Vietos nėščiųjų automobiliams: ar visuomenė tam subrendusi?

Vietos nėščiųjų automobiliams: ar visuomenė tam subrendusi?

Ilgus metus užsienyje gyvenusi verslininkė grįžo į Lietuvą gimdyti ir pasigedo dėmesio nėščiajai, prie kurio buvo įpratusi užsienio šalyse. Kad ir specialių vietų prie prekybos centrų, kur besilaukiančios moterys patogiai gali palikti savo transporto priemones.

Įstatymo pataisos, kuriomis panašios lengvatos kaip ir neįgaliesiems planuojamos dar trims visuomenės grupėms, jau svarstomos ir Seime.

Prekybos centrų atstovai skirtingai vertina siūlymus įrengti specialias stovėjimo vietas ir nėščiųjų automobiliams. Vieni svarsto, kad tai būtų perteklinis reikalavimas - esą besilaukiančios moterys dabar gali naudotis ir šeimai skirtomis vietomis. Be to, akcentuojama, kad būtų gana sudėtinga kontroliuoti, ar tikrai tos vietos naudojamos pagal paskirtį. O šios idėjos šalininkai svarsto, kad būtent taip ir ugdomas visuomenės sąmoningumas.

Yra Tailande

"Klaipėdoje prie prekybos centro "Studlendas" automobilių aikštelė buvo sausakimša. Kad būtų patogiau, palikau savo automobilį neįgaliajam skirtoje vietoje. Ir, žinoma, grįžusi radau lapelį, kad turiu sumokėti baudą", - pasakojo jau devintą mėnesį nėščia moteris, nenorėjusi viešinti savo pavardės.

Moteris sako, kad jai apmaudu ne dėl prarastų pinigų (bauda buvo minimali - 15 eurų), o dėl to, kad Lietuvoje besilaukiančioms moterims skiriama nepakankamai dėmesio.

PAVYZDYS. Tailande aiškiai nurodyta, kad patogiausioje vietoje automobilius gali statyti ne tik neįgalieji, bet ir nėščiosios. Asmeninio albumo nuotr.

"Pavyzdžiui, Tailande visur prie prekybos centrų patogiausiose vietose yra specialiai pažymėtos vietos, kur automobilius gali statyti ne tik neįgalieji, bet ir besilaukiančios moterys. Tai labai patogu. Juk ypač paskutiniais mėnesiais nėščiosioms sunkiau judėti. Tikrai būna tokių situacijų, kai jos pačios turi važiuoti pirkti produktų į prekybos centrą, tad išskirtinis dėmesys būtinas", - įsitikinusi verslininkė.

Pasak jos, kontroliuoti situaciją būtų labai paprasta. Esą pakaktų įvesti tokią sistemą, kad besilaukiančioms moterims medicinos įstaigoje būtų išduodami specialūs lipdukai, kuriais pažymėtą automobilį ir būtų galima palikti specialiai skirtose vietose.

Emigrančių patirtis

"Vakarų ekspresas" pasiteiravo kitose užsienio šalyse gyvenančių lietuvių, ar ten yra daugiau automobilių statymo lengvatų nei Lietuvoje. Bent jau Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje gyvenančios lietuvės sakė nepastebėjusios šiose šalyse išskirtinio dėmesio nėščiųjų automobiliams.

"Būčiau labai mielai pasinaudojusi tokia vieta prieš 11 metų. Bet aplinkui savo gyvenamąją vietą nesu mačiusi tokių išskirtinių vietų net prie didelių prekybos centrų. Tiesa, daug kur yra vietos šeimoms su vaikais, ir jų nemažai. Ir pati jomis naudojuosi. Labai patogu, ypač ne vieną vaiką turinčioms šeimoms. O vietos nėščiosioms, mano nuomone, sveikintina iniciatyva", - atsakė Londone gyvenanti Virginija Stukaitė-Laniauskienė.

Hamburge gyvenanti Birutė Linkevičiūtė taip pat sakė nepastebėjusi specialių vietų besilaukiančioms moterims.

"Tik kai kur yra "extra" platesnės vietos, skirtos moterims statyti automobilius, arba tėvams su vaikais, kad būtų lengviau išimti iš automobilio vaikišką kėdutę", - pasakojo Birutė.

Siūlo pataisas

Seimo narys Mindaugas Puidokas siūlo keisti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą ir numatyti, kad nėščioms moterims, asmenims, vieniems auginantiems vaikus iki 3 metų, bei dėl laikinos fizinės traumos laikinai nedarbingiems asmenims būtų numatytos tokios pat lengvatos kaip ir neįgaliesiems.

"Jei Seimas pritars tokioms pataisoms, vėliau Sveikatos apsaugos ministerija turės nustatyti, kurios laikinos fizinės traumos leistų naudotis tokia lengvata", - sakė M. Puidokas.

Pasak jo, siekiama ne tik įteisinti tokiems asmenims skirtas specialias vietas prie prekybos centrų bei gydymo įstaigų. Planuojama, kad šios trys visuomenės grupės galėtų nepaisyti kelio ženklų "Stovėjimo ribotą laiką vieta" ir "Stovėjimo nurodytu laiku vieta" reikalavimų. Taip pat norima, kad šiems asmenims būtų leidžiama sustoti ir stovėti kelio ženklų "Sustoti draudžiama", "Stovėti draudžiama" galiojimo zonose.

"Dėl ženklinimo bus apsispręsta, kai bus priimta pataisa. Siūloma, kad nėščiosioms ir vienišiems tėvams skirtos vietos prie prekybos centrų ar gydymo įstaigų būtų ženklinamos žalios spalvos ženklais, o turintiems laikiną fizinę negalią - geltonos spalvos", - pasakojo Seimo narys.

M. Puidokas akcentavo, kad nėščiųjų moterų nebandoma prilyginti neįgaliam asmeniui, tačiau dėl nėštumo nulemtos būsenos joms sunkiau dalyvauti eisme.

Pradėjus svarstyti pataisas pasigirdo abejonių, esą sunku būtų kontroliuoti, ar tos vietos tikrai naudojamos pagal paskirtį. Tačiau, pasak Seimo nario, kilus abejonių nėštumo faktą patvirtintų jau ir dabar nėščiosioms gydytojo išduodama kortelė, o vienų auginančių vaiką iki 3 metų asmenų statusą patvirtintų Registrų centre esantys duomenys. Laikinai dėl fizinės traumos nedarbingų asmenų statusą patvirtintų gydytojo išduota pažyma. Šių asmenų vairuojamas transporto priemones esą būtų galima identifikuoti pagal Sveikatos apsaugos ministerijos ar jos įgaliotų institucijų išduotas automobilių statymo korteles, kurios būtų automobilyje dedamos matomoje vietoje.

"Manau, kad nuobaudos pažeidėjams turėtų būti tokios pat, kaip ir pastačius į neįgaliojo vietą. Lietuvoje turėtume ugdyti žmonių sąmoningumą. Svarbu yra ir visuomenės savikontrolė. Tampa populiaru, kai patys žmonės fotografuoja pažeidėjus ir siunčia nuotraukas reikiamoms institucijoms. Manau, kad pamatę dėdę dideliu pilvu, kuris pasistato automobilį nėščiosios vietoje, daugelis nepraleistų progos jo įamžinti ir pranešti reikiamoms institucijoms. Visuomenė tampa vis labiau pilietiška", - svarstė M. Puidokas.

Pasak jo, siūlomos pataisos dabar svarstomos Seimo komitetuose. Tikimasi, kad balsavimas vyks dar gegužę.

"Kol kas iš prekybos centrų nesulaukiau jokių atgarsių dėl šio siūlymo", - minėjo M. Puidokas.

"Statykit šeimos vietoje"

Kai kurių prekybos tinklų atstovai svarsto, kad ir dabar besilaukianti moteris drąsiai gali patogiai pasistatyti savo automobilį šeimai skirtoje vietoje. Esą tokia praktika jau egzistuoja.

"Jau prieš šešerius metus stovėjimo aikštelėse įrengėme kelis šimtus šeimos vietų, skirtų šeimoms su vaikais ir besilaukiančioms moterims. Šios specialiai pažymėtos stovėjimo vietos įrengtos arčiau parduotuvių įėjimo ir yra maždaug 1 m platesnės nei įprastos, kad būtų daugiau erdvės išlipti ar įlipti, susikrauti prekes. Šeimos vietas lengva rasti, jos žymimos specialiu mėlynu ženklu su šeimos atvaizdu. Analogiško formato automobilių stovėjimo vietos įrengtos ir neįgaliesiems, jos žymimos ženklu su neįgaliojo vežimėliu", - pasakojo "Maxima LT" Komunikacijos vadybininkė Kornelija Sakalaitė.

Pasak jos, šeimos ar neįgaliesiems skirtų automobilių stovėjimo vietų skaičius priklauso nuo parduotuvės dydžio. Pavyzdžiui, prie mažiausių parduotuvių įrengiamos mažiausiai 1-3 tokios vietos, o prie didžiųjų esą jos gali būti skaičiuojamos ir dešimtimis.

"Visose prekybos tinklo "Lidl" parduotuvių stovėjimo aikštelėse Lietuvoje yra įrengta 120 ir daugiau patogių bei erdvių vietų automobiliams. "Lidl" pirkėjų patogumui visose stovėjimo aikštelėse, arčiau įėjimo į parduotuvę, yra vietos, skirtos šeimoms bei neįgaliesiems. Jų skaičius proporcingas konkrečios aikštelės dydžiui. Manome, kad reikalavimas specialiai žymėti automobilių vietas jūsų paminėtų visuomenės grupių atstovams būtų perteklinis. Pavyzdžiui, besilaukianti moteris gali patogiai pasistatyti savo automobilį šeimai skirtoje vietoje", - sakė "Lidl" atstovė Valerija Lebedeva.

Jos nuomone, šioje srityje svarbi ne tiek kontrolė, kiek pačių pirkėjų geranoriškumas ir atsakingumas.

"Džiaugiamės, kad mūsų klientai paiso aikštelių žymėjimo ir skundų dėl netinkamo automobilių statymo pažymėtose vietose nesulaukiame", - minėjo V. Lebedeva.

"Mūsų pastebėjimu, pirkėjai tikrai sąmoningi ir jei jiems nepriklauso, specialiose vietose automobilių nestato. Visgi mūsų apsaugos darbuotojai šias vietas stebi ir, esant reikalui, nedrausmingus vairuotojus įspėja", - antrino "Maximos" atstovė.

"Žinoma, vis dar yra vairuotojų, kurie nekreipia dėmesio ir užima šeimos stovėjimo vietas, kurios jiems nepriklauso, tačiau matome, kad pirkėjai tampa vis labiau sąmoningi ir pagalvoja, kieno vietą - neįgaliojo žmogaus ar šeimos su vaikais - užima. Kartais tenka ir mūsų apsaugos darbuotojams pasakyti pastabas mūsų pirkėjams, tačiau tai nutinka vis rečiau", - minėjo "Rimi Lietuva" viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Prekybos tinklo "Iki" viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė priminė, kad šiuo metu eismo kontrolę prie parduotuvių užtikrina savivaldybių Viešosios tvarkos skyriai ir Kelių policija, tačiau dažniausiai tenka pasikliauti gyventojų sąmoningumu.

"Sukontroliuoti situaciją papildomai siūlomose vietose nėščiosioms, auginantiems mažamečius ir turintiems laikiną negalią būtų dar sudėtingiau", - minėjo B. Čaikauskaitė.

"Pažeidėjų netrūksta ir dabar"

Rasa BEKĖŽIENĖ, Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkė

Vykdydami prevencinius reidus dažnai fiksuojame pažeidimus, kai prie prekybos centrų neįgaliesiems skirtose vietose automobilius stato šiai kategorijai nepriklausantys asmenys. Ir patys žmonės, pastebėję piktnaudžiavimo atvejus, dažnai dalijasi su policija tokia informacija. Būna ir tokių atvejų, kai neįgaliojo lipdukas ant automobilio užklijuojamas nelegaliai. Tad akivaizdu, kad kai kurių žmonių sąmoningumas dar gana žemo lygio. Baudos už tokius pažeidimus gali siekti nuo 30 iki 90 eurų, bet gali būti skirta ir minimali - 15 eurų - bauda.

Manau, kad panaši situacija būtų ir su specialiai nėščiųjų automobiliams skirtomis vietomis prie prekybos centrų. Užtenka pažiūrėti, kas dabar stovi specialiai tėvams su vaikais ir nėščiosioms skirtose kasose ir suprasime, kokio lygio dar yra mūsų visuomenės sąmoningumas. O juk kontrolė šiuo atveju paprasta - kasininkė galėtų neaptarnauti šiai kategorijai nepriklausančių asmenų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder