VSD piliečiams pataria, kaip išvengti užsienio žvalgybų šnipinėjimo

VSD piliečiams pataria, kaip išvengti užsienio žvalgybų šnipinėjimo

Valstybės saugumo departamentas (VSD) gyventojams parengė atmintinę, kurioje gyventojai mokomi atpažinti su šnipinėjimu susijusią užsienio žvalgybų veiklą.

Parengtame informaciniame leidinyje, kurį galima rasti VSD internetinėje svetainėje, duodami patarimai, kaip suprasti, kad asmeniu domisi užsienio šalių žvalgybos agentūros, ir ką tokiu atveju daryti.

Devynių puslapių VSD instrukcijoje rašoma, kad Lietuvoje itin agresyvią veiklą vykdo Rusijos specialiosios tarnybos, kurias domina politinė, ekonominė, karinė, mokslinė ir technologinė informacija. Atmintinėje pažymima, kad šnipinėjimo "taikiniais" gali tapti ne tik su įslaptinta informacija dirbantys asmenys, bet ir kitų sričių specialistai ar perspektyvūs asmenys. Dažniausiai ieškoma piliečių, kurių netenkina esama finansinė padėtis, nepastebimai stengiamasi išsiaiškinti "taikinio" geopolitines simpatijas, asmenines ar su darbu susijusias problemas.

Gyventojams siūloma atkreipti dėmesį į didelį palankumą jiems rodančius užsieniečius, svetimų valstybių diplomatų prašomas padaryti "paslaugas", prašymus susitikti neoficialioje aplinkoje ir kitus veiksnius.

VSD pabrėžia, kad žvalgybinį susidomėjimą sukėlę asmenys užsienyje gali būti slaptai sekami, klausomasi jų telefoninių pokalbių, slaptai filmuojami, jų pokalbiai gali būti įrašinėjami viešbučių kambariuose, apžiūrima ten ir kitur be priežiūros palikta elektroninė įranga, lagaminai. Informacijai apie užsieniečius rinkti užsienio žvalgybos tarnybos gali panaudoti tų asmenų verslo partnerius, draugus, pažįstamus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder