Vilniuje vyks protestas prieš militarizaciją ir šauktinių kariuomenės grąžinimą

Vilniuje vyks protestas prieš militarizaciją ir šauktinių kariuomenės grąžinimą

Šį šeštadienį, gegužės 23 d., 15 val., naujai susikūrusi antikarinio judėjimo iniciatyvinė grupė (AJIG) kviečia į Vinco Kudirkos aikštę Vilniuje. Čia vyks taikus antimilitaristinis protestas, kurio šūkis „Kiekvienas turi teisę nežudyti, visi turi teisę kalbėti“. Piliečiai pirmiausiai kviečiami išreikšti aiškų nepritarimą šauktinių kariuomenės grąžinimui ir būdams, kuriais šis politinis veiksmas atliekamas: skubos tvarka ir nepasitarus su visuomene priimtam sprendimui, absurdiškai šaukimų loterijai ir vyriausybės skleidžiamai vienpusei propagandai. Neturėtų būti pamiršti ir kiti militarizacijos pavidalai, verčiantys kasdienybę karu: neadekvačios grėsmės skleidimas viešojoje erdvėje, kritinių balsų ir jų argumentų tildymas, viešas karinės galios demonstravimas.

AJIG teigia nesitikinčios, kad protestas privers Seimą pakeisti sprendimą arba KAM atsisakyti jau pašauktų tarnauti jaunuolių. „Geriau vėliau, nei niekad,“ – teigia aktyvistai. „Be to, tai nėra vien protestas dėl protesto, skirtas tik nepasitenkinimui išlieti. Jis turėtų tapti plataus antikarinio judėjimo, vienijančio įvairių politinių sričių atstovus, pradžia. Keista, kad iki šiol sprendimas, nepopuliarus visuose visuomenės sluoksniuose, nesulaukė kritikos gatvėje. Kita vertus, tuomet pakankamai akivaizdu, kodėl vietoj konstruktyvios diskusijos sulaukiame tik nepritariančiųjų gėdinimo.“

Lietuvos piliečiai, gyventojai ir svečiai, o ypač – pašaukti, bet nenorintys ar negalintys tarnauti jaunuoliai kviečiami į Kudirkos a. atvykti su savo transparantais, šūkiais ir muzika. Leidimas mitingui rengti šiuo metu yra svarstomas Vilniaus miesto savivaldybėje. Dėl to gali keistis jo vieta ar laikas, todėl norinčius jame dalyvauti AJIG kviečia atidžiai sekti naujienas. Vengdami nuomonės iškraipymų, gąsdinimų, kaltinimų arba represijų pavieniams asmenims, aktyvistai su žiniasklaida bendrauja kaip vienas asmuo. „Mitingo organizatoriai yra nurodyti prašyme leidimui gauti. Juos lengva rasti, jie nebijo viešumo – tiesiog nei šauktinių kariuomenės grąžinimas, nei antikarinis judėjimas neturi būti asmeninis reikalas,“ – sprendimą aiškina AJIG. „Juk jei nepašaukė tavęs – tai dar nereiškia, kad nepašaukė tavo kaimyno.“

Iniciatyvinė grupė taip pat kviečia pasirašyti peticiją, nepritariančią šauktinių kariuomenei. Peticijos tekstas prasideda Rusijos agresijos Rytų Ukrainoje ir Krymo aneksijos pasmerkimu. „Nemanome, kad šauktinių kariuomenės sugrąžinimas prisideda prie krašto saugumo,“ – teigiama toliau. „Karybos tyrinėtojai ir socialinių mokslų specialistai, analizuojantys įvairius kontekstus per ilgus laikotarpius, išskirtinai sutaria, jog šauktinių kariuomenės yra itin neefektyvios karo metu, o taikos metu sukelia socialines problemas. Pašauktieji dažnai atsiduria kariuomenėje to nenorėdami, todėl ne tik būna nepasiruošę karo grėsmei, bet ir yra psichologiškai žalojami. Mėginimas vengti kariuomenės, be kita ko, veda prie priverstinių studijų pasirinkimų, suvaržo laisvą šeimos planavimą, skatina slapstymąsi (ypač emigracijoje) ar net fizinį savęs luošinimą.“ Taip pat kviečiama atkreipti dėmesį į veidmainišką valstybės politiką masinės emigracijos metu. Peticijos autoriai teigia, kad valstybė, nesugebėjusi emigrantams užtikrinti teisės į orų gyvenimą, dabar verčia juos atlikti valstybės gynybos pareigą.

Peticiją jau yra pasirašę pora dešimčių visuomeninink(i)ų, aukštųjų mokyklų dėstytojų ir doktorantų (-čių). Tarp jų – dr. habil. prof. Zenonas Norkus (VU), dr. Lara Lempertienė (VU), prof. Don Kalb (CEU), dr. Jurga Jonutytė (VDU), prof. Arūnas Poviliūnas (VU), dr. Nida Vasiliauskaitė (VGTU), dr. Arūnas Bielevičius (LSMU), Prof. Algimantas Valantiejus (VU), doc. Vita Gelūnienė (VDA), Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Mark Adam Harold, 2014 Metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimo nominantas fotografas Richard Schofield, LPF „Frida“ direktorė Daiva Baranauskė, Alytaus dailės mokyklos direktorius Redas Diržys, nepriklausomas žurnalistas Kijeve Sébastien Gobert, dailėtyrininkė Agnė Narušytė, poetė Aušra Kaziliūnaitė, poetas Benediktas Januševičius, menininkė ir aktyvistė Vilma Fiokla Kiurė, tapytojas Gustas Jagminas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder