VRK nemato pagrindo Gretai Kildišienei reikšti pretenzijų dėl faktų apie išsilavinimą

VRK nemato pagrindo Gretai Kildišienei reikšti pretenzijų dėl faktų apie išsilavinimą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) lauktų Seimo narės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovės Gretos Kildišienės patikslinimo dėl jos išsilavinimo ir nemano, kad klaidingai apie tai pateikta informacija būtų pagrindas apkaltai. 

"Kalbama apie tai, kad ji nurodė ne tą mokyklą, kur mokosi, ir specialybę. Čia būtų ne melaginga, o klaidinga ar neteisinga informacija", - naujienų agentūrai ELTA sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Z. Vaigauskas sakė nežinąs, dėl kokių priežasčių dar būdama tik kandidatė į Seimo narius, o dabar jau parlamentarė VRK pateikė tokius duomenis. Pasak VRK pirmininko, dabar G. Kildišienė pateikdama savo versiją gali kreiptis į VRK ir prašyti patikslinti informaciją apie savo išsilavinimą. 

"Tai mes svarstytume ir turbūt papildomą informaciją paskelbtume prie to jos puslapio VRK, kad kandidatė jau po rinkimų, tokiu laiku paskelbė tokią papildomą patikslinančią informaciją", - aiškino jis. 

Z. Vaigauskas taip pat teigė, kad informacija apie išsilavinimą kandidatams neprivaloma, ši informacija nėra ta, kuri turi įtakos kandidato registravimui, nėra pagrindas apkaltai, be to, teisiškai to nereglamentuoja ir Seimo rinkimų įstatymas. Kandidato išsilavinimas, anot VRK pirmininko, teisiškai prilyginamas rinkimų programai. 

"Nematau pažeidimo, dėl ko mes kandidatei, jau šiuo atveju Seimo narei, reikštume kokias nors ypatingas pretenzijas. Čia daugiau yra administracinės teisės dalykai, bet tai nėra tie dalykai, dėl ko kandidatę nepagrįstai užregistruotume ar neregistruotume. Nėra geras dalykas, kada ta informacija nenurodoma, bet tuo pačiu nėra ir mirtina. Nors rinkimų istorijoje buvo atvejis, kiek atsimenu, viena kandidatė, Seimo narė apsiskelbė, kad jinai turi aukštąjį išsilavinimą, bet jo neturėjo, tai atsistatydino", - priminė Z. Vaigauskas. 

VRK vadovas pripažino, kad nėra galimybių sužiūrėti, ką baigę apie 1,5 tūkst. kandidatų į parlamentarus, paprastai tai daroma tik sulaukus skundų. 

"Mes negalime teisiškai nieko padaryti. Iš principo tai, ko gero, sulauksime iš jos prašymo, jeigu tie duomenys yra neteisingi, paaiškėjo, kad jinai padarė klaidą. Jos prašymu pataisysime, patikslinsime", - sakė jis. 

LVŽS frakcijos seniūno pavaduotoja 31-erių G. Kildišienė į žiniasklaidos dėmesį pateko ne tik dėl to, kad naudojasi bendrovei "Agrokoncernas" priklausiančiu automobiliu, bet taip pat neteisingai nurodė savo studijų vietą - Vilniaus kolegijos Teisės fakultetą - nes tokio padalinio šioje švietimo įstaigoje nebuvo. 

Pati Seimo narė nuo komentarų žiniasklaidai susilaiko. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder