkamų komitetų atstovų konferencijos organizavimą ir rėmimą, kad būtų aptarti biudžeto politikos ir kiti klausimai, kuriems taikoma ši sutartis".

Taip pabrėžiamas nacionalinių parlamentų ir Europos Parlamento bendradarbiavimas, kuris turėtų atlikti reikšmingą vaidmenį ekonomikos koordinavimo ir valdysenos procese ES.

V. Gedvilo teigimu, Sutarties 13 straipsnio įgyvendinimo pasiūlymai yra svarstytini. Tačiau turėtų būti gerbiamas visų parlamentų lygiateisiškumas, sutelkiant dėmesį į bendradarbiavimo efektyvumą ir ekonomiškai pagrįstus sprendimus.

Seimo Pirmininkas išreiškė įsitikinimą, kad efektyviam tarpparlamentiniam bendradarbiavimui ir parlamentinei kontrolei įgyvendinti pirmiausia tikslinga išnaudoti esamas galimybes, kurios leidžia pasiekti reikiamus tikslus.

Pastaruoju metu ES daugiausia dėmesio skiriama Ekonominės ir pinigų sąjungos stiprinimui ir fiskalinio tvarumo užtikrinimui. Įgyvendinus Fiskalinės sutarties 13 straipsnį tikimasi reikšmingai sustipinti tarpparlamentinį bendradarbiavimą labiau integruotoje ES finansinėje, biudžetinėje ir ekonominėje politikoje siekiant daugiau demokratinio teisėtumo ir atskaitingumo.

Pasisakydamas diskusijoje dėl piliečių priartinimo prie ES, Seimo Pirmininkas ragino išklausyti piliečius, išgirsti jų problemas, rūpesčius ir lūkesčius bei geriau juos informuoti apie jų teises ir pareigas, susijusias su ES pilietybe.

Metinėje ES parlamentų pirmininkų konferencijoje Nikosijoje dalyvauja 33 ES valstybių narių ir šalių kandidačių parlamentų pirmininkai, Europos Parlamento Pirmininkas. Konferencijoje diskutuojama, kaip priartinti piliečius prie ES, sustiprinti socialinę sanglaudą krizės laikotarpiu, veiksmingai prisidėti prie demokratijos sklaidos ir žmogaus teisių gynimo trečiosiose šalyse.

ES parlamentų pirmininkų konferenciją rengia valstybės, pirmininkaujančios ES Tarybai antrąjį metų pusmetį, parlamentas. 2014 metų pavasarį ši konferencija vyks Vilniuje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder