Vidaus vandenyse – daugiau reidų

Vidaus vandenyse – daugiau reidų

Lietuvos saugios laivybos administracijos Pramoginės laivybos skyriaus ir Laivybos kontrolės skyriaus Nekonvencinių laivų kontrolės poskyrio specialistai 2012 m. navigacijos sezono metu atliko 41 reidą, jų metu surašyti 175 protokolai. Iš pažeidėjų išieškota 17 500 litų baudų. Šiais metais, kaip ir praėjusiais, kartu su teritorinių policijos įstaigų pareigūnais buvo vykdyta tarpžinybinė priemonė „Vanduo 2012“. 2012 metais ypatingas dėmesys buvo skirtas keleivinių laivų saugai. Patikrinimų metu nustatyta, kad 2 keleiviniai laivai buvo eksploatuojami be techninės apžiūros.

Daugiausia protokolų (96) surašyta už plaukiojimą vandens transporto priemonėmis, kurioms neatlikta periodinė (kasmetinė) techninė apžiūra ar pasibaigęs jos galiojimo laikas.

37 protokolai surašyti už plaukiojimą transporto priemonėmis, neturint teisės jas valdyti, t. y. neturint laivavedžio kvalifikacijos liudijimo.

18 protokolų – už plaukimą laivais, neaprūpintais gelbėjimosi priemonėmis.

Už vandens transporto priemonės vairavimą būnant neblaiviam, asmenims, kuriems nustatytas daugiau negu 0,41 promilės girtumas, surašyti 8 protokolai.

Kartu su policijos pareigūnais vykdyta sustiprinta kontrolė vandens telkiniuose labiau užtikrino saugią laivybą, dėl to šiais metais sumažėjo avarijų bei incidentų skaičius vandenyje – užfiksuotas tik 1 įvykis, o praėjusiais metais įvyko 3 avarijos.

Artėjant šiltajam metų sezonui žymiai išauga norinčiųjų laikyti egzaminus vidaus vandenų transporto specialisto ar motorinio pramoginio laivo laivavedžio kvalifikacijai įgyti, padaugėja norinčiųjų įregistruoti transporto priemones bei atlikti technines apžiūras.

Palyginti su tuo pačiu 2011 metų laikotarpiu, šiais metais kone perpus sumažėjo įregistruotų nesavaeigių vandens transporto priemonių skaičius. Tai susiję su 2012-07-01 įsigaliojusiu Lietuvos Respublikos vidaus vandenų transporto kodekso pakeitimu, kuriame nustatyta, kad Lietuvos Respublikos vidaus vandenų laivų registre neberegistruojamos trumpesnės negu 6 m irklinės valtys, vandens dviračiai ir buriniai laivai, kurių ilgis mažesnis negu 6 m.

Pastebima tendencija, kad mažiau registruojama prabangių, didelės vertės pramoginių laivų, daugėja pigesnių pramoginių laivelių su nedidelio galingumo pakabinamaisiais varikliais. Populiariausiomis tarp įregistruojamų naujų vandens transporto priemonių išlieka guminės (PVC) Kinijoje pagamintos valtys.

Iki 2012 metų lapkričio mėnesio įregistruota 41 burinė jachta (iš viso LR vidaus vandenų laivų registre įregistruotos 763 jachtos), 894 nesavaeigės pramoginės transporto priemonės, 942 motorinės pramoginės transporto priemonės, 32 vidaus vandenų laivai, žvejybos laivai, plūduriuojantys įrenginiai ir plūduriuojančios priemonės bei 849 pakabinamieji varikliai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder