Viešoje VSD ataskaitoje paminėtas Rusijos diplomatas išvyko iš Lietuvos - Artūras Paulauskas

Viešoje VSD ataskaitoje paminėtas Rusijos diplomatas išvyko iš Lietuvos - Artūras Paulauskas

Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitoje Rusijos karinės žvalgybos darbuotoju įvardytas Valerijus Katula išvyko iš Lietuvos, trečiadienį pranešė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „darbietis“ Artūras Paulauskas.

„Jis išvyko“, - trečiadienį po VSD praėjusių metų veiklos ataskaitos pristatymo Seimo komitete žurnalistams sakė A.Paulauskas.

Kovą viešai paskelbtoje VSD ataskaitoje apie grėsmes nacionaliniam saugumui pranešta, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) rezidentūros darbuotojas V.Katula po diplomato priedanga bandė verbuoti neįvardytą Lietuvos tarnautoją dėl informacijos apie Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai.

Oficialiai Rusijos ambasadoje jis ėjo antrojo sekretoriaus pareigas. Šiuo metu ambasados interneto svetainėje tokio darbuotojo nebėra.

Pasak A.Paulausko, V.Katula buvo ne vienintelis užsienio diplomatas, apie kurio įtartiną veiklą VSD yra informavusi Lietuvos užsienio reikalų ministeriją (URM).

„Užsienio reikalų ministerija ne dėl jo vieno turi informacijos, bet tai (ar išsiųsti diplomatą iš šalies - BNS) yra politinis sprendimas, kurį priima valstybės vadovai. Jie (VSD - BNS), galima sakyti, atliko savo pareigą - informavo, bet jie gi negali priversti išreikalauti padaryti būtent taip, bet jie pateikė visą informaciją“, - sakė Seimo komiteto pirmininkas.

Anot jo, URM sprendžia, ar tyliai išsiųsti diplomatą iš šalies, ar garsiai jį paskelbti persona non grata.

Trečiadienį NSGK pristatytoje ataskaitoje, A.Paulauskui teigimu, VSD nurodo, kad daugiausia šnipinėjimo atvejų ar poveikio prieš Lietuvą sulaukta iš Rusijos, iš Baltarusijos, kuri daug operacijų vykdo drauge su Rusija.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder