Vilniuje mitinguoja profsąjungos

Vilniuje mitinguoja profsąjungos

Šeštadienio vidurdienį nuo Seimo Vyriausybės link Gedimino prospektu pajudėję Lietuvos profsąjungų konfederacijos surengto mitingo dalyviai, skanduodami "Valdžiai - gėda!", lydimi būgnų mušimais, pasiekė V. Kudirkos aikštę. Čia susirinkusi maždaug 1500 žmonių minia, saugoma policijos pareigūnų, pradėjo mitingą poeto Justino Marcinkevičiaus žodžiais "Šaukiu aš Tautą...".

"Susirinkome šiandien, kad šauktume, nes jau jėgų tylėti nėra", - sakė vienas mitingo organizatorių. Dėl valdžios veiksmų Lietuva tapo bandymų poligonu, teigė kitas kalbėtojas.

Į mitingą žmonės, daugiausia vyresnio amžiaus, suvažiavo iš Kauno, Visagino, Šiaulių, Ukmergės, Marijampolės ir kitų Lietuvos miestų. Minioje buvo matyti profsąjungų, Lietuvos socialdemokratų partijos, Socialistinio liaudies fronto vėliavos, gausybė plakatų: "Maksimum išnaudojimo - minimum sąžinės", "Gana - norim Europos valstybėje europinio atlyginimo", "Kiek dar skurdinsit tautą?", "Emigracija baigėsi - prasideda evakuacija", "Mokesčiai turčiams, o ne vargšams". Tarp susirinkusiųjų sukiojosi ir Seimo opozicijos, neparlamentinių partijų, Tautos ateities forumo atstovai. Vyriausybė buvo atskirta apsaugine tvorele.

Mitinguotojai reikalavo iki 1 tūkst. litų didinti minimalųjį darbo užmokestį, išlaikyti esamas ir kurti naujas darbo vietas, reguliuoti kainų nustatymo mechanizmus, kad žmonių pajamos atitiktų poreikius, skurdą mažinti didinant pajamas ir mažinant kainas bei skatinant vartojimą, grąžinti buvusias pensijas, mažinti komunalinių paslaugų kainas, pridėtinės vertės mokesčio tarifą (PVM) spaudos leidiniams. Su šiais reikalavimais mitinguotojai Vyriausybei įteikė peticiją.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos lyderis Artūras Černiauskas sakė, kad per dvejus metus nuo 2008-aisiais profsąjungų rengto mitingo, kai prie Seimo dužo langai, Vyriausybė visą dėmesį skyrė verslui, visos lengvatos skirtos būtent jam. Tuo tarpu valstybės biudžetas formuotas didinant visus mokesčius ir skurdinant mažiausias pajamas gaunančius žmones.

"Mūsų nuomone, kai Premjeras sakė, kad bus sunku suvaldyti iškopimą iš krizės, turėtų būti atsigręžta į paprastą žmogų, ir dabar būtent lengvatos turi būti suteikiamos paprastiems žmonėms, kad jie galėtų pajausti, jog ta krizė tikrai pasibaigė", - žurnalistams sakė A. Černiauskas.

Pasak jo, valstybė jau pajėgi grąžinti sumažintas pensijas, didinti minimalų darbo užmokestį. Tai esą galima padaryti įvedus progresinius mokesčius, apmokestinus dividendus, sumažintą pelno mokestį grąžinus iki 20 proc.

"2010-aisiais, krizės metais, įmonių pelnas buvo beveik 6 mlrd. litų. Taigi, jeigu pelno mokestis nebūtų sumažintas nuo 20 proc. iki 15 proc., tai būtų 300 mln. litų, iš kurių būtų galima grąžinti dalį pensijų", - svarstė LPSK vadovas.

A. Černiauskas atkreipė dėmesį į kaimynines šalis, kur sumažintas pridėtinės vertės mokestis maisto produktams, kitoms būtiniausioms prekėms. Jo nuomone, valdžiai tai įgyvendinti trukdo tai, kad jie tenkina rėmėjų, o ne rinkėjų poreikius.

Mitingo organizatoriai, profsąjungų lyderiai, Vyriausybei įteikė peticiją su reikalavimais ir teigė tikį, kad jie bus įgyvendinti iki rudens. Nors leidimas mitingui buvo išduotas iki 15 val., mitinguotojai iš renginio pradėjo skirstytis anksčiau.

Eitynes ir mitingą surengė Lietuvos profesinių sąjungų koordinacinis centras: Lietuvos darbo federacija, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK), Lietuvos profesinė sąjunga "Solidarumas", Lietuvos žurnalistų sąjunga.

ELTA primena, jog profsąjungos mitingą ketino surengti vasario 19-ąją, tačiau tuomet dėl Anapilin išėjusio poeto J. Marcinkevičiaus paskelbto gedulo renginys buvo atšauktas.

Buvo tikimasi, kad į ketvirtą kartą organizuojamą visuotinį mitingą susirinks apie 2,5 tūkst. ar net daugiau žmonių. Tokiam dalyvių skaičiui leidimą buvo išdavusi Vilniaus miesto savivaldybė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder