Tyrime dėl Rusijos karo Ukrainoje apklausta per 400 liudytojų, 125 nukentėjusieji

Valstybės kontrolė: Generalinė prokuratūra neišvengė nepagrįstų išlaidų

Valstybės kontrolė, baigusi Generalinės prokuratūros 2013 metų finansinį (teisėtumo) auditą, neturėjo reikšmingų pastabų dėl įstaigos finansinių ir biudžeto vykdymo ataskaitų, tačiau turėjo jų dėl valstybės lėšų ir turto valdymo.

"Generalinis prokuroras neužtikrino, kad valstybės biudžeto asignavimai būtų naudojami ekonomiškai ir efektyviai", - kalbėdama apie audito rezultatus sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Generalinis prokuroras paskyrė prokurorę į Lietuvos nacionalinio nario Eurojuste (ES teisinio bendradarbiavimo padalinys) pareigas ir pratęsė jos delegavimo trukmę, nesivadovaudamas delegavimą reglamentuojančiu įstatymu. Todėl Generalinės prokuratūros 2013 metais patirtos 188,8 tūkst. litų su delegavimu susijusios išlaidos (2009-2013 m. - iš viso 966,2 tūkst. litų) buvo dengiamos iš Generalinei prokuratūrai, o ne iš Užsienio reikalų ministerijai, kuri koordinuoja asmenų delegavimą į užsienio institucijas, tam tikslui skirtų valstybės biudžeto asignavimų.

Auditoriai taip pat nustatė, kad kvalifikaciniai rangai prokurorams suteikti nesivadovaujant Prokuratūros įstatymu (neatsižvelgus į Atestacijos komisijos išvadas) ir Skatinimo tvarka.

Prokurorai skatinti suteikiant aukštesnius kvalifikacinius rangus vieną ar du kartus per vienerius metus, nenuosekliai, neįvertinus jų kvalifikacijos, o tik už asmenines ir dalykines savybes, procesinės veiklos statistinius duomenis, teikimuose nenurodytas ir nepagrįstas pavyzdingas pareigų atlikimas ar pasižymėjimas tarnyboje.

2013 metais generalinis prokuroras 850 kartų suteikė aukštesnius kvalifikacinius rangus 647 prokurorams. Taip valstybei atsirado papildomas metinis 3,3 mln. litų ilgalaikis finansinis įsipareigojimas.

Įvertinus Generalinės prokuratūros 2013 metais vykdytus darbų, prekių ir paslaugų įsigijimus, nustatyti Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimai. Institucija pirko darbų ir paslaugų už 6,2 mln. litų dirbtinai apribojusi konkurenciją, nes konkursų sąlygose nustatė tiekėjams neproporcingus reikalavimus.

Audito metu taip pat buvo nustatyti turto valdymo ir naudojimo trūkumai.

Generalinė prokuratūra, laiku neperskaičiavusi nuomos mokesčio už tarnybinių gyvenamųjų patalpų nuomą, negavo 72,4 tūkst. litų pajamų, kurias galėjo panaudoti programoms vykdyti. Be to, perduodama laikinai neatlygintinai valdyti ir naudotis patikėjimo teise valdomas administracines patalpas, institucija nekontroliavo, kad panaudos gavėjai savo lėšomis apdraustų gautą turtą.

Valstybės kontrolė rekomendavo Generalinei prokuratūrai teisės aktų nustatyta tvarka imtis priemonių, kad darbuotojų veiksmai, rengiant ir priimant įsakymus dėl atleidimo iš pareigų, kurie vėliau pripažinti kaip neteisėti, būtų įvertinti, ir spręsti klausimą dėl galimos 187 tūkst. litų žalos atlyginimo.

Generalinė prokuratūra praneša, kad įgyvendina Valstybės kontrolės audito ataskaitoje pateiktas rekomendacijas.

Patvirtintas priemonių planas, kuriame numatyti konkretūs veiksmai ir jų įgyvendinimo terminai, veiklą pradeda speciali darbo grupė, kuriai pavesta priimti sprendimus finansinės apskaitos klausimais, susijusiais su turto pajamavimu ir nurašymu. Taip pat atskirai komisijai bus pavesta įvertinti ir sudaromų nuomos sutarčių atitikimą teisės aktams, reglamentuojantiems finansines nuomos sąlygas.

Vadovaujantis audito ataskaitoje pateikta rekomendacija dėl Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo taikymo, yra rengiami teisės aktai, kurie leis užtikrinti, kad vykdant viešuosius pirkimus būtų tiksliai laikomasi visų nustatytų reikalavimų.

Auditorių siūlymu taip pat parengtas ir derinamas Prokuratūros įstatymo papildymo projektas, kuris turėtų aiškiau ir tiksliau reglamentuoti prokuroro delegavimo į Eurojustą sąlygas ir tvarką.

Priemonių plane taip pat numatyta artimiausiu metu papildyti Skatinimo ir apdovanojimo prokuratūroje tvarkos aprašą, sukonkretinant kandidatų atranką ir reikalavimus jiems. Įgyvendinant rekomendacijas bus numatyta galimybė skatinti valstybinių ar atmintinų dienų bei profesinių švenčių progomis, nustatyta aiški kandidato teikimo forma ir konkretūs reikalavimai teikimo turiniui.

Generalinio prokuroro įsakymu taip pat buvo sudarytos komisijos, kurioms pavesta išsiaiškinti prokuratūros darbuotojų veiksmų teisėtumą, rengiant ir priimant Valstybės kontrolės audite nurodytus įsakymus dėl darbuotojų atleidimo iš pareigų. Baigusios darbą komisijos savo išvadose pripažino, kad valstybės tarnautojai nepadarė tarnybinių nusižengimų, o tarnybinės atsakomybės taikymo procedūra prokurorų atžvilgiu nutraukta suėjus senaties terminams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder