VRK sudarys grupę aiškintis rinkimų situaciją Šilutėje

VRK sudarys grupę aiškintis rinkimų situaciją Šilutėje

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė sudaryti specialią komisiją, kuri aiškinsis, ką daryti su "Tvarkos ir teisingumo" partijos balsais Šilutėje, paaiškėjus galimam balsų pirkimo faktui.

Tokį sprendimą VRK priėmė vėlų ketvirtadienio vakarą posėdyje. Pirmininkas Zenonas Vaigauskas specialios komisijos narių paprašė neplatinti tyrimo detalių, kad nepakenktų teisėsaugos institucijų atliekamiems tyrimams.

„Jeigu tie dalykai tvirtinasi, panašu, kad turėsime (...) klausimą dėl kandidato ar kandidatų braukimo iš rinkimo sąrašų“, - posėdyje kalbėjo Z. Vaigauskas.

VRK nario Jono Udrio teigimu, susipažinusi su policijos surinkta medžiaga, speciali komisija ją pateiks tokia apimtimi, kuria leis prokuroras. Anot J. Udrio, VRK sprendimas turi būti paskelbtas iki spalio 30 d. ir nėra susijęs su prieš balsų pardavėjus pradėta byla.

„Šiuo atveju VRK priima sprendimą dėl rinkimų įstatymo pažeidimo. (...) Komisijos nariai priims sprendimą, kuris gali būti skundžiamas teismui, ir po VRK sprendimo Respublikos Prezidentas arba Seimas galės kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu nustatyti ar VRK, priimdama vienokį ar kitokį sprendimą, nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo“, - aiškino J. Udris.

VRK nario teigimu, partijos registracijos sąrašo panaikinimas yra vienas iš galimų scenarijų, taip pat gali būti panaikinta ir konkretaus partijos nario, kurio naudai buvo perkami balsai, registracija.

„Arba paaiškės, kad tai galbūt kažkieno padaryta provokacija“, - žurnalistams sakė J. Udris.

Jei sąrašo registracija naikinama, visi už šią partiją atiduoti balsai laikomi negaliojančiais ir išdalijami kitoms partijoms arba koalicijų sąrašams, peržengusiems atitinkamai 5 ir 7 proc. barjerus pagal mandatų pasiskirstymo kvotą.

Kad balsai prieš Seimo rinkimus galėjo būti perkami "Tvarkos ir teisingumo" partijos naudai, ketvirtadienį patvirtino policijos atstovai. Teigiama, kad šilutiškių grupė už balsus siūlė pinigus, alkoholį ir cigaretes.

Ketvirtadienį savo narystę partijoje sustabdė "tvarkietis", Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis. Politiko narystės stabdymas partijoje siejamas su tuo, kad Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl galimų partijos "Tvarka ir teisingumas" bandymų papirkti rinkėj

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder