Vasarą išgelbėta 81 gyvybė.

Liūdna statistika teigia, jog šią vasarą jūroje nuskendo 5 žmonės. "Trys žmonės nuskendo gelbėtojų prižiūrimoje teritorijoje ir dar du - už oficialiai nustatytų paplūdimio ribų. Vasara mums buvo tikrai karšta - gelbėtojai gelbėjo 81 skendusįjį", - sakė Klaipėdos centrinės gelbėjimo stoties viršininkė Valerija Valaitienė.
Daugiausia gelbėtojų pagalbos prireikė Smiltynėje - čia iš vandens ištraukti 36 skendę žmonės. II Melnragėje išgelbėta 20 žmonių. Vasaros pradžioje šio pliažo teritorijoje 5-6 balų audros metu, savo mamos bei senelio akivaizdoje nuskendo panevėžietis berniukas. I Melnragėje jūra nusinešė moters bei pagyvenusio vyriškio gyvybes. Jau rašėme ir apie skaudžią nelaimę, įvykusią paplūdimyje tarp Girulių ir Karklės, kai jūra vienu metu pasiglemžė iš Minsko atvykusių tėvo ir jo dvylikametės dukrelės gyvybes. Tą pačią dieną klaipėdietis paauglys nuskendo Danės upėje. Girulių paplūdimyje, gelbėtojų prižiūrimoje teritorijoje, skendo dar 9 žmonės, kuriuos pavyko išgelbėti. Klaipėdos gelbėjimo stočiai priklausančiame Danės paplūdimyje teko gelbėti 3 žmones.
Gelbėtojai, kaip ir kasmet, sakė pastebėję tą pačią tendenciją - dažniausiai jūroje skęsta ne klaipėdiečiai, o uostamiesčio svečiai, nepažįstantys jūros bei pernelyg pasitikintys savo jėgomis.
Pernai į paplūdimiuose budinčius medikus pagalbos kreipėsi per 6 000 poilsiautojų. Manoma, jog panašus skaičius bus ir šiais metais. Nors sezonas dar nesibaigė, jau daugiau nei 5 000 paplūdimių lankytojų suteikta medikų pagalba. Iš viso paplūdimiuose dirbo 17 medikų, tačiau, V. Valaitienės teigimu, kai žmonių tiek daug, šio skaičiaus medikų ne visada pakanka. Į paplūdimiuose budinčius medikus šią vasarą pagalbos kreiptasi dėl įvairių smulkių traumų (rankų, kojų lūžių ar išnirimo, nubrozdinimų ir kt.), saulės smūgių, neaiškios kilmės išbėrimų ir kt.
"Kaip niekad daug šiemet į mus kreipėsi vapsvų sugeltų žmonių. Vapsvas į pliažą privilioja poilsiautojų bet kur išmėtytos nuograužos, buteliai nuo vaisvandenių, taigi žmonės patys save nubaudžia. Žmogui, alergiškam tokiems įkandimams, pagalbą būtina suteikti per penkiolika minučių, kitaip jį ištinka alerginis šokas, mirtis. Neseniai į I Melnaragės postą net nuo molo atbėgo uždususi mergina ir rėkte išrėkė, kokių vaistų jai reikia. Laimei, ji žinojo esanti alergiška, ir po įkandimo nedelsė nė minutės. Merginai tuoj pat buvo suleisti vaistai į veną", - pasakojo pliažų vyriausioji medicinos sesuo Bronė Šakelienė.
Nebūna ir dienos, kad gelbėtojams netektų ieškoti pliaže pasiklydusių vaikų. Girulių gelbėjimo stoties gelbėtojai pasakojo, kad būna, jog į jų prižiūrimą teritoriją vaikai ateina net iš Karklės. "Šiais metais 3 metų vaikiukas iš Smiltynės moterų pliažo atklydo iki naujojo pliažo šalia Naujojo kelto. Gelbėtojai pamatę nuvargusį vaiką iš pradžių negalėjo patikėti, kad šis mažulis ieškodamas mamos nuėjo maždaug 5 kilometrus!"- tėvų neatsakingumu stebėjosi centrinės gelbėjimo stoties viršininkė.
Gelbėtojus stebina ir tai, jog surastus vaikus tėvai apšaukia, kartais net muša, nors kalti būna visai ne vaikai, o jie patys. Beje, V. Valaitienės teigimu, reikėtų pagalvoti apie rimtesnio gelbėtojų posto steigimą naujajame Smiltynės paplūdimyje. "Dabar čia nėra nei elektros, nei garsiakalbių, o žmonių - gausybė. Negalime skelbti jokios poilsiautojus įspėjančios informacijos. O kaip pranešti žinią apie pasiklydusį vaiką?" - klausė ji.
Paskutiniuoju metu pajūryje gana ramu, šiek tiek mažiau lankytojų. "Gelbėtojams rugjūčio mėnuo paprastai būna labai įtemptas, tačiau šiemet visą rugpjūčio mėnesį buvo labai šiltas vanduo, nebuvo didelių bangų, todėl ir dirbti lengviau", - sakė V. Valaitienė. Ji pasidžiaugė, jog šiais metais gelbėtojai gerai pasiruošę, dirbo labai pareigingai. "Per dvi pamainas pas mus dirbo 64 gebėtojai, dieninėje pamainoje - 32. Nors tai ne tiek ir daug - palyginimui galiu pasakyti, jog sovietmečiu mūsų gelbėjimo stoty dirbdavo apie 200 gelbėtojų, tačiau darbą palengvino naujas inventorius - liemenės, žiūronai, ląstai, virvės, suremontuotos valtys. Kitąmet mums žadamas kateris ar vandens motociklas", - kalbėjo V. Valaitienė.
Klaipėdos paplūdimiuose gelbėjimo stotys dirbs iki rugsėjo 15 dienos, tačiau jei ir toliau išliks geri orai, bus daug besimaudančiųjų, sezoną planuojama šiek tiek pratęsti. Danės upės paplūdymyje gelbėtojai nebedirbs jau nuo sekmadienio, nes pagrindiniai jo lankytojai - vaikai, patrauks į mokyklas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder