VRK apie pažeidimus: situacija daug geresnė nei prieš ketverius metus

VRK apie pažeidimus: situacija daug geresnė nei prieš ketverius metus

Per šiuos rinkimus į Seimą tiek Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), tiek policija fiksuoja gerokai mažiau pažeidimų nei per praėjusiuosius.

"Lyginant su 2012 metais, situacija yra nepalyginamai pasikeitusi. Pranešimų apie galimus pažeidimus yra mažiau. Šiandien mes neturime pradėto nei vieno ikiteisminio tyrimo, išankstinio balsavimo metu taip pat nebuvo pradėtas nei vienas ikiteisminis tyrimas. Tai rodo, kad ir patys pažeidėjai turbūt sudėjo ginklus, kitas aspektas - kad ir patys rinkėjai nepasiduoda kitų įtakai ir neleidžia nuspręsti kitiems, o patys keliauja į rinkimų apylinkes priimti sprendimo", - sakė VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė per 15 val. spaudos konferenciją.

Pasak jos, iki 14.30 val. policijos pareigūnai buvo gavę 8 pranešimus apie galimus rinkimų įstatymų pažeidimus. Trys pranešimai buvo gauti Vilniaus apskrityje, trys - Alytaus apskrityje, du - Tauragės apskrityje.

"Tauragėje galimai buvo perkami balsai ir siūloma rinkėjams 5 eurai už balsavimą, rinkėjų pavėžėjimas vykdomas Vilniaus rajone, Tauragės rajone, Varėnos rajone. Alytaus rajone gautas pranešimas, kad vienos įstaigos vadovas parduotuvėje perka rinkėjų balsus", - vardijo L. Matjošaitytė.

Pilietinės iniciatyvos "Baltosios pirštinės" vadovė buvo pranešusi pareigūnams apie tai, kad vienos iš apygardų komisijos nariai yra apsvaigę nuo alkoholio.

"Tai buvo nuvykę policijos pareigūnai, patikrino informaciją ir vis dėlto nebuvo nustatyta, kad komisijos nariai yra neblaivūs. Pranešimas nepasitvirtino", - teigė L. Matjošaitytė.

Pasak VRK pirmininko pavaduotojos, tiek policijos pareigūnai, tiek VRK gauna įvairių pranešimų dėl galimų publikacijų skelbimo agitacijos draudimo laikotarpiu, kurios turi politinės reklamos, agitacijos požymių.

"Policijos pareigūnai ir VRK aiškinasi šias aplinkybes", - sakė ji.

Daug mažiau klausimų šįkart rinkėjams kelia pati rinkimų organizavimo tvarka. VRK informaciniu telefonu 1855 šiandien iki 15 val. sulaukė 514 skambučių iš rinkėjų įvairiais klausimais - tiek dėl agitacijos, tiek dėl to, kur balsuoti, kokius su savimi dokumentus turėti. Per pirmąjį rinkimų turą prieš porą savaičių tokių skambučių iki 15 val. VRK sulaukė kiek daugiau nei 2 tūkst.

"Savo ruožtu dar priminsiu, kad rinkėjams šiandien būtina atsinešti su savimi tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir bus leista balsuoti. Galima balsuoti savo rinkimų apylinkėje arba bet kurioje savo apygardos rinkimų apylinkėje", - sakė L. Matjošaitytė.

Dalis rinkėjų pasipiktino, kodėl jų apygardose rinkimai sekmadienį nevyksta, tad VRK pirmininko pavaduotoja priminė, kad trijose apygardose - Antakalnio, Šalčininkų - Vilniaus ir Medininkų jau išrinkti Seimo nariai.

VRK pirmininko pavaduotoja taip pat priminė, kad sekmadienį yra agitacijos draudimo laikotarpis ir iki to laiko, kol užsidarys rinkimų apylinkės, tai yra 20 val., draudžiama vykdyti bet kokią agitaciją, tiek leisti įvairius leidinius, publikacijas, rodyti įvairias agitacines laidas, dalinti įvairius lankstinukus, taip pat papirkinėti rinkėjus.

"Jeigu rinkėjai tokio pobūdžio pažeidimų pastebėjo, tai kviečiame rinkėjus būti aktyviais ir informuoti apie pažeidimus tiek VRK trumpuoju telefonu 1855, tiek pranešti policijos pareigūnams, taip pat pilietinei iniciatyvai "Baltosios pirštinės", - sakė L. Matjošaitytė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder