Visuomenininkai VRK įteikė per 61 tūkst. piliečių parašų už alkoholio prieinamumo ribojimą

Visuomenininkai VRK įteikė per 61 tūkst. piliečių parašų už alkoholio prieinamumo ribojimą

Visuomenininkų grupė surinko ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pirmadienį pristatė per 61 tūkst. piliečių parašų už alkoholį ribojančias įstatymų pataisas, kad jos būtų svarstomos Seime.

Visuomenininkai parašus pradėjo rinkti prieš mėnesį - kovo 15-ąją. VRK kovo 14 d. išdavė parašų rinkimo lapus iniciatyvinei grupei "Už blaivią", rinkusiai parašus Alkoholio kontrolės įstatymo keitimui piliečių iniciatyva. Kad įstatymas būtų pateiktas Seimui, iki gegužės 14-osios reikėjo surinkti per 50 tūkst. parašų.

Įstatymo iniciatyva parengta pagal pasaulinių organizacijų rekomendacijas, kaip mažinti alkoholio suvartojimą. Įstatyme numatytas visiškas alkoholio reklamos draudimas, specializuotos parduotuvės, amžiaus įsigyti alkoholio vėlinimas iki 20 metų ir kitos mokslu pagrįstos priemonės.

"Tai yra mokslininkų, ekspertų parengtos įstatymo pataisos, jas rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija ir kiti šios srities ekspertai. Tos priemonės yra veikiančios, jeigu jas taiko, jos tikrai yra efektyvios", - žurnalistams sakė iniciatyvinės grupės "Už blaivią" koordinatorius Juozas Dapšauskas.

Pasak jo, panašių priemonių buvo imtasi siekiant pažaboti alkoholizmą Skandinavijoje. J. Dapšausko teigimu, iš viso buvo surinkta ir į VRK pristatyta per 61 tūkst. parašų, iš jų 1766 surinkta elektroniniu būdu. Tiesa, iniciatyvinės grupės koordinatorius kritikavo tokį šį piliečių parašų rinkimo būdą. Anot jo, žmonės taip pat vengia pasirašyti, nes bijo pateikti savo asmens kodą. J. Dapšauskas išskyrė, kad sunkiausiai parašus sekėsi rinktis Kaišiadoryse, lengviausiai - Vilniuje, Panevėžyje, Kaune, Tauragėje. Tam esą įtakos galėjo turėti "vienas Seimo narys, pasižymėjęs tam tikromis nuotaikomis". Anot J. Dapšausko labiausiai stebina, kad daugiausiai palaikyti iniciatyvą buvo jaunimas.

"Labiau pasirašo, nors, aišku, vidurkio nesame išvedę, žmonės nuo 20 metų ir vyresni, galbūt nuo 25 metų, tie, kurie turi šeimas, vaikus ir jaučia atsakomybę tiek už save, savo vaikus ir visuomenę. Su vyresniais žmonėmis kartais problema yra tai, kad yra visiškas nusivylimas, esą nieko iš to nebus", - teigė jis ir vylėsi, kad Seimas įstatymo pataisas svarstys.

Prašymą įregistruoti iniciatyvinę grupę pasirašė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Aurelijus Veryga, alpinistas Vladas Vitkauskas, dirigentas ir muzikos pedagogas Donatas Katkus, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir vyskupas Jonas Kauneckas, Nijolė Sadūnaitė, muzikos autoriai bei atlikėjai Saulius Urbonavičius (Samas), Rosita Čivilytė, Donatas Montvydas, Lietuvos kultūros kongreso tarybos pirmininkas filosofas dr. Krescencijus Stoškus, režisierius ir rašytojas Vytautas V. Landsbergis, sveikos gyvensenos ir blaivios kultūros rėmėjas Ramūnas Karbauskis ir kiti.

VRK per 15 kalendorinių dienų turės įvertinti, ar visuomenininkų surinkti piliečių parašai tinkami. Jei atsakymas bus teigiamas, alkoholį ribojančios įstatymų pataisos bus svarstomos Seime. Kad projektai būtų pateikti parlamente, iniciatoriai per du mėnesius turi būti surinkę ne mažiau kaip 50 tūkst. parašų.

Pagal alkoholio suvartojimą ir jo padarytą žalą Lietuva priskiriama aukščiausios rizikos grupei Europoje kartu su Latvija, Estija, Baltarusija, Rusija, Ukraina, Vengrija, Kazachstanu ir Moldova.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder