Valstybės paramą gavę studentai turės ištarnauti kariuomenėje mažiausiai penkerius metus

Valstybės paramą gavę studentai turės ištarnauti kariuomenėje mažiausiai penkerius metus

Aukštosiose mokyklose studijuojantiems krašto apsaugos sistemai reikalingų specialybių studijų programas Krašto apsaugos ministerija (KAM) apmokės visas arba dalį studijų, arba teiks paramą. Tokį sprendimą trečiadienį posėdyje priėmė Vyriausybė. Savo ruožtu studentai turės įsipareigoti baigę studijas tapti profesinės karo tarnybos kariais ir ištarnauti kariuomenėje mažiausiai penkerius metus.

"Mes įgyvendiname Krašto apsaugos sistemos ir organizavimo įstatymo nuostatas, tad Vyriausybė turi priimti nutarimą, leidžiantį Krašto apsaugos ministerijai finansuoti arba apmokėti dalį studijų tų specialybių studentams, kurie yra reikalingi kaip specialistai krašto apsaugai", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Studijų programų sąrašą, teikiamos paramos dydžius ir planuojamą studentų skaičių, kurie galės pasinaudoti šia galimybe, kasmet tvirtins krašto apsaugos ministras. Studijų kaina, jos dalis arba parama bus teikiama studentui visą studijų laikotarpį nuo sutarties pasirašymo, bet ne ilgiau nei nustatyta studijų programos trukmė.

Teise pasinaudoti šia galimybe taip pat galės studentai, dalyvaujantys jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose ir pasirašę krašto apsaugos sistemai reikalingo specialisto trišalę sutartį (tarp studento, KAM ir aukštosios mokyklos).

"Šiuo metu turime informacinių technologijų specialistų, karo medikų poreikį. Tarsimės, kad tie studentai, baigę studijas, už kurias mes sumokėsime, ateis tarnauti į Lietuvos kariuomenę, turės atitikti tam tikras sąlygas, fizinį pasirengimą, sveikatos būklę", - pažymėjo J. Olekas ir pridūrė, jog iš pat pradžių bus finansuojamos tik kelių studentų studijos.

Ši tvarka padės užtikrinti tinkamą karinio personalo komplektavimą ir kvalifikuotų specialistų pritraukimą į profesinę karo tarnybą, taip sumažinant reikalingų specialistų Lietuvos kariuomenėje trūkumą. Šiuo metu trūksta specialistų karinėse oro ir jūrų pajėgose, taip pat gydytojų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder