Valdžios dėmesio nesulaukę turgaus prekeiviai grasina bado streikais

Valdžios dėmesio nesulaukę turgaus prekeiviai grasina bado streikais

Per mitingą prie Seimo valdančiųjų dėmesio nesulaukę turgaus prekeiviai grasina bado streikais. Badauti pirma jie ketina Lietuvoje, o vėliau, jei tai nepadės, vykti ir į Briuselį. Piketuotojai reikalavimus surašė į rezoliuciją, kurią jų atstovai žada nešti į Vyriausybę.

Pirmadienį prieš kasos aparatų įvedimą piketavo 4-5 tūkst. žmonių iš įvairių Lietuvos vietovių. Daliai jų dabartinis Vyriausybės nutarimas net netaikomas, nes jie nei maisto produktais prekiauja, nei dengtose turgavietėse dirba. Vieni pikete kalbintieji sakė prekiaują gėlėmis, kiti drabužiais. Pasak solidarumą reiškiančių prekiautojų, pirmiausia kasos aparatai bus įvesti prekiaujantiems maistu, paskui tai palies ir juos. Vieno tauragiškio prekiautojo teigimu, "esame vienas už visus, visi už vieną, dėl to ir atvažiavome".

Mitinguotojai rankose laikė plakatus su užrašais "Šalin rankas nuo smulkiojo verslo", "Mailiaus byla - Starkevičiaus byla", "Kiekvienam seimūnui - po kasos aparatą".

Tie Eltos kalbinti prekiautojai, kuriems nutarimas dėl kasos aparatų taikomas, labiausiai baiminosi papildomų rūpesčių ir išlaidų dėl kasos aparatų, piktinosi kalbomis, esą jų nenori tik tie, kurie turi ką slėpti.

Širvintiškis Vladimas Blinevičius, kioske prekiaujantis žuvimi, sako atvažiavęs į Vilnių piketuoti dėl to, kad prieštaraująs kasos aparatų įvedimui, bijąs, kad atsiras gerokai daugiau rūpesčių - aparatai genda, o žiemą kioske yra apie nulį laipsnių temperatūra, dėl to neaišku, ar aparatai veiks. Jo samprotavimu, dabar už kasos aparatus kompensuojama, tačiau neaišku, kaip bus ateityje. "Kasos aparatai yra stabdis smulkiajam verslui plėstis", - sako širvintiškis.

Pasak asociacijos "Kalvarijų turgus visiems" valdybos narės Liudos Nijolės Prišmontienės, asociaciją labiausiai piktina tai, kad valdžia nebendrauja su smulkiaisiais verslininkais. Ji pažymėjo, kad papildomi mokesčiai yra nutylimi.

"Neteisybė, kad smulkieji verslininkai nebus apkrauti papildomais mokesčiais įvedus aparatus. Papildomi mokesčiai paprasčiausiai yra nutylimi. Kasos aparatų registravimo kaina - 100-150 litų, kasos aparatų aptarnavimas per metus - 200-400 litų, vienkartinis meistro iškvietimas - 50 litų plius remontas, kasos juostos per metus - 480 litų. Taigi kasos aparato išlaikymas - nuo 1500 iki 2000 litų ir daugiau vienam žmogui per metus", - skaičiavo L. N. Prišmontienė.

Progos pasireklamuoti prieš rinkimus nepraleido ir politinės partijos, į mitingą atėjo ir opozicinių partijų atstovų, politikos marginalų su savo vėliavomis.

Mitingas praėjo palyginti ramiai - su tradiciniais pašūkavimais "Gėda", bet be neramumų.

"Minia - labai drausminga, neturėjome jokių problemų", - jau po mitingo sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Kęstutis Lančinskas.

Pasak Vilniaus policijos vadovo, mitingo prieigose buvo sulaikyta 19 asmenų - vienas jų bandė įsinešti šaunamąjį ginklą, du - dujinius balionėlius, du turėjo metalinius strypus, visi kiti sulaikyti dėl to, kad viešoje vietoje pasirodė neblaivūs. Ar kai kurių asmenų pasisakymai nuo pakylos sulauks policijos dėmesio, paaiškės vėliau.

Anot K. Lančinsko, iš pradžių pasitaikė nesusipratimų, kai pareigūnai vėliavos kotus laikydami pavojingais daiktais nenorėjo leisti jų įsinešti, kas labai papiktino organizatorius, bet papildomai instruktavus policininkus viskas buvo išspręsta.

Renginio metu viešąją tvarką užtikrino daugiau nei 600 policijos pareigūnų. Seimą juosė metalinė tvorelė, "Stop" juosta, buvo ribojamas eismas dalyje Gedimino prospekto ir Goštauto gatvės.

Mitingą organizavusi Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija iš esmės prieštarauja kasos aparatų dengtose turgavietėse prekiaujantiesiems maistu įvedimui ir vadina tai verslininkų žlugdymu. Juos palaiko ir politikai iš opozicinių partijų.

Premjeras Andrius Kubilius yra sakęs, kad baimės dėl kasos aparatų gali būti susijusios nebent su galimai nesąžininga apskaita. Vyriausybės vadovas ir finansų ministrė Ingrida Šimonytė ne kartą yra sakę, kad kasos aparatų dengtose turgavietėse prekiaujantiesiems maisto produktais įvedimas tik palengvins apskaitą. Finansų ministrė praėjusią savaitę pareiškė mitinge nedalyvausianti.

Pagal Vyriausybės nutarimą, nuo gegužės 1 d. kasos aparatai turės būti naudojami prekiaujant maisto produktais pastatuose, patalpose, kioskuose ir autoparduotuvėse, o be kasos aparatų prekiauti maistu bus leidžiama tik ten, kur nėra fizinių sąlygų - lauke.

Iki balandžio bus kompensuojamos visos ne daugiau kaip 1000 litų kainuojančio kasos aparato įsigijimo išlaidos. Vėliau kompensacijos dalis mažės - balandžio mėnesį bus kompensuojama 60 procentų, gegužės-gruodžio mėnesiais - 50 procentų kasos aparato įsigijimo išlaidų. Kompensacijoms už kasų aparatų įsigijimą skiriama 3 mln. litų iš Privatizavimo fondo lėšų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder