VSD: peticiją dėl Klaipėdos paviešino Rusijos interesus Lietuvoje propaguojantys veikėjai

VSD: peticiją dėl Klaipėdos paviešino Rusijos interesus Lietuvoje propaguojantys veikėjai

Vienam Rusijos portalui pasiūlius palaikyti peticiją dėl to, kad Klaipėdos kraštas būtų prijungtas prie Rusijos federacijos, Lietuvoje veikianti viešoji įstaiga „Būkime vieningi” išplatino šią provokaciją.

Rusišku tekstu yra kreipiamasi į Lietuvos rusakalbius gyventojus, kad Klaipėdos kraštas būtų prijungtas prie Rusijos.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas „Žinių radijo” laidoje „Ryto espresso” teigė, kad už tokius veiksmus prieš Lietuvos valstybę yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

„Jeigu kalbėtume konkrečiai apie pasikėsinimą atplėšti dalį mūsų teritorijos, tai yra Baudžiamajame kodekse straipsnis, kuris numato, kad už veiksmus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos teritorinį vientisumą, suverinitetą, yra baudžiama. Valstybės saugumo departamento (VSD) reikalas nustatyti, kas tą provokaciją suorganizavo”, - sakė A. Paulauskas.

Laidoje taip pat dalyvavęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, buvęs šio komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas mano, kad čia jau yra įvykdytas nusikaltimas ir nebėra, ką nustatinėti.

„Yra atsakomybė numatyta ir, atsiprašau, šiuo atveju nebėra, ką nustatinėti. Yra faktas, yra reiškinys, mano galva, nusikaltimas Lietuvos integralumui ir prokuratūra turi nedelsiant pradėti baudžiamąją bylą ir vykdyti tai, kas numatyta įstatyme”, - nuomonę išsakė A. Anušauskas.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Valstybės saugumo departamentas informuoja, kad peticija dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos yra paskelbta Niujorke registruotame interneto portale „avaaz.org“.

Jame anoniminiai vartotojai kuria įvairiausio – kartais net ir absurdiško turinio – peticijas. Tame tinklalapyje jau ir anksčiau buvo keltos provokatyvaus pobūdžio iniciatyvos, tačiau minėta svetainė yra beveik nežinoma, todėl jos nepasiekė jokio tikslo. Šį kartą peticiją dėl Klaipėdos internete „surado“ ir paviešino Rusijos interesus Lietuvoje propaguojantys veikėjai.

Kaip praneša VSD, akivaizdu, kad anoniminiai peticijų kūrėjai siekia išprovokuoti viešas diskusijas politiškai jautriais klausimais ir vėliau jas eskaluoti tam tikra (šiuo atveju priešiška Lietuvai) linkme.

Valstybės saugumo departamentas ragina interneto vartotojus ir žiniasklaidą blaiviai ir pragmatiškai vertinti tokias iniciatyvas ir nepasiduoti provokacijoms. Vertėtų sekti pažangių Ukrainos piliečių elgesiu – jie adekvačiai reaguoja į nepalyginamai aršesnias Kremliaus provokacijas.

Valstybės saugumo departamentas primena, kad vieši raginimai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą arba pažeisti teritorijos vientisumą yra traktuojami kaip nusikaltimas. Už jį gali būti skiriama laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder