VRK pirmininkas: išaiškinta rinkėjų, kurie balsavo du kartus

VRK pirmininkas: išaiškinta rinkėjų, kurie balsavo du kartus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) išaiškino keletą atvejų, kai rinkėjai savo valią per Seimo rinkimus pareiškė du kartus.

„Mes nustatėme, kad per balsavimą iš anksto buvo rinkėjų, kurie įvairiose įstaigose balsavo po keletą kartų“, – sekmadienį per spaudos konferenciją pranešė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Anot jo, pasitaikė, kad tas pats rinkėjas balsavo iš anksto savivaldybėje ir namuose, kai pas jį apsilankė rinkimų komisijos nariai.

„Rinkimų apylinkėms esame išsiuntę apie tai, kad yra tokia situacija ir kad jie būtų atidūs ir neįskaitytų jokiu būdu antrojo rinkėjų balso“, – sakė Z.Vaigauskas.

Jis teigė, kad tokiais atvejais įstatymas numato, jog skaičiuojamas tik vienas rinkėjo vokas – naujausias.

Trečiadienį ir ketvirtadienį Lietuvos savivaldybėse vyko išankstinis pakartotinis balsavimas renkant Seimo narį, taip pat buvo galima balsuoti specialiuose paštuose, tai yra sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ar globos įstaigose, kariniuose daliniuose, sulaikymo ir įkalinimo įstaigose.

Penktadienį ir šeštadienį namuose balsavo neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, taip pat sulaukę 70 metų ir vyresni, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę.

Z.Vaigauskas per spaudos konferenciją taip pat pranešė, kad sekmadienį, antrojo Seimo rinkimų turo dieną, keliose apylinkėse buvo sutrikęs interneto ryšys, o Rytų apylinkėje Vilkaviškyje dingo elektra, teko pastatyti generatorių.

„Tikimės, kad artimiausiu metu ten nebebus problemų“, – vylėsi VRK vadovas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad per antrąjį rinkimų turą sulaukiama gerokai mažiau pranešimų apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus, o informacijos apie galimą balsų pirkimą negauta.

„Antrojo rinkimų turo metu neturėjome tokių pranešimų, kurie buvo per pirmąjį turą apie tai, kad galbūt vežami rinkėjai balsuoti, perkami balsai ir panašiai“, – sekmadienį per spaudos konferenciją sakė ir VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

Anot jos, sekmadienį tik sulaukta pranešimų apie galimą neteisėtą rinkėjų pavėžėjimą Tauragės ir Vilniaus rajonuose.

Per išankstinį balsavimą policijos pareigūnai iš viso gavo 15 pranešimų apie rinkimų tvarkos pažeidimus. Vilniaus apskrityje jų buvo penki, Alytaus apskrityje – keturi, Tauragės apskrityje – trys, Kauno, Panevėžio ir Utenos apskrityse – po vieną.

„Kol kas nei išankstinio balsavimo metu, nei sekmadienį nepradėta ikiteisminių tyrimų“, – sakė L.Matjošaitytė.

Sekmadienį Lietuvoje vyksta pakartotinis balsavimas renkant parlamentą, renkami 68 Seimo nariai vienmandatėse apygardose.

Balsavimas rinkimų apylinkėse prasidėjo 7 ir baigsis 20 valandą.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder