Virš sostinės Lukiškių aikštės suplazdėjo rekordinė Vyčio vėliava

Virš sostinės Lukiškių aikštės suplazdėjo rekordinė Vyčio vėliava

Šeštadienį po vidurdienio virš Vilniaus miesto Lukiškių aikštės iškelta rekordinė Vyčio vėliava.

Anot projekto iniciatorių - viešosios įstaigos "Mūsų vėliavos" atstovų, taip siekiama Lietuvai ir pasauliui priminti apie mūsų tautos palikimą ir išreikšti jam pagarbą.

Vėliavos pakėlimui į dangų pasirinkta ypatinga data - lapkričio 2 d. 12 val. "Pradėdami savo projektą Vėlinių dieną norime ne tik pagerbti istorinę Vyčio vėliavą, bet ir su ja už mūsų tėvynę kovojusių protėvių vėles", - sako vienas iš šios patriotinės idėjos autorių Mindaugas Siaurys, kartu atkreipdamas dėmesį į žodžių "Vėlinės", "vėliava", "vėlės" sąskambį.

Akcijos vieta taip pat pasirinkta ne atsitiktinai. Pasak kito šio projekto iniciatoriaus Deivydo Rimkevičiaus, "...būtent Lukiškių aikštėje sklando mūsų laisvės gynėjų vėlės. Lukiškių aikštė yra 1863 m. Abiejų Tautų Respublikos nacionalinio ir socialinio išsivadavimo sukilimo aukų atminimo vieta".

Planuojama, kad 5 m ilgio vėliava virš Lukiškių aikštės plevėsuos daugiau kaip tris mėnesius. "Akciją baigsime taip pat ypatingą dieną, kitų metų Vasario 16-ąją, - teigia projekto organizatoriai. - Tą pačią dieną pražygiavę Gedimino prospektu, padovanosime šią milžinišką vėliavą bei akcijos nuotraukas Valstybei".

Kaip pripažįsta istorikai, Lietuvos herbas Vytis ir jo vėliava tautą lydi gyvenime ir žygiuose jau septintą šimtmetį. "Vyčio vedami lietuvių pulkai kovojo Žalgirio ir Oršos laukuose, ėjo į XIX amžiaus sukilimus prieš caro priespaudą, XX a. pradžioje kūrė modernią Lietuvos Respubliką. Su Vyčio ženklu širdyse kilome prieš sovietinę okupaciją, dainavome mitinguose sąjūdžio metais", - teigia profesorius Juozas Galkus.

Didžiulės Vyčio vėliavos iškėlimas Lukiškių aikštėje - ne pirma istorinio Lietuvos ženklo gerbėjų, susibūrusių į VšĮ "Mūsų vėliavos", akcija. Šių metų liepos 6-ąją Valstybės dienos proga Gedimino pilyje po daugiau kaip 200 metų buvo iškelta 10 Vyčio vėliavų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder