Vienkartinis mokestis pavirs kasmetiniu

Vienkartinis mokestis pavirs kasmetiniu

Praėjusią savaitę skaudžiai nuskambėjo Finansų ministerijos planai apmokestinti lengvuosius automobilius. Vairuotojai įsitikinę, jog tai biudžeto nepapildytų, o atvirkščiai - patuštintų.

Ieško būdų

Finansų ministerija, apsiėmusi valstybės biudžeto skylių lopymo vaidmenį, nesiūlo, bet ieško būdų nuo 2015-ųjų apmokestinti visus šalyje registruotus automobilius. Finansų viceministras Vytautas Galvonas svarsto kiekvieną automobilį apmokestinti nuo 100 iki 200 litų kasmet. Tai jau 2015-aisiais į biudžetą leistų surinkti apie 200 milijonų litų.

„Kai prasideda kitų metų biudžeto ruošimas, atsiranda krūva tų, kuriems reikia lėšų - mokslas, kultūra, medicina, menas. Visiems reikia, o mes nesurenkame tiek pinigų, kad visus patenkintume”, - kaip vieną pagrindinių automobilių mokesčio priežasčių įvardijo V.Galvonas.

Ministerija mokestį ne iš piršto laužė. Finansų viceministras pažymėjo, jog sekama užsienio valstybių pavyzdžiu, o taip pat stengiamasi pagelbėti ir patiems vairuotojams.

„Ar malonu važiuoti į darbą, kai visos gatvės yra užkištos? Tai jei tu leidi sau važiuoti į darbą vienas, prisidėk ir prie kelių remonto”, - svarstė V. Galvonas.

Jo teigimu, tai net drausmintų vairuotojus. Jis taip pat žadėjo, jog pensininkams, kurie tikrai neišgalės susimokėti už automobilį, bus nustatytas kompensavimo aparatas.

„Taip pat neturėtų būti apmokestinami elektromobiliai, naujiems automobiliams, kurie kur kas mažiau teršia aplinką, turėtų būti taikomos lengvatos”, - dėstė V. Galvonas.

Tuo metu ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius kategoriškai vertina Finansų ministerijos siūlymus.

„Vargu ar tai dabar būtų prasminga, nes daugelio gyventojų pajamos nedidelės, o būtiniausių prekių ir paslaugų kainos gerokai išaugusios, tad automobilio mokestis dabar tik padidintų naštą. Automobilių mokestį kompensuoja aukšti degalų akcizai, dažniau naudojantys automobilius, daugiau sumoka akcizo. Pirmiausia turime pastangas nukreipti į geresnį mokesčių administravimą”, - sakė premjeras.

Biudžeto nepapildys

Kauno automobilių turgaus direktorius Valentinas Naujanis įsitikinęs, jog siūlomi mokesčiai daugiau lėšų į biudžetą neįneš.

„Mokamas gana aukštas degalų akcizas. Tad jei apmokestins automobilius, bus dalis žmonių, kurie tikrai atsisakys jį turėti, o tai reiškia mažiau akcizo į biudžetą. Taip pat kitas gal ir dešros atsisakys, nes neturės pakankamai lėšų iš savo pajamų. Kai viskas susidės, dar tegu pasiskaičiuoja finansininkai, ar neišeis į minusą”, - svarstė V. Naujanis.

Jo teigimu, automobilis Lietuvoje retam žmogui yra prabangos prekė, tai labiau būtinumo dalykas.

„Jei apmokestintų automobilius, tai visų pirma smogtų mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms. Pavyzdžiui, neseniai minėjome Vilties ir gedulo dieną, gatvėse pasimatė nemažai žiguliukų, o prie vairo sėdėjo daugiausia diedukai. Tai kaip jiems reiktų sumokėti kad ir 100 litų per metus automobilio mokesčiui, jei jie neturi galimybės kasdien iki prekybos centro nuvažiuoti?”, - nuostabą kėlė V. Naujanis.

Be to, pasak vyriškio, Lietuvoje visų pirma reikėtų gerai išvystyti viešojo transporto infrastruktūrą.

„Čia žinote, paklodės efektas - paslinkus antklodę užsikloti, kojos pasimatys”, - siūlomų mokesčių idilę apibrėžė V. Naujanis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder