Valstybinėse Sauliaus Sondeckio laidotuvėse – nė vieno aukšto rango valdžios atstovo

Valstybinėse Sauliaus Sondeckio laidotuvėse – nė vieno aukšto rango valdžios atstovo

Daug buvo maestro Sauliaus Sondeckio laidotuvėse žmonių, bet kažkodėl nepasirodė tie, kam pagal pareigas buvo privalu dalyvauti, kalbėjo garsaus dirigento artimi draugai, įvairių kultūros sričių atstovai, skirstydamiesi po jo laidotuvių, vykusių praėjusį šeštadienį Antakalnio kapinėse Vilniuje.

S. Sondeckio laidotuvės buvo valstybinės. Pagal valstybinių laidotuvių organizavimo tvarką, jose privalu dalyvauti komisijos pirmininkui. Šiuo atveju – kultūros ministrui Šarūnui Biručiui. Tačiau nei laidotuvių rūmuose, nei kapinėse laidotuvių dieną ministras nepasirodė. Jis vainiką atnešė praėjusį ketvirtadienį, kai buvo pašarvota urna su maestro palaikais.

Kaip buvo skelbta žiniasklaidoje, Š. Birutis praėjusį savaitgalį buvo išvykęs į iš anksto suplanuotą komandiruotę užsienyje. Tai, pasak vieno laidotuvių komisijos nario, ministras pasakė ir komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo S. Sondeckio našlė Silvija Sondeckienė.

Vietoj savęs, išvykdamas į užsienį, Š. Birutis nieko iš Kultūros ministerijos vadovybės laidotuvėse neįpareigojo dalyvauti.

Kalbėjo tik komiteto vardu

„Laidotuvėse vienareikšmiškai privalėjo dalyvauti ministras Š. Birutis, nes jis buvo laidotuvių komisijos pirmininkas. Kodėl jo nebuvo, niekas nepaaiškino. Laidotuvių ceremonijai vadovavo Muzikų sąjungos prezidentė Audronė Žigaitytė. Bet neaišku, kokiu statusu ji tai darė. Taip, mes, kaip muzikų šeima ir bendruomenė, palaidojome sau brangų žmogų. Bet tai, kad nebuvo nė vieno oficialaus valdžios asmens, atrodė keistokai“, – stebėjosi Seimo Kultūros ir švietimo komiteto narys, operos dainininkas Vytautas Juozapaitis, kapinėse pasakęs jaudinančią kalbą.

Pasak parlamentaro, jis buvo paprašytas prie S. Sondeckio kapo pakalbėti kaip Seimo komiteto atstovas.

„Aš nebuvau pristatytas kaip Seimo komiteto atstovas, ir tai mane labai tenkino, nes dalyvavau sau brangaus žmogaus laidotuvėse. Nenorėčiau nieko kritikuoti, tačiau kur buvo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ar šalies vadovė Dalia Grybauskaitė? Tiesa, jų vardu buvo atnešti vainikai. Matyt, jų manymu, tokio pagarbos ženklo S. Sondeckiui pakako. Bet tai – žmogiškai nesuvokiama, o valstybiškai – nepateisinama. Beje, mačiau kapinėse vaikščiojantį kultūros viceministrą Arną Neverauską, bet jis nepriėjo prie mikrofono. Ko gero, neturėjo ministro Š. Biručio įpareigojimo“, – kalbėjo V. Juozapaitis.

Kur buvo išvykęs ministras?

Pasak Seimo pirmininkės L. Graužinienės atstovo, ji dėl S. Sondeckio mirties pareiškė užuojautą spaudoje ir atsiuntė vainiką, o laidotuvėse nedalyvavo dėl to, kad tą pačią dieną teko dalyvauti kitose laidotuvėse Ukmergėje.

Panašiai atsakė ir prezidentės D. Grybauskaitės atstovė – šalies vadovė pareiškė užuojautą ir nusiuntė gėlių kompoziciją, o laidotuvėse dalyvauti neturėjo galimybių.

Kultūros ministro atstovė Dalia Vaicekauskienė LRT.lt teigė, kad pirmadienį Š. Birutis pasiėmė neapmokamų atostogų: „O kur jis buvo išvykęs savaitgalį, mūsų neinformavo, nes buvo išvykęs asmeniniais reikalais. Pasitikslinau, ar ne į komandiruotę. Tai – ne, ne į komandiruotę.“

Kiti komisijų pirmininkai atsakingesni?

Valstybinės laidotuvių komisijos buvo sudarytos ir laidojant garsius poetus Justiną Marcinkevičių ir Marcelijų Martinaitį.

Valstybinei J. Marcinkevičiaus laidotuvių komisijai 2011 m. vasarį vadovavo tuometinis vyriausybės kancleris Deividas Matulionis. Jis buvo ir Mokslų akademijos salėje, kur buvo pašarvoti poeto palaikai, ir laidotuvių dieną Antakalnio kapinėse. Prie poeto kapo kalbą pasakė šalies vadovė D. Grybauskaitė.

Valstybinei M. Martinaičio laidotuvių komisijai 2013 . balandį vadovavo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Jis ne tik atlydėjo savo bendražygio nuo Sąjūdžio laikų palaikus iki Antakalnio kapinių, bet ir pasakė kalbą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder