Viktoro Uspaskicho buhalterija

Viktoro Uspaskicho buhalterija

Ketvirtadienį Seimo laikinoji tyrimo komisija pritarė, kad būtų panaikinta teisinė neliečiamybė parlamentarams Viktorui Uspaskichui, Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei, tad jau kitą savaitę visi įstatymų leidėjai privalės apsispręsti, ar Darbo partijos byla galės būti toliau nagrinėjama Seime. V.Uspaskichas neslėpė nusivylimo po šio posėdžio, nes net koalicijos partneriai balsavo už tai, kad Darbo partijos lyderiai būtų teisiami. Jis iki užkimimo tvirtina, kad byla - politinė, o jokios juodosios buhalterijos nėra. Bet kodėl Darbo partijos byloje sukaupti dokumentai rodo neapskaitytus milijonus, nuslėptas, nepajamuotas, į oficialią buhalteriją neįtrauktas pajamas? „Respublika“ klausė paties V.USPASKICHO.

- Nesu buhalteris, niekam nedaviau jokių nurodymų ką nors slėpti, nepaėmiau nė vieno cento, o iš savo kišenės, iš savo firmos dar tiek investavau į politiką. Dabar už tai dar būsiu ir apkaltintas. Tik dėl to, kad viena buhalterė, kuri iš neapsižiūrėjimo, ar buvo pas mus infiltruota, todėl sąmoningai neįtraukė į popierių pinigų, kurie yra neapmokestinami.

Pavyzdžiui, partijos nariai sunešė nario mokesčius, iš šių pinigų buhalterės apmokėdavo partijos biuro išlaikymą, baldus, telefonus ir t.t. Už nario mokesčius nereikia mokėti mokesčių, todėl šie pinigai nebūdavo įtraukiami į oficialią buhalteriją.

- Tačiau ar Darbo partija galėjo sukaupti vien iš nario mokesčių tuos neoficialius milijonus, kurie tapo bylos pagrindu?

- Pagal mūsų partijos statutą buvo įrašytas bendras sprendimas, pagal kurį mūsų Seimo nariai, ministrai, viceministrai, apskričių vadovai, jų pavaduotojai, t.y. visi, kurie gavo kokias nors pareigas Darbo partijos dėka, dešimtadalį savo atlyginimo atiduodavo partijai kaip nario mokestį. Taip susidarydavo nemaži pinigai - per metus ir 250 tūkst. litų.

Aš nesuprantu, kodėl už šiuos pinigus reikėjo pirkti partijai būtinų daiktų, bet viso to neįtraukti į oficialią buhalteriją. Dėl ko? Juk ir Buhalterinės apskaitos įstatymas sako, kad vadovas ir nėra atsakingas už deklaracijų turinį - atsakomybė tenka tik finansinę atsakomybę turintiems finansininkams.

- Tačiau kodėl mes teisme matome ne Darbo partijos buhalterius, o politikus?

- Taip, buhalterių teisme nėra. Ir man tai yra įdomus klausimas.

Šiandien Lietuvoje yra nagrinėjama apie 20 tūkst. bylų, kurios susijusios su apgaulinga buhalterija, bet nė vienam tyrimui nėra skirta tiek dėmesio, kiek mums.

Taip yra ne tik todėl, kad Darbo partijos byla yra politinė. Teisme juk atsidūrė ne kokia nors UAB, o visa politinė organizacija. Todėl kažkur galai vis tiek turi būti surasti, o gal mus kartais kokie nors teroristai finansuoja.

Mūsų atveju suveikė kiti argumentai. Lyg ir yra toje byloje buhalterinių dalykų, bet faktai, įrodymai - tiesiog pritempti. Juk joks teismas niekada nenagrinėtų bylos, jeigu ieškovas pasakytų, kad čia reikia susidoroti politiškai. Tokį ieškinį teisėjas tiesiog iškart atmestų.

Bet jeigu išties nori su kuo nors politiškai susidoroti, sukuri kokią nors faktinę aplinkybę ir pritrauki faktinius įrodymus. Būtent taip buvo sukurta ir Darbo partijos byla.

- Ar tiesa, kad Darbo partijos bylai pradžią davė tuomet ne be jūsų pastangų iš Seimo pirmininko posto išverstas Artūras Paulauskas, kuris į šį Parlamentą jau atėjo su jūsų partija?

- Visi mes darome klaidų - žmogiškų, profesinių, visokių. O A.Paulausko ir kitokias versijas į viešumą kelia tik tie, kas nori uždengti tikruosius bylos užsakovus.

- Kodėl jūs kalbate tik apie abstrakčius susidorojimo su jumis organizatorius, bet, nuolat akcentuodamas savo nuostatą visada sakyti tik tiesą, negalite nė vieno savo priešo įvardyti?

- Tai yra žmonės, kurie ir šiandien vaikšto Lietuvos žeme. Niekas nežino, gal jų yra net ir mūsų partijoje. Bet juk už kitus žmones negaliu atsakyti, aš galiu atsakyti tik už save.

- Ar įsivaizduojate tokią Darbo partijos bylos baigtį - V.Uspaskichas nuteisiamas realiu laisvės atėmimu?

- Taip. Bet tai ir įrodo, kad ši byla - politinė.

Tačiau aš tuomet noriu paklausti: ar Uspaskichas ką nors nužudė, apvogė, pagrobė, išviliojo iš valstybės pinigus? Ne. Kas nors tiesiogiai nukentėjo nuo Uspaskicho? Ne. Ar Uspaskichas, gyvendamas Lietuvoje, jau sumokėjo apie 1,5 mlrd. litų atlyginimų žmonėms ir mokesčių valstybei pavidalu? Taip. Ar Uspaskichas jau 17 metų turi fondą „Vikonda-Viltis“, kuris kasmet labdarai paaukoja nuo pusės milijono iki milijono? Taip.

Tai nejaugi aš pradėsiu šūdeliauti su kažkokia buhalterija? Nejaugi aš, kuris su visu savo investiciniu paketu per metus uždirbantis po 40-50 mln. litų, pradėsiu šūdeliauti dėl kelių milijonų. Čia yra ne tie pinigai, kad apsimokėtų įdėti tiek darbo, norint juos paslėpti, ir rizikuoti!

Todėl man gaila Lietuvos, kad jai yra nereikalingi tokie žmonės kaip aš. Kita vertus, ši byla juk nesibaigs Lietuvoje, mūsų teismuose, ji tikrai keliaus toliau, kur bus reikalingi rimti, tvirti įrodymai. Ir Europos teismų sprendimai patvirtins, kad Lietuva yra nedemokratinė, neteisinė valstybė, kurioje kurpiamos politinės bylos.

- O kokia jums nauda iš to, kad tai pasakys Strasbūro ar Liuksemburgo teismas?

- Man iš tikrųjų didelės naudos nėra. Bet aš jau tapau kaip šio dabar vykstančio demokratinio veiksmo atributas. Per mane parodyta, kad pakeliui į demokratiją dar egzistuoja ir tokie atributai kaip antrankiai ir kalėjimo kamera. Juk ir sovietiniais laikais tie, kas kovojo už demokratiją, neišvengė nei kameros, nei antrankių.

Sovietinė Lietuva buvo okupuota, bet jau greitai bus 23 valstybės nepriklausomybės metai, o mes tapome okupuoti savų. Savi okupavo ir demokratiją, ir teisingumą. Šiandien iš Lietuvos bėga verslas, nes būti čia bijo. Aš nebijau, todėl mane reikia sutvarkyti.

Kaip daugelis šaukė, kad aš pabėgau į Maskvą, bet niekas nė nekalbėjo, kad, grįždamas iš jos, ten net pardaviau vieną savo objektą ir visus gautus pinigus - apie 80 mln. litų - pervedžiau į Lietuvą, „Vikondai“. Dalį sumokėjau bankams, dalį investavau čia. Uspaskichas nesislapstė Maskvoje, o grįžo į Lietuvą su 80 milijonų. Juk tas, kas bijo, tikrai negrįžtų, dar ir pinigus pasiimtų.

Aš esu nereikalingas tik dėl politikos. Kol nebuvo Darbo partijos, juk rėmiau ir konservatorius, ir socialdemokratus, ir kitas partijas. Mūsų politikoje aš šiandien negalėčiau rasti žmogaus, kuris, nesislėpdamas po kėde ar stalu, sugebėtų visą tiesą pasakyti į akis, nebijodamas prarasti savo posto, pareigų. Tokių nėra, todėl aš ir esu rakštis.

- Ar tiesa, kad po prezidento rinkimų apmokėjote ir Valdo Adamkaus skolas?

- Nenoriu dabar apie tai kalbėti epizodiškai, ateis laikas ir šiuos dalykus apibendrinsiu sistemiškai.

- Jeigu Seimas panaikins jūsų, V.Gapšio ir V.Vonžutaitės teisinę neliečiamybę, t.y. leis tęsti Darbo partijos bylą, kokio teismo sprendimo tikitės?

- Objektyvaus nesitikiu, bet šitas traukinys važiuos tol, kol kai kam vis dar reikės tik vienos politinės galvos. Tad ši byla dar tęsis kokius 15 metų.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder